EXCLUSIV! Scene de groază în marile orașe chineze: „Nu e prima oară când se vede că viața nu valorează nimic”
Robert Turcescu a prezentat situația unui bărbat din Shanghai, care a ieșit la jogging fără să poarte mască. Jurnalistul a amintit de faptul că 25 de milioane de oameni care se luptă în acest moment cu „această idee a lockdown-ului sever, impus de autoritățile chineze”.
„Că probabil nu avea voie, am înțeles. Dar uitați-vă puțin la ce instrumente au inovat autoritățile din Shanghai, ca să nu-l atingă pe omul care nu respectă regulile de lockdown sever pe care le-au instituit acolo”, a prezentat Robert Turcescu.
„Cam așa arată lucrurile. Pe lângă multe altele, apar din ce în ce mai multe imagini și cu animalele de companie care sunt sacrificate”, a completat jurnalistul. Imaginile din podcast pot fi vizualizate la finalul articolului.
Explicația oferită de Varujan Vosganian
În acest context, Varujan Vosganian a explicat că ceea ce se întâmplă în orașul respectiv vine „ca o rezonanță a ceea ce de obicei s-a întâmplat în China”.
„Ce se întâmplă în Shanghai vine ca o rezonanță a ceea ce de obicei s-a întâmplat în China, în ultimele decenii. (…) În primul rând, e de spus faptul că periculozitatea acestei epidemii în Shanghai este aproape de zero. Primele știri privind decesele au apărut ieri, când au murit trei persoane în vârstă de 89 și 91 de ani, care aveau multiple alte boli.
În al doilea rând, ceea ce pe mine mă doare cel mai tare, este faptul că au apărut delațiunile. Multe din cazurile acestea care sunt preluate de autorități sunt în urma delațiunilor și s-a ajuns la situații în care unele persoane sunt preluate, duse la centrele de carantină forțată și acolo se află că de fapt ele sunt negative.
În al treilea rând, nu e prima oară în China când se vede că viața nu valorează nimic. Să ne amintim de crimele multiple din perioada revoluției culturale și de toate cruzimile care s-au întâmplat acolo în timpul războiului civil. China este o țară stranie din punctul ăsta de vedere. Mie îmi e teamă că — dacă vorbim de un șoc al viitorului — să nu cumva să fie ăsta șocul viitorului, în care oamenii să fie judecați după punctajele pe care obțin în conduita socială, să fie expulzați din societate. Așadar, este o imagine orwelliană, o cruzime, o lipsă de compasiune pe care o văd cel mai fragrant în privința animalelor de companie”, a subliniat Varujan Vosganian.
De asemenea, acesta a declarat și că mai multe orașe se află într-o situația comparabilă cu Shanghai.
„Numeroase orașe care sunt comparabile cu Shanghai. Este capitala Mexicului, capitala Egiptului, New York. Dacă la New York ai vedea oameni duși cu arcanul sau aruncați pe plăci de lemn cu aerul, că un om bolnav e un om vinovat, nu ai spune că e în regulă. Un om e un om, indiferent de țara în care trăiește și câți oameni sunt în jurul lui”, a completat specialistul.