Premierul Viktor Orban spune răspicat că nu va renunţa la petrolul rusesc. căci asta ar însemna să pună pe butuci economia maghiară. Germania e arătată cu degetul de lumea civilizată pentru că nu poate renunța la gazul rusesc, iar americanii jubilează: vor fi furnizorii principali ai Europei cu gaz lichefiat.

Col. Păcuraru: Rusia e o țară globalizată. În august începe criza

Va putea contracara Rusia embargoul economic tot mai accentuat? Colonelul SRI (r) Tudor Păcuraru avertizează că momentul de după 9 mai poate avea o rezonanță puternică, iar explozia socială e aproape. „O postură ranforsată de apărare e absolut necesară fiindcă nu știm ce se va întâmpla după 1 august, când încep să se întrerupă procesele de producție. Rusia e o țară globalizată. În august începe cu adevărat criza de piese pentru a realiza sisteme complexe. Se vor opri fabricile de automobile, zeci, sute de mii de oameni vor fi disponibilizați. Prima lovitură socială ar impacta straturile cele mai de jos, imigranții. (…) Vor fi probleme mari de instabilitate socială.

Sisteme de apărare aeriană S-500. Sursa: Ministerul rus al Apărării

Turcescu: Cetățeanul european o mai ia în bot o dată

Moderatorul Robert Turcescu și-a exprimat scepticismul față de sancțiunile Vestului, avertizând că deja gazul rusesc se vinde prin intermediari, deci există riscul ca în curând să atingă prețuri exorbitante în toată lumea. „Eu nu cred în teoria asta că prin sufocare economică Putin o să cedeze (…) Ni se se spună că statele Europei nu mai cumpără petrol de la ruși. Nu-l mai cumpără direct, au apărut niște firme. Cetățeanul european o mai ia în bot o dată, pentru că niște firme mai un un adaos la petrolul din Rusia. E numai politica economică dementă a Uniunii Europene”, a opinat jurnalistul.

Realizatorul TV Victor Ciutacu a citat o sursă de la vârful statului, potrivit căreia România va cumpăra din ce în ce mai scump gaz rusesc, prin intermediari. Prețul la benzină va exploda la un nivel nemaiîntâlnit, a avertizat Ciutacu.