Starea de nemulțumire a francezilor ieșiți în stradă pentru a protesta este extrem de vizibilă, scânteia fiind noul proiect de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani a relatat din Franța jurnalista Marcela Feraru.
Ea spune că Parisul arată haotic, pare copleșit de gunoaie și de incendii, iar starea de spirit de la fața locului este de-a dreptul explozivă.
Gunoaiele sunt în continuare cât casa pe străzi
„Există anumite arondismente în care primarii au decis să angajeze firme private să ia gunoaiele măcar de pe străzile principale. Bineînțeles că greviștii au spus că e anticonstituțional pentru că asta înseamnă spargere de grevă. Gunoaiele sunt în continuare cât casa. E un pericol pentru că manifestanții le folosesc fie ca proiectile – sunt sticle sau obiecte contondente care sunt uneori aruncate-, fie să provoace incendii”, a afirmat Marcela Feraru în podcastul de luni.
De asemenea, jurnalista a mai vorbit și despre un episod inedit din cele aproape două săptămâni de proteste: apariția a o mie de black block, militanți anarhiști care au participat la o demonstrație a unor fermieri francezi din provincie.
Black block este o tactică utilizată de grupuri de protestatari care poartă haine negre, eșarfe negre și accesorii de de protecție a feței. Îmbrăcămintea este folosită pentru a ascunde identitatea purtătorilor și pentru a împiedica urmărirea penală.
Cea mai cruntă bătălie între jandarmi și black block
„A fost un lucru absolut nemaivăzut aici o manifestație undeva la țară organizată de agricultori. Ei spun că li se pompează pânza freatică, au fost 6000 de manifestanți, între care o mie de Black Block. A fost cea mai cruntă bătălie între jandarmi și black block care s-a văzut vreodată. Bineînțeles că spitalele sunt pline acum”.
Jurnalista se teme de o recrudescență a violenței provocată de aceste grupări de anarhiști. „Black Block au invadat Parisul. Sunt cei îmbrăcați în negru cu cagule pe față, pe care nu-i poți identifica. Au arătat jandarmii ieri, vin cu securi, cu cuțite, au toți un mic rucsac în spate. S-au adunat din toată Europa. Cuvântul de ordine pe rețelele sociale era <Venim, ardem, omorâm>. Ideea lor e să se bată cu polițiștii și dacă se poate chiar să-i ucidă, este cuvântul de ordine”, a mai subliniat Marcela Feraru.
Totuși, aceasta crede că președintele Emmanuel Macron va reușit să depășească această criză turbulentă. „Macron nu va ceda. În alocuțiunea de săptămâna trecută a spus că nu a fost ales ca să fie popular. E ultimul lui mandat, depinde cine cedează nervos primul. La manifestații sunt din ce în ce mai puțini manifestanți, dar din ce în ce mai violenți”, a continuat jurnalista.
Jurnalistul Dan Andronic a conchis că aceste proteste, dar și altele care au loc în diferite zone ale lumii (Israel, Germania, Grecia) vizează o criză a fundamentului politic. „De la Miterrand încoace Franța nu a mai avut un președinte puternic”, a observat Dan Andronic. „În general nivelul politic a scăzut”, a replicat interlocutoarea sa în podcastul de luni.