EXCLUSIV. Se extinde războiul din Ucraina? Istoric: Visul rușilor de a pune mâna pe Istanbul e mai vechi decât Petru cel Mare

Sursă: canal de Youtube „HAI România!”

În cadrul podcastului „România lui Cristache” de pe canalul de Youtube „HAI România!”, celebrul istoric Adrian Niculescu a explicat obsesia Rusiei pentru Marea Neagră și visul rușilor de a pune mâna pe Istanbul. Iată care sunt planurile Kremlinul.

Visul rușilor de a pune mâna pe Istanbul este mai vechi decât Petru cel Mare

Istoria ne poate explica momentele pe care le traversăm astăzi. De exemplu, obsesia Rusiei pentru Marea Neagră datează de pe vremea lui Petru cel Mare, des invocat de Vladimir Putin în discursurile sale, fie pentru a-și legitimă războiul din Ucraina, fie pentru a-și alimenta ideologia.

Care este substratul acestei obsesii, cum s-a amplificat ea în ultimii 300 de ani și ce rivalități a născut în Europa a explicat istoricul Adrian Niculescu în cadrul podcastului „România lui Cristache”, postat joi, 18 mai 2023, pe canalul de Youtube „HAI România!”.

„Românii au această vorbă celebră: ”Când cu rușii, când cu turcii”, nu se poate concomitent. Aceste două puteri au fost strict antinomice. Greșeala cu Turcia, din opinia mea, este că Turcia, care a fost un bastion al lumii libere, chiar dacă era o țară musulmană, era o țară laică, democratică din 1950. Turcia a intrat în NATO în 1952, deci este aproape țară fondator, ca și Grecia. Occidentul trebuia cu orice preț să țină Turcia și Grecia, Grecia era problema mare fiind că era o putere comunistă, anti-nazistă foarte solidă, comuniștii din acea parte erau în legătură cu Stalin.

Faimosul testament al lui Petru cel Mare spunea că rușii nu trebuie să ajungă la mările calde. Și cu Marea Neagră suntem aproape, pentru că Marea Neagră este o mare caldă, și cu comunicare directă prin Bosfor. De ce este fundamental? Toate navele sovietice în timpul comunismului dacă voiai să iasă Mediterana trebuia treacă pe sub binoclul americanilor, NATO și al armatei Turcești. Atunci vă dați seama importanța mega strategică a Bosforului. Asta a funcționat întotdeauna din cauză că Imperiul Otoman și Rusia au stat de două părți diferite, etanș. 300 de ani s-a întâmplat asta, de la Petru cel Mare până în 2016.

Când s-a rupt filmul, dar nu total, este momentul în care Erdogan face sau suferă(discuția este încă complicată) lovitura de stat din 2016. Eu zic că a provocat-o, cert este că explicațiile acolo sunt cam comice, că armata turcă era dependentă de Fethullah Gülen, clericul ăla care fusese aliat cu domnul Erdogan.

Este imposibil să gândim că armata turcă a lui Atatürk este bastionul însuși al anticlericalismului musulman, al laicismului formată din general cu cinci stele. Ori când ăștia au apărut la televizor în maieu și cu ochii terifiati, și-a tăiat craca de sub picioare Erdogan. Armata era coloana vertebrală a Turciei.

316 axioma pe care v-am spus-o: ”Când cu rușii, când cu turcii, dar niciodată împreună”, Rusia și Turcia sunt două chestii separate, în 2016 s-a întâmplat ceva care nu se mai întâmplase. Iranul este o Turcie care a eșuat. Modelul pentru ei era Turcia, ce a ieșit în Iran, toată lumea știe. Turcia se reformează de ani de zile, ai se îndreaptă spre calea Europeană. Visul rușilor de a pune mâna pe Istanbul este mai vechi decât Petru cel Mare”, a explicat, joi, Adrian Niculescu.

Vladimir Putin a devenit președintele Rusiei pentru ca Boris Elțîn să își salveze viața

Momentul lui (Mihail) Gorbaciov (a fost conducătorul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste din 1985 până în 1991) a fost un punct cheie pentru Rusia. Rusia a renăscut în timpul marelui Gorbaciov. Rușii l-au detestat pe Gorbaciov. Între 87 și jumătatea domniei lui (Boris) Elțîn (fostul președinte al Rusiei) s-a întâmplat o alianța ruso-americană. Elțîn i-a dat țara pe mână lui (Vladimir) Putin, 1 ianuarie 2000, pentru a-și salva pielea.

Această aliniere de astre a început în decembrie 87 și a mers până la jumătatea domniei lui Elțîn, vreo șapte, opt ani, timp în care s-au făcut lucruri pe care nici nu putem să ni le închipuim. Elțîn, acordul de la Budapesta, 1994, Ucraina acceptă să predea toate armele nucleare. Așa ceva nu se face, a fost o greșeală formidabilă.

Arma nucleară a fost dată înapoi Rusiei, iar transportul acestora a fost asigurat de SUA. SUA a plătit transportul armelor nucleare din Ucraina către Rusia în anul 1994 fiindcă s-a făcut acordul de la Budapesta. A fost un moment de aliniere de astre. Elțîn în 93 trăsese cu tancurile în așa-zisa Casă Albă din Rusia, era sovietul suprem.

Marele Gorbaciov a inițiat cele dintâi alegeri semi-libere din tot estul Europei, ei au inventat congresul deputaților poporului. Rusia, ca și acum, a mai fost o dată în istorie singură împotriva întregii lumi. Din momentul ăla a început să fie frumos și pentru Românie. Gestul Rusiei a fost o crimă împotriva umanității. Acum este revolta elitelor rusești, trei dintre ei au fost închiși. Ei nu sunt de acord cu ce se întâmplă în Ucraina”, a dezvăluit celebrul istoric.