Se schimbă scena politică?
Se schimbă scena politică? Javier Milei este noul președinte al Argentinei. Îşi va prelua mandatul pe data de 10 decembrie 2023. Javier Milei este un economist cu orientare ultraliberală, un politician „anti-sistem”, opus peroniștilor și liberalilor aflați, acum, la conducerea țării.
În cadrul podcastului „HAI Live”, postat luni, 20 noiembrie 2023, pe canalul de YouTube „HAI România!”, Ion Cristoiu și Robert Turcescu au vorbit despre Javier Milei, un om care se declară „anarho-capitalist” și care propune desființarea Băncii Naționale, renunțarea la moneda națională și trecerea la dolarul american. În plus, este un susținător Bitcoin. Potrivit lui, Bitcoin reprezintă „întoarcerea banilor către creatorul său inițial, sectorul privat”.
„Cazul este foarte interesant pentru că el este trumpist (n.r. susținător politic al lui Donald Trump). E conservator în chestiunile privind LGBT, dreptul femeilor la avort, dar mai ales are ceea ce avea și are (Donald) Trump: această capacitate de a fi altfel decât oamenii politici pe scena publică.
E un fenomen, care la noi se regăsește în cazul lui George Simion. Adică, sunt personalități care, pentru a nu fi marginalizate, fac o serie întreagă de acțiuni, menite să atragă atenția presei. (…) E clar că și la noi se va ajunge la această saturație de clișee și vor fi preferați oameni care sunt radicali, care spun ceea ce cred”, a explicat, luni, Ion Cristoiu.
Experimentele legate de corectitudinea politică au eșuat?
Potrivit lui Robert Turcescu, în prezent, „noi asistăm la un fenomen”. „Vedem că voci care sunt din ce în ce mai radicale în exprimare (…) par să fie din ce în ce mai populare.” Robert Turcescu l-a întrebat pe invitatul său de ce apare acest fenomen.
A dorit să afle dacă există o anumită nemulțumire a maselor față de experimentele privind corectitudinea politică și alte aspecte asemănătoare. El a căutat o explicație pentru fenomenul respectiv, întrebând de ce oamenii aleg astfel de personalități în locul celor care sunt corecți politic și susțin idei, precum incluziunea socială și distribuirea uniformă a resurselor.
„Oamenii se îndreaptă spre ”Ce e în gușă, e și în căpușă.” A simțit nevoia să înjure, a înjurat. (…) Victoria din Argentina spune mult despre nevoia oamenilor ca politicienii să fie ei înșiși”, a fost răspunsul dat de Ion Cristoiu.
„Asta înseamnă că experimentele legate de corectitudinea politică au eșuat?”, l-a întrebat gazda podcastului.
„Da. În primul rând, corectitudinea politică duce la clișee de comportament. (…) Corectitudinea politică acoperă anumite probleme care există și pe care politicienii, neputând să se pronunțe public, sigur că nu reușesc să acopere realitatea.
Cel mai bun exemplu de corectitudine politică este ”Vom sprijini Ucraina până la victorie.” Este cea mai mare imbecilitate. Este clar că nu va fi victorie”, a adăugat invitatul său.