Invitatul podcastului difuzat luni, 10 octombrie, pe canalul de YouTube al EVZ Capital, Sebastian Burduja, are studii la Stanford şi Harvard şi un doctorat făcut la ASE, în Bucureşti. În prezent, el ocupă funcția de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Totodată, Sebastian Burduja conduce și filiala PNL Sector 1.
Ce îi lipsește României în domeniul cercetării științifice?
În cadrul dialogului cu Robert Turcescu, Sebastian Burduja a spus cât de dezvoltat este domeniul cercetării științifice în România. Potrivit ministrului, România nu performează în domeniul cercetării din cauza lipsei finanțării adecvate.
„Privilegiul este de a lăsa ceva în urma ta. Recent, România și-a plătit datoria la ESA, iar din noiembrie țara noastră va avea drept de vot în cadrul instituției. Vom fi de la egal la egal. E un moment-cheie pentru cercetarea românească.
Cercetarea românească se finanțează în baza unei strategii naționale și a unui plan național. Acestea două au fost rescrise și adoptate în Guvern. Astfel, institutele care performează vor primi mai mulți bani. Până acum banii erau împărțiți în mod egal, să nu se supere nimeni, însă acum am schimbat această strategie. Avem 47 de institute sub conducerea ministerului, pe lângă cele care țin de universități și așa mai departe.
Dorim acum să adoptăm un proiect de lege prin care să integrăm toate institutele din România, indiferent de cine sau de ce depind acestea.
Sebastian Burduja: Nu există finanțare
România nu mai performează în prezent în domeniul cercetării din mai multe cauze. Prima dată putem vorbi despre lipsa principiilor de management solide, de nuanță corporativă. Apoi, nu există finanțarea, la noi se finanțează cercetarea cu 0,17% din PIB, de 12 ori mai puțin decât media Uniunii Europene, de departe pe ultimul loc din blocul de state.
Orice stat inteligent din lumea asta alocă 2, 3 către 4% din PIB către cercetare, precum Olanda, Irlanda, Israel, Singapore, adică state care vor oarecum să contribuie la dezvoltarea lumii în viitor.
Eu sunt economist la bază și consider că dacă vrem creștere economică, salarii mai mari, locuri de muncă mai bune, calitate a vieții, trebuie tu, ca popor, să dezvolți tehnologia viitorului.
Până acum, a fost și o lipsă de viziune din partea guvernelor anterioare. La nivel european, se alocă foarte mulți bani în acest domeniu, însă pentru a le accesa este foarte dificil.”, a spus ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ]n cadrul podcastului EVZ-Play de pe canalul de YouTube EVZ Capital.
Ce se întâmplă, de fapt, cu laserul de la Măgurele?
Tot în cadrul discuțiilor de luni avute cu Robert Turcescu, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a vorbit și despre laserul de la Măgurele. În ce stadiu se află cercetarea la unul dintre cele mai mari proiecte științifice ale României?
„Lumea îl consideră un eșec, dar nu mulți știu cât de bine merge treaba acolo, la Măgurele. Acest laser dezvoltat la Măgurele concentrează, într-un fascicul mai mic decât un fir de păr, 10% din energie soarelui. Ei speră, de exemplu, ca această tehnologie să fie folosită în combaterea cancerului, însă ariile de acoperire sunt mult mai numeroase, de la medicină, la armament.
Sebastian Burduja: Este un proiect de succes
Este un proiect de succes, vin cercetători din străinătate să vadă și să studieze această tehnologie. Vorbim despre un fascicul care pornește foarte mic, este mărit printr-un sistem de oglinzi foarte sofisticat până la un diametru de un metru, după care este din nou micșorat prin alt sistem de oglinzi, iar apoi, într-o fracțiune de secundă, are loc această pulsație echivalentă cu 10 petawați.
România are are două astfel de lasere. Ce a făcut țara noastră la Măgurele nu a mai făcut nicio țară din lumea asta. De aceea există foarte multe incertitudini.”, a mai spus Sebastian Burduja, în cadrul podcastului de pe canalul EVZ Capital.