Formularul care trebuie depus pentru înregistrarea în scopuri de TVA creează controverse, chiar şi după ce a fost modificat de două ori. Oficialii ANAF spun că procedura a fost simplificată drastic.
"Încadrarea veniturilor administratorilor în categorii generice fără precizarea sumelor și facilitarea declarării situațiilor de insolvență accentuează caracterul simplificat al noii Declarații 088. Astfel, dacă în prezent formularul conține 20 întrebări și este necesară anexarea a 11 tipuri de documente în total, începând cu 1 iulie 2016 Declarația 088 va avea 12 întrebări, fiind necesară anexarea a doar patru tipuri de documente în total.
Un aspect important este că informațiile rezultate din Declarația 088 sunt analizate doar agregat, în ansamblul lor, printr-un algoritm informatic automatizat, iar evaluarea izolată a unui singur criteriu este irelevantă pentru atribuirea codului de TVA", a declarat Dragoş Doroş, pentru Capital.
"ANAF a publicat în 11 mai proiectul inițial al Declarației 088, iar consultările cu reprezentanții mediului de afaceri au continuat. ANAF a intensificat procesul de soluționare a problemelor tehnice, care blocau schimbul interinstituțional de informații, și va publica proiectul actualizat în baza acestor consultări. În prezent, se analizează modalitatea tehnică a reducerii numărului declarațiilor și formularelor obligatorii prin preluarea informațiilor din D088", au mai spus oficialii ANAF.
Pe de altă parte, consultanţii fiscali spun că nu schimbă fondul problemei reclamate la Comisia de tăiat hârtii şi încalcă, în continuare, jurisprudența europeană. "În baza unui punctaj care și de data asta rămâne secret, ANAF decide aidoma lui Cezar în arenele romane care contribuabil merită codul de TVA și care nu, în urma “analizei laborioase“ a criteriilor doar de ei știute. Prin aceasta, deși se știe că se încalcă Jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și Codul Fiscal, ANAF, deși simplifică unele aspecte și le complică pe altele, nu schimbă fondul problemei – încălcarea dreptului de înregistrare în scop de TVA – prin sintagma “persoana impozabilă nu justifică intenția și nu are capacitatea de a desfășura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri de TVA, fapt ce contravine Codului Fiscal ( legea 227/2015 ) art 11 alin (11), cât și Jurisprudenței Curții Europene de Justiție –Cauza C527-11-Valsts ienemumu dienests împotriva Ablessio SIA", spune consultantul fiscal Cornel Grama, într-o analiză despre aceată modificare fiscală care va intra în vigoare de la 1 august.