De ani de zile, şi politicienii şi ONG-urile, dar şi diverşi reprezentanţi ai societăţii civile au cerut pe bună dreptate depolitizarea TVR. ”Cheia este schimbarea Legii 41” – declară Alexandru Lăzescu, pentru Capital -, ”Partidul pe care dl. Ponta îl reprezintă, care a propus o modificare la această lege în 2010, nu s-a atins de niciun articol din lege care ar fi condus spre această depolitizare, în schimb a mers la ţintă, la însăşi desfiinţarea televiziunii publice, prin eliminarea taxei”.
Întrebarea șefului TVR este acum: ”Depolitizăm TVR desfiinţând-o? Sau îmbunătăţind legea?”. Lăzescu propune o dezbatere publică pe acest subiect, cu toate partidele politice, cu ONG-uri, cu jurnalişti şi reprezentanţi ai elitei culturale şi academice româneşti. ”E un proces lung, care solicită curaj, responsabilitate şi fermitate. Dar care trebuie început de undeva. TVR are această deschidere”, afirmă el.
Despre declaraţiile lui Ponta referitoare la deficit, Alexandru Lăzescu spune că nu a ascuns nicio secundă situaţia financiară a TVR – instituţia e pe pierdere de cinci ani de zile. Dimpotrivă, ”am comunicat public, încă de la preluarea mandatului, care sunt principalele surse ale deficitului, cu procente şi cu argumente. Neajustarea taxei TV la inflaţie, de zece ani, şi contractele încheiate în trecut, pentru anumite filme şi sport, nu numai că au provocat acest deficit pe termen lung, dar îl adâncesc în prezent. Practic, prin prisma contractelor aflate în derulare acum, nu putem opera decât pe 85% din costuri. Dacă cineva ar fi avut ceva de comentat la adresa surselor de deficit enumerate anterior, atunci ar fi fost momentul, nu acum, post-factum”.
Ca efect al măsurilor de redresare luate în ultimul an, postul și-a redus deficitul pe S1 al 2011 cu 34% versus S1 2010 (când managementul TVR era asigurat de Alexandru Sassu, reprezentant al partidului condus de Victor Ponta, n.r.).
Când vine vorba despre taxa TV, șeful TVR spune că politicienii cunosc realitatea: ”Televiziunea Română este subfinanţaţă. Taxa TV, de nici 11 euro pe an – de cinci ori mai mică decât în Serbia şi Polonia, de pildă – este cea mai mică din Europa. În ultimii zece ani, de când taxa TV nu a fost indexată la inflaţie, toate preţurile, dar şi taxele, au crescut. Curentul electric, combustibilul, căldura, echipamentele, TVA-ul – toate au crescut în raport cu inflaţia. Deci costurile de operare au crescut progresiv, numai că principala sursă de finanţare a rămas pe loc”, explică el, cu precizarea că TVR nu are un statut preferenţial nici la plata utilităţilor, nici la achiziţia echipamentelor sau a programelor.
În schimb – adaugă Lăzescu -, postul public are restricţii la publicitate și nu deduce TVA-ul precum staţiile private. ”15% din încasările din publicitate merg, prin lege, pentru susţinerea producţiei autohtone de film şi distribuim canalele către operatorii de cablu gratuit, fiind serviciu public. Românii nu sunt informaţi cu privire la aceste aspecte, iar atacurile politice exploatează cu bună ştiinţă acest lucru”, conchide șeful TVR.
EXCLUSIV Şeful TVR, Alexandru Lăzescu: ”Depolitizăm Televiziunea Publică desfiinţând-o?”
20 octombrie 2011, 16:24
Ultima modificare în 20 octombrie 2011, 19:24
Cu această întrebare răspunde Alexandru Lăzescu, preşedinte și director general al TVR, acuzațiilor lui Victor Ponta, liderului social-democrat, despre politizarea postului. Lăzescu vrea o dezbatere publică pe acest subiect.
Etichete: Alexandru Lazescu,
tvr,
victor ponta
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook