Dezvoltatorii imobiliari mari și mici, autohtoni sau străini promit apartamente și case de calitate la prețuri pentru toate buzunarele.
Cum o casă este poate cea mai importantă investiție pe care o va face o persoană în cursul vieții sale, este foarte important ca decizia să se bazeze pe o evaluare cât mai corectă a calității locuinței vizate.
Maggie Kitshoff, Residential Projects Director al Prime Kapital, dezvoltator care începe în acest an lucrările la două ansambluri în zona de nord a Bucureștiului – Avalon Estate și Marmura Residence, spune că există semne clare, pe care un dezvoltator nu le poate ascunde, ale unor lucrări de mântuială.
1. Compartimentarea și suprafața locuinței. Dacă vizitați un apartament și aveți încă de la intrare senzația de spațiu strâmt, poate că așa și este. Mulți dezvoltatori sacrifică spațiul util pentru a oferi locuințe cât mai ieftine. Apoi, prezența grinzilor și a stâlpilor de susținere la vedere indică o neglijare a aspetelor care țin de estetică dar și de o bună proiectare. O compartimentare practică înseamnă utilizarea spațiului la potențialul său maxim, un aspect aerisit și o dispunere care permite luminii să pătrundă în camere. Spre exemplu, un hol lung și îngust reprezintă suprafață utilă, însă funcționalitatea lui reală este discutabilă. O locuință spațioasă și bine compartimentată influențează confortul întregii familii și nevoia fiecărui membru de intimitate. Având în vedere că este o investiție pe termen lung, trebuie să luați în calcul nu doar suprafața necesară în prezent, ci și să estimați necesitățile din viitor.
2. Lumina naturală. Luminozitatea unei încăperi creează impresia de spațiu curat și primitor. Dar care sunt lucrurile de care depinde accesul luminii în casă? Suprafața utilă, dispunerea încăperilor, compartimentarea, înălțimea liberă, amplasarea geamurilor și designul curat sunt toate aspecte importante, care influențează luminozitatea locuinței. În această idee, poate e bine să evitați clădirile care sunt foarte apropiate unele de altele sau care sunt lipite, lipsind locuința de surse de lumină naturală.
3. Finisaje de calitate: În evaluarea calității unei locuințe, detaliile care par mai puțin importante la început pot face diferența pe parcurs. De aceea, este bine să vă documentați și să acordați atenție felului în care a fost realizată construcția, materialelor și finisajelor înainte de a achiziționa o locuință. Faceți un simplu exercițiu și ciocăniți în gresia și faianța de la baie. Dacă în mai multe locuri sună a gol, acesta poate fi indiciul unei neglijențe în dispunerea adezivului, iar în timp s-ar putea ca acele plăci să se desprindă.
4. Fațada și izolarea termică. Tâmplăria este esențială atunci când urmăriți confortul termic al unei locuințe. Aceasta, alături de calitatea materialelor folosite pentru izolare sunt cele care vă vor proteja pe termen lung investiția. Este important să vă puneți astfel de întrebări încă din etapa de decizie, fiind unul dintre multele aspecte pe care le veți descoperi mult după achiziția noii locuințe.
5. Densitatea locuințelor. În crearea unui mediu plăcut de locuit, nu contează doar aspectul interior al locuinței, ci și clădirea în care se află și mediul exterior. Marea parte a proiectelor imobiliare de pe piață oferă locuințe în clădiri identice, care creează o repetitivitate inestetică, precum și spații verzi insuficiente.
6. Suprafețele vezi/ terasele. Spațiile verzi și armonia dintre mediul interior și cel exterior contribuie la un nivel ridicat al calității vieții. Dacă vă pregătiți să cumpărați un apartament într-un proiect rezidenţial fără spații verzi, nu uitați că poluarea și zgomotul nu vor putea fi atenuate.
7. Izolarea fonică. Izolarea fonică a unei locuințe asigură intimitatea rezidenților. Verificați care este grosimea pereților din interiorul locuinței pe care vreți să o cumpărați. Puteţi face un test pe loc. Dacă ridicați vocea în dormitor, vă aud cei din bucătărie? Dacă da, e posibil ca pereții să fie prea subțiri pentru a asigura confortul locatarilor.
„Constatăm că piața imobiliară a devenit mai matură și că vremea când dezvoltatorii cereau 25% avans pentru o locuință aflată încă pe planșa arhitecților a trecut. Clienții caută dovezi că dezvoltatorul este unul serios, care își respectă promisiunile”, a declarat pentru Capital Maggie Kitshoff.
Prime Kapital, dezvoltator, investitor și operator imobiliar cu vechime de peste 10 ani pe piața de spații comerciale, va începe lucrul la primele două ansambluri rezidențiale în 2019. Proiectul Avalon Estate este situat în zona de nord a Capitalei, între cartierele Aviației și Pipera, și va fi compus din 733 de apartamente, vile și case, în timp ce Marmura Residence va fi situat în cartierul Bucureștii Noi, si va avea un total de 458 de locuințe.