Referitor la aceste informații, Jandarmeria Bihor a explicat că nu a fost solicitată și nu a executat misiuni de pază la internatul Liceului Tehnolog ”George Barițiu”, cu atât mai mult cu cât Legile în vigoare prevăd expres că Jandarmeria Română poate asigura paza unor obiective, altele decât cele aparținând Ministerului Afacerilor Interne, doar prin Hotărâre de Guvern.
” În ceea ce priveşte informaţia apărută în mass-media, cu privire la incidentul petrecut în incinta aceluiaşi liceu în data de 5 octombrie 2018, menţionăm că Jandarmeria Bihor nu a fost solicitată şi nici nu a intervenit pentru rezolvarea acelui incident.”, a transmis instituția, la solicitarea făcută de Capital.
”Jandarmeria aplică electroșocuri copiilor cu probleme psihice. Povestea completă:
Există un liceu tehnologic pentru elevi cu nevoi speciale în Oradea numit George Barițiu. Copiii ce suferă de autism, de retard mintal sau alte afecțiuni psihice vin aici pentru că au nevoie de atenție specială și pentru a se putea integra mai ușor în societate.
Acum câteva săptămâni a avut un loc un incident oribil în care un elev de la Arte și Meserii a obligat pe unul dintre copiii cu retard mintal să facă un lucru obscen altui coleg cu probleme psihice. Totul în plină zi, în curtea liceului presărată cu camere video. Sesizarea a fost făcută abia după o săptămână, iar agresorul a fost arestat preventiv.
Ce face conducerea școlii? În loc să se preocupe de consilierea psihiatrică a victimelor ori să facă o anchetă pentru a vedea de ce elevii nu erau sub supravegherea profesorilor, primul lucru pe care îl face este să apeleze la Jandarmerie pentru a asiguta paza liceului. Așa-zisa „pază” a forțelor de ordine este asigurată doar noaptea și doar în internat.
Lucrurile nu s-au schimbat deloc în bine. Câțiva părinți mi-au scris că jandarmii care ar trebui să-i protejeze pe copii îi abuzează în cel mai teribil mod cu putință. Din relatările lor, jandarmii se comportă ca niște brute, intră în camerele copiilor, le aplică lovituri și îi electrocutează cu electroșocuri. Copii cu grave probleme psihice care în locul tratamentului unor specialiști, primesc lovituri și șocuri…
Iar asta este doar ce mi-au scris unii părinți până acum. Jumătate din elevii liceului special provin din centre de plasament. Ei nu au părinți care să-i ducă la spital, să vadă dacă sunt bine sau să le îngrijească rănile. Ei nu au nicio voce cu care să strige după ajutor. Fără sesizările părinților, ar rămâne în acest iad fără ca nimeni să știe de suferința lor.
Am făcut o plângere către Parchetul din Bihor și am sesizat Avocatul Copilului, Autoritatea Naționalâ pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Cei vinovați de aceste abuzuri trebuie să răspundă pentru faptele lor. Acești copii merită o viață normală, nu un tratament inuman!”, a declarat deputatul USR, Vlad Alexandrescu.