În luna martie 2022, Republica Moldova a cerut acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, într-un context de gravă criză de securitate în urma declanșării războiului împotriva Ucrainei.
Patru luni mai târziu, în iunie 2022, Bruxelles-ul a avizat pozitiv cererea Chișinăului și a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.
Uniunea Europeană a înțeles, în sfârșit, că a ajuta Republica Moldova înseamnă a ne ajuta pe noi înșine
Aflându-se la al doilea mandat în calitate de membru în Parlamentul European, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a afirmat în exclusivitate pentru Capital că Uniunea Europeană a înțeles, în sfârșit, că a ajuta Republica Moldova înseamnă a ne ajuta pe noi înșine.
„În momentul de față, Republica Moldova se bucură de o încredere mai mare pe plan european. În primul rând, la ultimele alegeri, atât prezidențiale, cât și parlamentare, oamenii au votat partide politice care au spus că doresc reformarea Republicii Moldova, modernizarea Republicii Moldova și apropierea ei de Uniunea Europeană. (…)
Datorită încrederii de care Republica Moldova se bucură în plan european, UE a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată și cooperăm foarte strâns. Această cooperare strânsă rezultă și mai multe beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova.”, a relevat liberalul.
„Ajutăm Republica Moldova pentru a face față crizei actuale. Am acordat anul trecut resurse financiare. La începutul iernii am acordat 250 de milioane de euro pentru a depăși cu bine criza energetică. Chiar săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus 145 de milioane de euro asistență macrofinanciară.
Vă anunț că o vom vota în procedura de urgență în Parlamentul European în următoarele săptămâni pentru ca acești bani să fie la dispoziția Republicii Moldova cât de curând. Uniunea Europeană a înțeles în sfârșit că a ajuta Republica Moldova înseamnă a ne ajuta pe noi înșine.”, a spus Siegfried Mureșan.
Oamenii politici ai trecutului au fost frâna majoră pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană
La întrebarea dacă ajutoarele financiare primite de la Uniunea Europeană vor intensifica procesul de aderare la UE, liberalul a afirmat următoarele: „Sigur că da! Cu cât relațiile devin mai strânse, cu cât cooperăm mai mult din punct de vedere economic, cu atât Republica Moldova se dezvoltă din punct de vedere economic și se apropie din punct de vedere al standardelor europene.
Chiar înainte de finalizarea procesului de aderare politică, prin aderare efectivă la Uniunea Europeană, putem face foarte multe pe calea integrării. Mai precis, integrând economic Republica Moldova la piața unică europeană, facilitând astfel schimburi comerciale, investiții europene, care practic vor duce la crearea de locuri de muncă în Republica Moldova și vor duce la creștere de salarii.
Deci, consider că deja acum, pe calea integrării, facem multe lucruri și chiar înainte ca Uniunea Europeană să primească oficial Republica Moldova ca stat membru, putem face deja lucruri, mai ales concrete cu beneficii pentru oameni.”
Referindu-se la riscurile actuale care ar putea abate Chișinăul din parcursul său european, liberalul a declarat următoarele: „Vedem după treizeci de ani de când Republica Moldova este independentă, principalul obstacol a fost clasa politică din trecut de la Chișinău. Clasa politică care nu-și dorea reformarea și modernizarea Republicii Moldova, care nu-și dorea pentru Republica Moldova justiție, dreptate, stat de drept, combaterea corupției și a spălării banilor.
Aceia sunt oamenii care au ținut Republica Moldova pe loc. Vedem acum că Republica Moldova este luată în seamă pe plan european, acționează în concordanță și în corelare cu UE, acționează în spirit european și vedem o Republica Moldova care își poate atinge potențialul dacă este bine condusă.
Oamenii politici ai trecutului au fost frâna majoră pentru apropierea Republicii Moldova de UE și ei sunt și riscul major pentru viitor.”