În timpul pandemiei de Coronavirus, Uniunea Europeană a lansat un mecanism de redresare cu scopul de a combate efectele negative ale pandemiei asupra cetățenilor români.

Respectiv, România a primit o sumă de 30 de miliarde de euro prin mecanismul numit Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care este valabil până în anul 2026. Totuși, criza de după pandemie nu a fost unica provocare pentru Uniunea Europeană. Odată cu declanșarea invaziei militare ruse împotriva Ucrainei, blocul comunitar și-a orientat eforturile în scopul întării securității energetice a întregului continent.

România va primi 1,39 miliarde de euro prin planul REPowerEU, cu scopul de îmbunătăți sectorul energetic

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a declarat în exclusivitate pentru Capital că România va primi 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, precizând că: „După declanșarea războiului din Ucraina, am creat la nivel european un nou fond de 20 de miliarde de euro, dintre care României îi revin 1,39 miliarde de euro pentru investiții în energie.

Banii au fost alocați pentru a deveni mai eficienți din punct de vedere energetic, să ne conectăm mai bine și să accelerăm tranziția spre o economie verde. Acești bani vor merge spre mediul urban, dar și spre mediul rural. Acești bani vor îmbunătăți eficiența energetică, astfel încât consumul de energie să fie mai mic, iar facturile pe care oamenii trebuie să le plătească să fie, de asemenea, mai mici”.

Siegfried Mureșan recomandă implementarea PNRR, nu modificarea acestuia pe criterii politice

În ceea ce privește PNRR, statele membre ale Uniunii Europene pot solicita modificarea reformelor și investițiilor la unele capitole din program.

La întrebarea dacă România ar putea solicita acest lucru anul acesta în contextul situației economice încă fragile, europarlamentarul liberal a declarat următoarele:

„Guvernul României a propus Comisiei Europene un plan național de redresare și reziliență prin care a prezentat modul în care dorește să absoarbă aceste fonduri. Comisia Europeană a aprobat planul României, el este bun, îndeplinește toate condițiile europene. Acum el trebuie implementat.

Dacă Guvernul dorește să facă modificări la planul României, atunci poate face aceste modificări, însă pe criterii extrem de stricte și extrem de clare, doar pe criterii obiective. Numai dacă unele dintre măsurile puse acolo nu mai pot fi realizate sau din cauza războiului, de exemplu, nu mai pot fi implementate, atunci Guvernul poate propune Comisiei Europene modificări ale planului.

Dar nu poate face evident modificări pe criterii politice”, a relevat oficialul de la Bruxelles.

Siegfried Mureșan a atenționat asupra faptului că PNRR este valabil până la sfărșitul anului 2026: „Însă atenție, acest mecanism este în vigoare până la finalul anului 2026. Modificările trebuie făcute în așa fel încât să avem timp să absorbim banii, pentru că la finalul anului 2026 acești bani vor fi pierduți.

Ca atare, eu acum aș recomanda ca prioritatea să fie implementarea PNRR-ului, ci nu modificarea lui nejustificată. Mă repet, doar cu modificări justificate, ci nu pe criterii politice”, a încheiat eurodeputatul.