Robert Turcescu a făcut referire la o postare de pe rețelele de socializare a fostului președinte Traian Băsescu, în care vorbește despre motivele tensiunilor dintre România și SUA. Băsescu a spus, în acea postare, că ar putea exista state care să nu recunoască legitimitatea alegerilor prezidențiale din luna mai, însă fără a face referire la Statele Unite. La finalul postării, spune jurnalistul, fostul președinte afirmă că pentru a nu se ajunge la o astfel de situație, trebuie acționat încă de pe acum.

Silviu Predoiu nu vede niciun stat care să nu recunoască legitimitatea alegerilor din mai

Întrebat cum se raportează la această postare, Silviu Predoiu a spus că nu vede niciun stat care să nu recunoască legitimitatea scrutinului ce va avea loc luna viitoare.

Cât despre Statele Unite, fostul director al SIE a spus că nu sunt în măsură să vorbească despre alegerile din România, în condițiile în care Trump este cel care i-a invitat pe americani să ia cu asalt Capitoliul.

„Unu. Nu cred că se pune problema ca vreun stat să spună că nu recunoaște. Iar dacă cineva ar spune că nu recunoaște, deși nu văd pe nimeni, este strict problema lor, inclusiv a Statelor Unite. Statele Unite însemnând Trump, Vance.

Statele Unite de astăzi sunt cele care timp de patru ani ne-au țipat ‘Vrem anularea alegerilor din 2020’. Mi se pare că nu sunt în măsură să vorbească despre anularea alegerilor din România. Trump este cel care a invitat americanii să ia cu asalt Capitoliul. Nu cred că e în postura de a vorbi despre deciziile noastre. Dar nu o va face, pentru că e un mecanism care nu duce până acolo”, a spus acesta în podcastul de pe canalul de Youtube HAI România.

Iar referitor la postarea lui Traian Băsescu, Silviu Predoiu a spus că, cel mai probabil, fostul președinte s-a referit la „nevoia unui dialog mai intens cu străinătatea încă din această etapă”.

„Referitor la postarea lui Traian Băsescu, eu cred că, așa cum am sesizat abordarea președintelui Băsescu de-a lungul timpului, cred că se referă la nevoia unui dialog mai intens cu străinătatea încă din această etapă”, a afirmat el.

„Să le spunem că ce? Că uite, de exemplu, Dan ne-a trimis mai devreme, înainte de a intra în podcast, un comunicat al Comisiei SIE, care ține langa că a fost amestec al forțelor din afara țării”, a spus Robert Turcescu.

„A uitat să zică SIE când trebuia, dacă avea date”, a spus Silviu Predoiu.

Au fost alegerile din noiembrie deturnate de forțe străine?

Întrebat dacă el, personal, crede că alegerile prezidențiale din noiembrie au fost deturnate de forțe străine, Predoiu a spus că interferența forțelor străine începe să devină o normalitate în viața internațională, însă nu poate influența sub nicio formă rezultatul alegerilor.

„Este o prezență constantă. Marile puteri așa acționează, indiferent cum le cheamă. Că se numește SUA, că se numește Rusia, să se numește China, toți, în timpul alegerilor, intensifică. Dar interferența lor este într-o linie de continuitate, care începe, din păcate, să devină o normalitate în viața internațională, unu, și doi, nici pe departe de natură a influența rezultatul alegerilor.Rezultatul alegerilor a fost influențat strict de ticăloșia și incompetența organizatorilor români (…)”.

Moscova nu urmărește să genereze o atitudine publică pro-rusă în România

Silviu Predoiu a punctat, de asemenea, că Rusia nu-și propune nici pe departe să genereze o atitudine publică pro-rusă în România, pentru că știu că acest lucru este imposibil. În schimb, promovează o atitudine euro-sceptică și sceptică la adresa NATO, prin scăderea încrederii în militari, polarizarea societății și criticarea măsurilor luate de Bruxelles.

„Am văzut și am spus tot timpul. Rușii nu-și propun să genereze, mai ales în România (…) nu-și propun sub nicio formă să promoveze o atitudine pro-rusă, pentru că știu, și vă spun cu certitudine, este imposibil în România să generezi o atitudine publică pro-rusă. Tot ce își pot propune este să genereze o atitudine euro-sceptică și sceptică în raport cu NATO.

Cum faci asta? Trimițând mesaje de genul scăderea încrederii în militari, polarizarea societății, ‘măsurile luate de Bruxelles sunt aberante’, și noi intrăm, pentru că sunt aberante o parte din ele. Dar ei le amplifică. Nu au nevoie să genereze o atitudine pro-rusă pentru că știu că nu pot”.