Sistemul vs. Șoșoacă

Sistemul vs. Șoșoacă. Atât Robert Turcescu, cât și Ion Cristoiu au recunoscut că decizia CCR nu este una corectă, însă au punctat că ceilalți candidați, care în trecut au blamat-o pe Diana Șoșoacă, îi iau acum apărarea.

Întrebat dacă așteaptă motivarea CCR sau intuiește ce va scrie în aceasta, Ion Cristoiu a spus:

„În primul rând că trebuia să subliniați că e un text pe care nu putea să-l facă decât un partid, pentru că domnul respectiv dă niște citate pe care un om normal nu avea cum să-l facă.”

Jurnalistul a mai spus că nu PSD se află în spatele deciziei CCR, ci cei din servicii, cu aprobarea lui Klaus Iohannis.

„Cred că aici au venit mai multe interese. Principalul și care i-a făcut pe acești tip de mujdei de la Curtea Constituțională, pentru că avem cea mai proastă Curte Constituțională numită de PSD (…)

Dacă vă uitați acolo, sunt oameni din procuratură și din CSM care au servit PSD-ul. Deci, pot să spun, acum, că principala cauză nu a fost PSD-ul, nici Ciolacu nu a putut să fie, deși el a fost de acord (…) cei care au pus la cale au fost cei din servicii, cu aprobarea clară a lui Iohannis”, a afirmat Cristoiu.

„Rațiunea de stat” din spatele deciziei CCR

Ion Cristoiu a adăugat că „Ciolacu nu avea atâta putere. Ei și-au asumat un risc din punctul ăsta de vedere”. Potrivit lui, în spatele deciziei se află așa-zisa „rațiune de stat”.

Mai exact, a explicat jurnalistul, dacă Diana Șoșoacă ar intra în campania electorală, ar putea aduce în discuție subiectul războiului din Ucraina.

Potrivit lui Cristoiu, cei aflați la putere s-au temut că dacă Uniunea Europeană sau NATO ar observa că se discută despre aceste teme delicate, ar putea apărea complicații.

„Cauza principală, și vreau să fiu nuanțat și înțeles de dumneavoastră și de telespectatori, este așa-zisa rațiune de stat. Ei au făcut următorul calcul: începe campania electorală, da? Campania electorală va fi, dacă participă și Șoșoacă, spre deosebire de Simion, pe care putem să-l ținem în frâu, ea poate să ridice, la un moment dat, într-o dezbatere, sau având dreptul să vorbească, chestiunea războiului din Ucraina.

Noi întotdeauna am fost slugi băloase. Și atunci, slugile băloase din România au zis ‘dacă Uniunea Europeană, NATO, vede că la noi se discută despre asta? Asta a fost principala rațiune.

Ei văd o campanie electorală în care tema războiului din Ucraina, tema războiului din Orientul Apropiat relația cu NATO, dacă ați observat, transformarea României într-o bază militară, să nu se discute”, a explicat el.

Jurnalistul a menționat că același lucru s-a întâmplat și atunci când, tot prin decizia CCR, au fost comasate alegerile locale cu cele europarlamentare.

Ediția integrală a podcastului poate fi vizionată aici.