Războiul din Ucraina a fost de la început foarte atipic. După un început în forță de partea atacatorului, cele două combantante par să se fi echilibrat în teatrele de operațiuni, dar și-au regândit și mizele strategice. Invitat în podcastul EVZ Play moderat de Robert Turcescu, istoricul Armand Goșu a explicat unde a greșit țarul de la Kremlin și cum a știut liderul de la Kiev să transforme atenția liderilor lumii într-un atu decisiv pentru soarta conflictului.
Istoricul Armand Goșu, expert în spațiul fost sovietic, anticipează că potrivit ultimelor evoluții din teatrele de război, Rusia se îndreaptă spre o capitulare. O renunțare greu de anticipat după atacul de mare forță din 24 februarie. „Pe zi ce trece ucrainenii par că îi bat de îi usucă pe ruși”, a observat Robert Turcescu în preambulul emisiunii sale.
Goșu: Rușii au pierderi extraordinare în teatrul de operațiuni
Armand Goșu consideră că liderul rus a greșit tactica acestui conflict militar, aducâng ca argument observația că există indicii foarte clar de dezechilibru al armatei ruse. Unul ar fi acela că „infanteria avansează fără protecție blindată”, ceea ce o face vulnerabilă la sol. Un factor agravant pentru Rusia este că 80% din mașinile blindate sunt practic distruse.
Un alt indiciu că Vladimir Putin a devenit panicat este faptul că recurge la rezerve de forțe militare în mod evident nepregătite pentru un război de o asemenea amploare, consideră istoricul.
„Nu am crezut că armata ucraineană e atât de bine pregătită. Nu am crezut că rușii nu mai au rezerve. Vin din Orientul îndepărat o mie-două de militari, din Siberia paznici. Ăia nu sunt pregătiți. Sfântul Javelin a distrus coloane întregi de tancuri. Sunt foarte eficiente aceste rachete occidentale. Rușii au pierderi extraordinare în teatrul de operațiuni. (…) Au pregătit un blitzkrieg, trebuia să rezolve problema în maxim 4 zile. După 3-4 zile Putin era nervos. generalii crispați. A eșuat planul inițial”, a comentat istoricul.
„Zelenski vorbește direct cu Congresul american”
Armand Goșu consideră că planul inițial al lui Putin a fost schimbat, iar armata a trecut la cucerirea unor localități importante cu accent pe zonele rusofone, mai ales zona Harkov. Însă Occidentul începuse deja să creadă că Rusia e atât de labilă pe cât o prezenta liderul Ucrainei, punct care a facilitat percepția Occidentului că Rusia pierde războiul.
În acest context, consideră specialistul, Volodimir Zelenski a știut să pună în valoare o retorică foarte directă, care i-a asigurat susținerea liderilor marilor puteri ale lumii. „Zelenski a obligat occidentalii să propună sancțiuni. Occidentalii au zis: hai poate mai rezistă, să vedem ce face Zelenski. El nu mai discută cu șefii de stat, vorbește direct cu Congresul, dă interviuri direct publicului american”, a conchis Armand Goșu.
Podcastul complet poate fi vizionat aici: