În cadrul podcastului „România lui Cristache” de pe canalul de youtube Hai România!, sociologul Marius Pieleanu a vorbit despre polemica dintre Rareș Bogdan și Bogdan Aurescu. Iată cum a explicat situația invitatul lui Ionuț Cristache în ediția din 16 martie.
Sociologul Marius Pieleanu a declarat, în podcastul „România lui Cristache” de pe canalul Hai România! că Rareș Bogdan a avut dreptate spunând că șeful MAE Bogdan Aurescu ar trebui să plece din funcție, din motiv că au fost mai multe greșeli în materie de politică externă în ultima perioadă.
„În mod evident, cei care sunt un pic cunoscători și care urmăresc lumea publică și politică știm că Rareș Bogdan a avut dreptate. Nu e un secret. Este adevărat însă că își puteau rezolva de o manieră mai elegantă această problemă, pentru că este vorba de imaginea unui partid.
Dar până una alta, deși și eu am avut suișuri și coborâșuri cu Rareș Bogdan când era moderator la Realitatea, nu pot să nu recunoscc faptul că a adus câteva sute de mii de voturi în plus pentru PNL la ultimele parlamentare. Este o realitate”, a relevat sociologul.
Bogdan Aurescu este un om pregătit din punct de vedere profesional
„Dl Aurescu, care înțeleg că este un om pregătit din punct de vedere profesional, trebuie să înțeleagă că el nu este om politic și că răspunde la decidentul politic. I-a răspuns impertinent prim-vicepreședintelui Partidului Național Liberal. Care i-a votat în biroul permanent al PNL postul de ministru al Afacerilor Externe.
(…) Rareș Bogdan are un milion de defecte, are și calități, dar faptul că el nu este un prooccidental convins este o aberație, o prostie”, a punctat Marius Pieleanu.
Reacția putea fi una mai elegantă
De asemenea, sociologul a evidențiat, în cadrul podcastului, că Dl Aurescu fie a fost prost sfătuit, fie așa a gândit domnia sa, dar a avut argumente care i s-au întors impotrivă referitor la Rareș Bogdan. Nu poți să vii cu genul ăsta de argumente.
Putea să spună elegant «în calitatea mea de ministru de Externe și membru PNL rog conducerea partidului să convoace un comitet politici restrâns în care să lămurim problema elegant și diplomatic».
„Dl Aurescu nu a performat însă. M-a supărat foarte tare când a fost cu cutremurele și Turcia și Siria. În aceeași zi aproape am trimis ajutoare umanitare în Turcia, însă au trebuit să treacă 7-8 zile să trimitem ceva și în Siria.
Chestiune care m-a enervat foarte tare pentru că, pentru a ajuta umanitar acea țară, pentru a trimite medici, nu trebuie să am acordul comandamentului NATO sau al Bruxelles-ului. După 8 zile, când deja oamenii ăia erau morți de mult, pentru că a trebuit să se decidă la nivel înalt”, a încheiat sociologul.