Ce soluții se întrevăd pentru companiile din România?
În cadrul Forumului Capital Top Angajatori, celebrul jurnalist Robert Turcescu a întrebat-o pe Roxana Mircea, președintele Comisiei Fonduri Europene din cadrul Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR), ce soluții se întrevăd pentru companiile din România și dacă există o variantă prin care angajatorul român să poată să rezolve acest deficit.
La această întrebare, Roxana Mircea a explicat că „ceea ce oferă finanțările europene ajută la pregătirea angajaților.” Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR) adună patronate, camere de comerț, dar și companii, ONG-uri. Se implică activ în tot ce ea ce înseamnă legislație și face tot ce poate să absoarbă aceste fonduri.
„Primarii accesează fonduri și nu le vin constructorii. Se va acutiza această criză, de aceea e în sală o companie de recrutare, HR Umbrella. Facem eforturi să integrăm angajați de peste hotare, să nu fim rasiști.
Este o rețetă. Să recrutăm, dar să recrutăm din timp, poate dura opt luni, sunt vizele, analizele medicale, unele acte falsificate. Formați constructori, oameni buni.
Nu avem cum să facem autostrăzi. Aduceți constructori, după îi integrați și hai să pregătim mai mult tehnic. Planul nostru de învățământ ar trebui să se axeze pe nevoile societății.
Avem prea puțini ingineri. Gândiți-vă la fotovoltaice, nu avem oameni care să se ocupe. La Politehnica, ar putea să pregătească mai mulți ingineri. IT, se tot discută de IT”, a spus ea.
Potrivit ei, mediul de afaceri din România acum învață să facă business. Asta e realitate din teren, puțini sunt manageri de proiect. În sfârșit, managerul învață să delege, să aibă coordonator. Românii nu sunt atât de deschiși la a recruta.
„Noi astăzi lucrăm cu 40 0 de unități administrative și toate au blocaje. Nu se preocupă îndeajuns încât să recruteze din timp, să facă recrutarea.
Dacă toți am investi, dacă toți antreprenorii și toate primăriile ar investi, nu am avea un colectiv mult mai performant? Foarte puțini antreprenori realizează că nu poți fără cursuri de comunicare, time management”, a adăugat ea.
Astăzi, există un aport semnificativ de forță de muncă în exterior
Conform lui Marius Ichim, „discuția e destul de veche, încă din 2008.” În acel an, era o criză a forței de muncă anunțată de 15 ani. Lucrurile sunt mult mai bune astăzi, chiar dacă există un aport semnificativ de forță de muncă în exterior.
Toți constructorii pe care i-a întâlnit s-au plâns de această problemă. El ca arhitect nu construiește, desenează, dar… lucrurile sunt un pic mai nuanțate în breasla lui.
Arhitecții sunt foarte atrași de ideea de freelancing, de a face parteneriate. Sunt foarte multe „firmulițe” care vor avea de suferit în urma măsurilor pe care Guvernul el va lua de la 1 ianuarie. Sunt multe parteneriate în rândul proiectanților, constructorii fac burse pentru diverse segmente. Contribuie la formare.
„Un alt aspect foarte deranjant și sesizat de bula din care eu provin este faptul că Guvernul nu doar că schimbă legislația, în zona din care provin, trebuie să produc de 5 ori mai mult.
Ce mi se pare foarte grav este faptul că el își ia libertatea ca măsurile astea să se poată face oricând. Oricât de mult am detalia, ei știu lucrurile astea, nu le sunt străine”, a explicat el.
Forumul Capital Top Angajatori este organizat cu sprijinul partenerilor: Philip Morris România, Reciclad’OR, One Club, Rewire Interior Design și Galeria Romană.