Ancheta a pornit de la mesaje dovedite drept false

Avocata Violeta Oancea a precizat că presupusul vinovat, tânărul de 31 de ani pe care-l apără, nu este la închisoare în prezent, dar a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare cu executare. Toată ancheta, potrivit avocatei a pornit de la două conturi de Facebook false.

Jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan a explicat că în timpul anchetei, la cererea Poliției de a vedea de unde s-au transmis, compania Telekom a transmis că mesajele ar aparține tatălui presupusei victime.

Ulterior, victima a fost rechemată la audieri și a recunoscut că ea a făcut acel cont și a transmis acele mesaje. Ea a motivat acest gest prin faptul că l-a văzut pe respectivul profesor că ar avea atitudini mai puțin pedagogice.

„La data de 05.08.2021 a fost primit răspunsul S.C. Telekom Romania Communication S.A. din care rezultă fără dubiu că IP-ul asociat contului de Facebook a fost alocat tatălui victimei”, arata jurnalistul.

Avocata Violeta Oancea a precizat că a mai fost un alt cont fals de Facebook. De pe acest cont profesorul acuzat a primit amenințări și a fost avertizat că va ajunge la pușcărie.

„Procurorul și anchetatorul de caz, ca să-și salveze obrazul, au zis că fac ei anchetă și găsesc din 350 de elevi „să facă ceva”.

La o altă școală au găsit cinci persoane care au declarat că în urmă cu 2-3 ani profesorul de sport le-ar fi atins”, spune avocata în podcastul difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România”.

Care ar fi, de fapt, miza acestei anchete?

De aici s-a extins ancheta penală pornită de la acele mesaje dovedite drept false, a precizat avocata Violeta Oancea.

„S-a făcut ditamai dosarul, profesorul a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în fond. Acum ne află în faza apelului, însă noi am formulat o plângere penală și dorim să se facă dreptate.

Să se răspundă: dacă tatăl acelei minore este acela de la care au plecat mesajele, de ce a fost dată soluție de clasare în plângerile penale pe care le-a făcut clientul meu (n.r. profesorul) împotriva acestor persoane care au creat conturile false”, se întreabă avocata.

În opinia sa, nu s-a încercat sub nicio formă să se facă dreptate în acest caz și nu s-a dorit să se cerceteze. Ea spune că miza este, de fapt, greșeala pe care au făcut-o procurorul de caz și anchetatorii, care au făcut vâlvă în presă și au dispus arestarea unui om deși știau că e nevinovat.

Violeta Oancea a mai precizat că ar mai fi o miză în joc. Ea spune că respectivul profesor de sport a ocupat prin concurs postul de profesor și a deranjat conducerea acelei școli.

„Chiar dacă pare banal și nu mi-a venit să cred la început, aflați că acesta este de fapt miezul problemei și asta este miza acestei anchete odioase”, consideră avocata.