Potrivit proiectului de lege, se pot folosi ca probe interceptările SRI făcute pe mandate de siguranță națională și în cazul dosarelor de corupție. Cele două proiecte de lege adoptate urmează însă să fie contestate de către opoziție la Curtea Constituțională.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri în parlament că amendamentul Guvernului privind folosirea tehnicii SRI de interceptare audio-video în cazul faptelor de corupție nu afectează prevederea în sine, ci introduce o procedură de contestare a acestor probe în dosarul penal, obținute prin mandat de siguranță națională. El spune că „am urmat pas cu pas prescripțiile CCR”, iar Guvernul „nici n-a adăugat, nici n-a scăzut”.
Ce efecte va avea noua lege?
Jurnalistul Robert Turcescu, gazda podcastului a remarcat o revenire în forță a Serviciului Român de Informații. „Băieții s-au întors. Deodată s-a primit ordinul de sus și băieții au renunțat la orice fel de amendamente”, a spus el.
Ion Cristoiu susține că este vorba de o manevră „criminală”, punctând efectele noii legi. Practic oricine poate fi interceptat sub pretextul siguranței naționale.
„E un caz foarte important reîntoarcerea SRI în procesul penal. (…) Este halucinant. Am fost cel mai mare dușman al folosirii SRU în procesul penal. Aici avem într-adevăr o chestiune nu antidemocratică, criminală. SRI are, ca toate servicile interne, un domeniu numit siguranță națională. Ei pot să obțină drept de interceptare pe temă de siguranță națională. La Înalta Curte sunt numai doi inși care sunt ai lor. Și la 12 noaptea ei în duș ei semnează. E foarte ușor să obții mandat de securitate națională. Sub pretextul siguranței naționale, poate intercepta pe oricine. Cu toate acestea, în Comisia juridică au pus amendamentul să-l scoată. Au fost chemați sus la tovarășul Ciolacu și la tovarășul Ciucă. (n.red.) Li s-a transmis NU.
Ce este criminal în ce hotărăsc acum? Dacă pe parcursul interceptărilor apar și ăia vorbesc despre corupție, respectivele părți pot fi folosite într-un dosar de corupție. N-ai atentat la siguranța națională, dar s-a dovedit că ești corupt și îți deschide DNA dosar. Trei sferturi din dosar e făcut de SRI. Dar chestia criminală e că alea sunt secretizate. Când vrei să obții interceptare pe corupție, sunt foarte mulți judecători și mulți îți cer dovezi. Cele două nu sunt compatibile”, a afirmat acesta.
Parlamentul, o instituție rămasă în urma timpurilor
Jurnalistul a punctat, totodată, că „șeful SRI devine foarte puternic în politică”.
Robert Turcescu a spus că după cei 4 ani pe care i-a petrecut în Parlamentul României ca deputat, poate susține cu toată convingerea că Parlamentul este în momentul de față „o instituție vetustă”.
„Parlamentul e o instituție atât de vetustă, a rămas în urma timpurilor. E atât de subordonată altor comandamente. Parlamentarii sunt niște umbre în democrație, nu mai au putere. Dvs. ați mai văzut o dezbatere parlamentară intensă în ultimii 10 ani? Ei merg la serviciu cum se duc funcționarii la serviciu la poștă. Se așează în bancă, răsfoiesc, au ridicat mânuța, au votat, la revedere. Nu există niciun subiect să se bată, pentru că nu mai există putere și opoziție”, a remarcat jurnalistul EVZ.
Făcând o paralelă cu cazul arestării fostului președinte american Donald Trump, Ion Cristoiu a tras o concluzie pesimistă.
„Democrațiile, începând cu America – de noi nu e vorba că oricum nu eram-, încep să cadă sub stăpânirea sistemului, a portarilor, a oamenilor care fac politică. Apropo de la noi, tot mai mulți politicieni cad prizonierii acestui sistem. Politicienii sunt de fațadă, alegerile sunt de fațadă”, a declarat analistul politic.