Podcastul EVZ a fost primul canal media care a avertizat că va fi prăpăd, încă din toamna trecută și cu multe luni anterior invaziei lui Putin în Ucraina (considerat de europeni principalul vinovat pentru criza energetică). La noi însă criza nu a fost generată de autocratul de la Kremlin, ci este producție românească.
Jurnaliștii EVZ-Capital au avut dreptate. Statul fură curent
Jurnaliștii EVZ au denunțat statul ca fiind principalul beneficiar al profiturilor uriașe pe care le fac principalii jucători din piața de energie, majoritatea companii de stat.
În podcastul de marți, Robert Turcescu și invitații săi au repus pe tapet, la cererea telespectatorilor, problema statului care a distorsionat complet piața pentru a face profituri imense. De departe, statul român e principalul profitor al crizei, alături de firmele sale. Cum putem scăpa de băieții deștepți din energie, s-a întrebat Robert Turcescu alături de Victor Ciutacu și Mirel Curea.
De ce nu dorește statul naționalizarea
În viziunea lui Mirel Curea, naționalizarea constituie o soluție autentică și are avantaje majore pentru cetățeni și economie. „Există cadrul legislativ pentru așa ceva, naționalizare cu despăgubire. Reluăm în posesie exploatarea resurselor. Dispar băieții deștepți. Chiar dacă producția rămâne tot la stat, nu mai poate să-ți vândă de 10 ori prețul”, a subliniat jurnalistul. Acesta a observat că deocamdată statul are cadrul legislativ care îi permite să controleze producția și prețul nereglementat.
Turcescu: Statul i-a convenit liberalizarea. Ne ia banii și dă pensii speciale
Moderatorul a reamintit că ultimele decizii luate de autorități confirmă teza sa că statul face mulți bani pe spatele românilor, explicând de ce nu crede că naționalizarea poate fi acceptată de autorități.
„Statul e producător în povestea cu energia. După naționalizare nu se schimbă decât că ar reprimi statul partea de distribuție. Producția rămâne tot la stat. Onor statului român, care e un hoț ordinar, i-a convenit liberalizarea. Banii ăștia mulți pe care ni-i scoate din buzunar, la care se adaugă 15% inflație, iar îți scoate bani din buzunar să acopere alte găuri, să plătească toate curvele și toți șmenarii din instituțiile de stat și pensiile speciale”, a punctat Turcescu.
Realizatorul România TV, Victor Ciutacu, apreciază că statul a făcut o mutare „cu dedicație”, și anume a retras ordonanța care obliga companiile multinaționale să plătească 1% din profit, ca urmare a intervenției unor ambasadori din țări importante în relația cu România.
Emisiunea integrală: