Profesorul Ștefan Popescu a fost invitatul podcastului „România lui Cristache” de la EVZ Capital, ediția din 25 octombrie, unde a abordat evoluția conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, după 8 luni de campanie militară.
Ștefan Popescu a evidențiat faptul că Rusia insită să meargă până la final în acest război și, cel mai probabil, obiectivul autorităților de la Moscova este decuplarea Ucrainei de la litoral, inclusiv Odessa.
„În primul rând, faptul că s-a decis mobilizarea, putem spune sigur că armamentul occidental și asistență occidentală și-a spus cuvântul, pentru că Rusia nu a putut să avanseze așa cum și-a dorit să avanseze. Dar, rămâne de văzut dacă rezistența Ucraineană depinde de un robinet de armament din exterior. Momentul 8 noiembrie, alegerile din SUA, va determina dacă acest robinet va rămâne la fel de deschis, pentru că dacă se va mai strânge, ucraineni vor trebui să accepte negocieri. într-o formă sau alta.
Pe de altă parte, mobilizarea arată că Rusia are voința de a merge până la capăt. Presupun că obiectivul este decuplarea Ucrainei de la litoral, inclusiv Odessa. Conflictul poate îngheța, sau se poate ajunge la un război de poziții, dar este clar că Odessa rămâne un obiectiv strategic important, mai ales după ce au preluat Crimeea. Faptul că au ocupat insula șerpilor trădează o intenție.”, a explicat profesorul Ștefan Popescu în cadrul podcastului „România lui Cristache” de la EVZ Capital.
De asemenea, profesorul a asigurat că „un lucru este clar, Ucraina nu va ieși din acest război în frontierele pe care le-a avut după 2014. După ce au fost anexate teritoriile de către ruși, este imposibil de crezut că ucrainenii le vor recupera. Occidentalii spun că ucraineni ar trebui să cedeze la ideea de recupera Crimeea.”
Cum va arăta războiul iarna aceasta
„Iarna asta este destul de cald, depozitele de gaz sunt pline, nu mă aștept la lucruri extraordinare. Operațiunile militare vor continua pentru că vor ajunge pe front rușii mobilizații, și depinde și de momentul 8 noiembrie, cum se va poziționa administrația Washington. Dacă va exista o frână privind Ucraina pentru ca americanii să se poată concentra și intern, pentru că va trebui să salveze ceva.
Democrații nu găsesc o alternativă. Și în america este o criză economică tot mai mare, inflația, prețurile la energie. Ucraina este victimă acestei situații și ne arată ce înseamnă când o țară mai mică se afla în calea competiției dintre două mari puteri.”, a afirmat Ștefan Popescu.
Acesta susține că intenția rușilor este să se extindă, pentru că altfel nu ar fi mobilizat 1 milion de persoane. Acest conflict ne mai arată un lucru descurajarea nucleară. Bomba nucleară este ocolită prin acest conflict pe care Rusia și occidentul și-l fac pe teritoriul Ucrainei, a explicat profesorul.
Pierderile Ucrainei ar fi evaluate la 750 de miliarde de dolari
„Aproximativ 10 milioane de ucraineni au părăsit țara. Nu știm ce capacitate demografică va avea Ucraina de a se reconstrui economic în momentul în care războiul va înceta, având în vedere că este vizată infrastructura.
Depinde și de ajutorul occidental, pierderile Ucrainei ar fi evaluate la 750 de miliarde de dolari. În perioada actuală a crizei, în care facturile la energie sunt mari, în care sunt pierdute piețe, în care sunt conflicte în interior, nu știm dacă UE și SUA vor avea capacitatea de a ajuta financiar Ucraina.”, a conchis Ștefan Popescu în cadrul podcastului „România lui Cristache”.