EXCLUSIV! Ștefan Popescu, profesor SNSPA, despre războiul din Ucraina: Rușii sunt recunoscuți în istorie pentru conflictele înghețate

Unul dintre subiectele discutate de profesorul Ștefan Popescu, invitatul de marți al lui Ionuț Cristache în cadrul podcastului „România lui Cristache”, a fost situația războiului din Ucraina.

Anul 2022 de încheie cu multe incertitudini în privința războiului din Ucraina. De asemenea, 2023 se anunță un an foarte dificil, atât din punct de vedere al conflictului cât și al costurilor și consecințelor asupra lumii și Uniunii Europene în special, consideră profesorul SNSPA, Ștefan Popescu.

Războiul din Ucraina, un conflict pe termen lung

„Este clar că rușii caută să consolideze ceea ce au cucerit până în acest moment. Nu știm dacă anexarea celor patru regiuni și încercarea de a duce frontiera viitoare pe linia administrativă a acestora, ceea ce ar explica și scenariul unei ofensive. S-a ajuns atât de departe încât nu știm dacă rușii vor încerca din nou să avanseze spre Odesa și Insula Șerpilor. Suntem într-o fază a unui conflict pe termen lung. Acest lucru l-au spus și rușii, l-au recunoscut și responsabilii occidentali”, consideră profesorul Ștefan Popescu.

Acesta precizează că trebuie văzute chestiunile de fond, iar operațiunile militare de pe teren sunt mai puțin importante, în contextul bombardamentele asupra infrastructurii civile.

„Ucraina în momentul de față pierde populație, iar Rusia încearcă din răsputeri să mărească pe cât posibil factura Occidentului, pentru că Occidentul și-a asumat reconstruirea Ucrainei, pe întinderea care va fi. Acest aspect nu-l știm, dar este clar că nu va mai avea aceleași frontiere. Nu mă refer la cele din 2014 pentru că s-ar putea să nu fie nici cele de dinainte de război”, a explicat profesorul.

Anul 2023 se anunță a fi dificil pentru Ucraina și UE

Ștefan Popescu spune că Ucraina este în prezent o țară distrusă, golită de populație. El punctează, de asemenea, că nu se știe câți ucraineni se vor mai întoarce pentru reconstrucție.

„Nu știm dacă Rusia va dori să negocieze. Dacă americanii sunt experți în războiul proxy, rușii sunt recunoscuți în istorie pentru conflictele înghețate, care lasă tot timpul o incertitudine. Și această incertitudine contează când vorbim de reconstrucție.

Este drept că președintele Macron a reunit la Paris mari companii și state care să discute despre reconstrucția Ucrainei, dar credeți că un om de afaceri va investi dacă afacerea va fi distrusă a doua zi de o rachetă?

Închidem anul cu foarte multe incertitudini, iar 2023 se anunță un an dificil și nu numai pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. Operațiunile vor continua și iarna, ei au spus clar că în zona Donbasului vor exista atacuri”, a declarat Ștefan Popescu.