Steven van Groningen o înlocuieşte în această funcţie pe Mariana Gheorghe, directorul OMV Petrom, care a deţinut conducerea Consiliului din luna iunie 2010.
Înainte de Mariana Gheorghe, funcţia de preşedinte al CIS a fost deţinută de Shachar Shaine, preşedintele URBB.
"A fost o singură candidatură, care a primit şi avizul membrilor", au declarat sursele citate.
Steven van Groningen va avea un mandat de un an de zile la conducerea CIS.
Consiliul Investitorilor Străini este o asociaţie înfiinţată în 1997, din care fac parte cele mai mari companii străine care derulează investiţii în România. Numărul membrilor asociaţiei a crescut de la 26, la înfiinţate, până la circa 110, în prezent.
Investiţiile cumulate ale membrilor actuali ai FIC depăşesc 11 miliarde de euro, sumă echivalentă cu aproximativ două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate din 1990 încoace.
Noul Consiliu Director al FIC a ales ieri, la prima reuniune, cei patru membri ai conducerii executive: Președinte, Vicepresedinți, Trezorier.
Cei doi vicepreședinți sunt Frank Hajdinjak, CEO, E.ON Energie România, și Șerban Toader, Senior Partner, KPMG România. În funcția de trezorier a fost ales Daniel Anghel, Tax Partner, PricewaterhouseCoopers România.
"Noul Consiliu Director îşi propune pentru mandatul său, atât o mai mare implicare la nivel de experți în definirea acțiunilor necesare în perioada următoare, dar mai ales o mai mare implicare a sectorului privat în faza de implementare a acestor măsuri, pentru a crea premizele unei creşteri economice consistente în urmatorul an", se arată în comunicatul CIS.
Sub președinția doamnei Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, FIC a lansat “Programul pentru Creștere Economică”. Programul conține peste 80 de măsuri pentru creștere economică și a constituit principala platformă de dialog între reprezentanții FIC și autorități.
Principalele teme propuse de van Groningen pentru activitățile viitoare ale FIC sunt: (1) menținerea dialogului cu autoritățile pentru măsurile care s-au dovedit că pot avea un impact pozitiv în creşterea economică; (2) creşterea absorbției fondurilor europene; (3) pledarea pentru o eficientizare a sistemului instituțiilor publice; (4) implementarea măsurilor în vederea atragerii de noi investiții în domenii cu potențial de creştere: energie, agricultură, infrastructură; (5) creșterea numărului membrilor FIC şi consolidarea organizației.
Componența noului Board este următoarea:
1. Daniel Anghel, Tax Partner, PricewaterhouseCoopers Romania
2. Stephane Batoux, General Manager, Danone PDPA
3. Mihai Bogza, Chairman of the Board of Directors, Bancpost
4. Mariana Gheorghe, CEO, OMV PETROM
5. Steven van Groningen, President & CEO, Raiffeisen Bank
6. Frank Hajdinjak, CEO, E.ON Energie Romania
7. Farrukh Khan, Audit Partner, Energy & Resources Industry Leader, Deloitte Romania
8. Grzegorz Konieczny, CEO Romania, Executive Vice President Portfolio Manager, Franklin Templeton Investment
9. Jerome Olive, General Manager – Renault Group Romania, Chief Operating Officer – Automobile Dacia
10. Claudia Pendred, Director, Romania, EBRD
11. Veronica Savanciuc, President & CEO, Lowe & Partners Group
12. Eric Stab, Chairman, Country Manager, President & CEO Eastern Europe, GDF Suez Energy
13. Șerban Toader, Senior Partner, KPMG Romania
14. Jean Valvis, President & General Manager, Valvis Holding
15. Markus Wirth, President of the Board of Administration, Holcim (Romania)