Jurnaliștii EVZ Robert Turcescu și Dan Andronic au comentat, în compania colonelului SRI (r) Tudor Păcuraru, cele mai recente evoluții de pe frontul din Ucraina, dar și apariția publică a președintelui Vladimir Putin, ale cărui mesaje explicite către Occident au dat fiori.
Pentru cine bat clopotele crizei economice?
Putin consideră că inflaţia galopantă la nivel mondial a fost cauzată de politicile macroeconomice iresponsabile pe termen lung ale ţărilor G7. Declaraţiile preşedintelui rus marchează şi la nivel economic tragerea unei Cortine de fier între Federaţia Rusă şi Occident. Se anunţă schimbări radicale în economia mondială, cu o repoziţionare strategică importantă a pieţelor de desfacere şi de consum.
În viziunea lui Tudor Păcuraru, Statele Unite și Marea Britanie au speculat foarte bine contextul războiului pornit de liderul de la Kremlin, dar și criza economică globală. Astfel, americanii se detașează ca mari învingători, trimițând automat Uniunea Europeană la colțul repetenților istoriei. Mai mult, UE se confruntă de la debutul conflictului cu o criză de legitimitate, și este și cea mai lovită de criza economică. „Bătălia e câștigată de SUA și Marea Britanie pe terenul UE, care e o voință nulă”, a observat expertul militar.
Boris Johnson i-a transmis un mesaj lui Zelenski. E legat de Putin
Pe de altă parte, consideră Tudor Păcuraru, trebuie urmărit foarte atent sfârșitul lunii august. Potrivit unor surse, vizita premierului britanic Boris Johnson la Kiev nu a fost deloc întâmplătoare, el transmițând un mesaj special președintelui Zelenski.
Cel mai probabil va urma ceva referitor la soarta lui Putin, anticipează fostul colonel SRI. Tudor Păcuraru consideră că liderului de la Kremlin i se apropie sfârșitul cel puțin pe plan politic, cheie în care trebuie interpretată vizita sa intempestivă la Kiev. Zelenski a devenit acum un fel de arbitru între marile puteri, un broker, a conchis moderatorul Robert Turcescu.
Emisiunea integrală: