Occidentul se gândește doar la Turcia. Ucraina ocupă locul secund

Imaginile dramatice care au apărut după cutremurele din Turcia au stârnit un val uriaș de compasiune la nivel mondial pentru acest stat. S-a pus în mişcare o operaţiune globală de ajutorare a Turciei şi a Siriei, chiar dacă, în unele cazuri, ajutoarele umanitare au fost acordate din partea unor state care nu au relaţii diplomatice cu Ankara și Damasc.

Războiul din Ucraina a trecut în plan secund, cel puţin la nivelul atenţiei pe care i-o alocă opinia publică până acum. De la începutul săptămânii, primă pagină a fost ocupată de evenimentele tragice din Turcia, iar informațiile despre Recep Tayyip Erdogan sunt mai căutate pe Google decât cele despre Volodimir Zelensky. Occidentul vorbește doar despre a Turciei.

În cadrul podcastului „HAI Live” de pe canalul de Youtube „HAI România!”, Ion Cristoiu a analizat transferul brusc de emoţie, de la războiul din Ucraina, la drama cutremurului din Turcia.

Confruntat cu critici acerbe, care acuză reacția lentă a autorităților turce, Recep Tayyip Erdogan a recunoscut că au existat „dificultăți” de intervenție în primele ore de după primul cutremur, produs luni, 6 februarie 2023, la ora locală 4:17.

Recep Tayyip Erdogan a visat să transforme Turcia într-o mare putere

Miercuri, 8 ianuarie 2023, Ion Cristoiu a analizat contextul în care Recep Tayyip Erdogan a rescris istoria Turciei atât față de raportarea la propriul trecut istoric, cât și prin rolul pe care își dorește să-l joace în istoria contemporană. Acesta a observat că încă de la preluarea puterii, Recep Tayyip Erdogan și-a propus să regenereze Turcia și a avut obiective mărețe.

„Când Atatürk a făcut Republica Turcă, a fost bine că a modernizat Turcia, dar a înlăturat orice era referire la trecutul otoman. Apoi, după cel de-al Doilea Război Mondial, Turcia a intrat pe mâna americanilor prin intermediul generalilor (…). Erdogan a propus turcilor, și a prins extraordinar, ideea asta a neo-otomanismului. Erdogan a vrut o recreare a măreției imperiului. Politica lui Erdogan visează să facă din Turcia o mare putere”, a amintit Ion Cristoiu.

Va dispărea Recep Tayyip Erdogan de pe lista granzilor lumii?

În ciuda acestui fapt, cutremurul de proporții uriașe care a lovit Turcia îl va obliga să-și reducă pretențiile, tocmai într-un moment când a jucat foarte bine în contextul războiului din Ucraina și s-a impus ca unul din liderii respectați la nivel geostrategic.

Ion Cristoiu a amintit că președintele Turciei „era un pion important, era cureaua de transmisie între NATO și (Vladimir) Putin. Acum Erdogan n-are altă misiune decât să rezolve situația oamenilor din Turcia.”

„Acest dezastru are efecte geopolitice uriașe, vă felicit că v-ați gândit la asta. E de prevăzut o scădere a rolului Turciei în războiul din Ucraina. Cutremurul dă o groaznică lovitură scopului lui Erdogan”, a replicat Robert Turcescu.