În podcastul „România lui Cristache”, moderatorul Ionuț Cristache și-a provocat invitații, avocatul Gheorghe Piperea și jurnalistul de investigații Răzvan Savaliuc, să analizeze un alt aspect care se desprinde din contextul fragil creat de pandemie și război pentru relativarea drepturilor și libertăților: puterea excesivă dată tehnocraților statului, mai exact puterea care li se permite.
Cristache: Azi toată lumea e aliniată
„Vorbesc ca un cetățean îngrijorat. nu ca jurnalist. Astăzi partidele mari sunt predate, opoziția e distrusă, presa nu mai există în forma ei critică cunoscută până acum câțiva ani, toată lumea este aliniată. a mai venit și pandemia, ne-au tăiat din drepturi și libertăți fix cum au vrut. A venit și războiul, scuza perfectă pentru orice. Au intuit perfect momentul. Mi se pare că băieții ăștia au zis, bă, hai să vedem cum iese”, a observat Ionuț Cristache.
Piperea: Arafat e neschimbabil
Avocatul Gheorghe Piperea a adus în discuție că la adăpostul conceptului de democrație reprezentativă, s-a ajuns la o situație aberantă cu efecte directe asupra cetățeanului.
„Personal, și s-a întâmplat la cele câteva voci critice din pandemie, mi s-a zis, lasă experții să se pronunțe. Când am vorbit de pericolul modificării Constituției (n.r. – care dădea militarilor puteri sporite), la fel. Am avut experți în ghilimele. S-a redus totul la un singur nume, Arafat. PSD s-a pus preș la picioarele lui. (…) E un tipar pe care l-am văd și în România, în SUA și UE. Lasă politicienii să se prefacă că au responsabilitate, că pot fi schimbați, că politic vorbind pot fi făcuți responsabili, dar politicile sunt făcute de altcineva. Ăsta e lucrul cel mai grav care s-a întâmplat cu democrația”.
Avocatul a invocat faptul că cel mai bun exemplu care ilustrează această situație este statutul suspect al lui Raed Arafat. „Vi se pare că Arafat poate fi mișcat de acolo? Așa cum am avut impresia și despre domnul Mugur Isărescu, dl. Arafat pare neschimbabil. E de 32 de ani acolo (n.r. – în fruntea BNR)”.
Statul paralel, imun la orice fel de răspundere
Cel mai grav lucru în această dinamică, foarte vizibilă odată cu pandemia, este erodarea instrumentelor de a trage la răspundere așa-zișii experți, avertizează avocatul. „Ni se dă impresia că se mai poate schimba din când în când politicianul, ceea ce e neschimbabil e birocratul, tehnocratul. Noi știam că politicianul poate fi responsabil măcar moral, dacă nu juridic. Toate sunt date la o parte în favoarea experților în favoarea statului paralel, a statului adânc care nu doar e neschimbabil, e și imun la orice fel de răspundere”, a conchis Gheorghe Piperea.
Emisiunea integrală: