Suntem învățați de media și de majoritatea canalelor de comunicare că piața IT din România este una emergentă, iar Bucureștiul împreună cu Clujul și Iași angajează pe rupte tineri străluciți care sunt experți în programare, cercetare, limbaj de cod și alte forme ale economiei digitale.
Însă, când ne uităm la marile afaceri ce au în prin plan roboții și calculatoarele, le putem număra pe degete în România. Daniel Dines este prima speranță pentru tinerii de la noi din țară care încearcă să mizeze tot entuziasmul și efervescența lor într-o afare de tip start-up, într-o aplicație sau o idee. Nici nu putem spune încă ce a reușit, deoarece compania pe care a fondat-o și pe care o conduce în momentul de față, UiPath, are „drum liber” către o creștere spectaculoasă pe zi ce trece când vine vorba despre evaluarea sa. La ultima evaluarea oficială, investitorii i-au oferit 7 miliarde de dolari. Presa internațională vorbește despre cum unicornul lui Dines a reușit, iar el deține încă 20% acțiuni. Este văzut cu entuziasm peste tot în lume și primit la conferințe pentru a povesti oamenilor cum a reușit să câștige inima și, în primul rând, banii marilor grupuri de invetiții. Este ceea ce caută orice tânăr în momentul de față, să devine un self-made millionaire, precum este Daniel Dines sau Sebastian Dobrincu.
Pe drumurile succesului
Putem spune că a Dines a parcurs câteva drumuri importante până la miliardul de euro. Originar din Onești, de mic a fost interesat de matematică și informatică, fiind singurele materii ce îi atrăgeau interesul. Astfel, a plecat la București unde a fost acceptat la Facultatea de Matematică-Informatică, pe care a absolvit-o în 1997. A învățat programare deoarece auzise cum unii colegi de-ai săi erau plătiți cu 300 de dolari pe lună, când el trăia cu mult mai puțin. S-a angajat astfel programator în România, la sfârșitul anilor 90, iar apoi a primit o ofertă de job în State, la Microsoft. Din București a plecat în Seattle, unde s-a format ca angajat, însă simțea că este mânat de antreprenoriat. Astfel, cu banii pe care i-a salvat în cei 5 ani, s-a întors înapoi în București ca să-și facă propriul business.
A luat naștere UiPath, companie pe care a creat-o alături de Marius Tîrcă, în anul 2005. Din start domeniul în care cei doi s-au axat a fost RPA, Robotic process automation. Ce înseamnă? Pe scurt, este vorba despre robotizarea proceselor prin intermediul implementării de tehnologii care transformă sau configurează programe informatice. Pentru companiile mari, introducerea de sisteme RPA este văzută ca o salvare pentru costurile ridicate ale forței de muncă, unde oamenii efectuează procese repetitive la un volum ridicat. Roboții RPA pot îmbunătății precizia calculelor, dar și eficiența operațională. Pe înțelesul larg, Dines a intrat într-un business care poate oferi servicii foarte eficiente marilor companii din lume, evident, dacă ar fi reușit să o facă.
Însă, deja știm cu toții că a reușit.
From 0 to 100 real quick
De la 10 oameni a ajuns la o echipă de 150. Primul client mare l-au avut în 2014, când o companie de business process outsourcing din India a venit la ei să facă un proiect. Din acel moment și-au dat seama cu ce piață trebuie să intre în contact, iar companiile au început să solicite serviciile UiPath. În 2017 ajunseseră la 600 de angajați, iar Dines a luat decizia de a muta totul înapoi în State, de unde a plecat. Doar că de data asta în New York, pentru a fi aproape de orice potențial client. La sfârșitul anului 2017 avea 700 de clienți, iar în 2019 a ajuns la peste 5.000. Visul românesc s-a transformat în cel american. Sau mai bine zis, visul american l-a înghițit pe cel român, deoarece în România, Dines nu ar fi avut șansa niciodată să fi ajuns în poziția în care este acum – chiar dacă de aici a pornit. Acum se află cârma unei afaceri care a fost evaluată la 7 miliarde de dolari, iar investitorii se bat în fiecare rundă pentru a arunca cu sute de milioane de dolari în UiPath.
Rata la care UiPath crește a ajuns să uimească pe toată lumea. Mai ales în contextul pandemiei, unde automatizarea a devenit o necesitate pentru companii și nevoia de a face față crizei a dus chiar la concedieri în masă. Însă Dines nu vrea o lume în care omul să fie înlocuit de un robot, ci o lume în care fiecare om să aibă propriul robot: „Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un calculator în fiecare casă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană.” este deviza lui Daniel Dines, antreprenorul român ce îl are ca model pe fondatorul Microsoft.
Ceea ce îl face pe miliardarul român diferit față de restul antreprenorilor din zona tehnologiei este că s-a acomodat cu visul viitorului și s-a integrat rapid în noua generație de vizionari și gânditori ce văd într-un anumit fel lumea ce este construită în timp ce noi nici nu realizăm. La fel cum Steve Jobs a gândit iPhone-ul pentru a ne face viața mai simplă prin diversitatea aplicațiilor și a funcțiilor sale, la fel cum Bill Gates a construit Microsoft pentru a oferi accesul informației către întreaga lume sau Elon Musk care își imaginează un viitor în care nu suntem dependenți de tehnologie, ci o folosim ca pe o unealtă, Daniel Dines se poziționează și el în aceeași sfera a vizionarismului. Poate suna futuristic sau chiar idealist, copilăresc, însă când este vorba de șanse, ele trebuie date fiecărei persoane. Care erau șansele ca Bill Gates să ajungă cine a ajuns? Sau ale lui Steve Jobs, Elon Musk? Aceleași șanse le are și Daniel Dines, mai ales acum când este într-un moment de creștere constantă.
La fel cum Gates dorea un calculator pt fiecare om, iar acest lucru s-a întâmplat, Dines vrea un robot pentru fiecare – este atât de greu de imaginat că acest vis poate să devină realitate? Puțin probabil. Deja suntem înconjurați de roboți în jurul nostru care fac tot felul de task-uri, iar de multe ori nici nu realizăm. Care erau șansele ca UiPath să ajungă de la 100 de milioane de euro la 7 miliarde în mai puțin de doi ani? Nu ne putem da seama, însă probabil, șansele companiei de a ajunge la 10, 20 sau 50 de miliarde au crescut exponențial.
UiPath are birouri în prezent la Londra, în Manhattan, Bangalore, Paris, Singapore, Washington, Tokyo. Totul e pe val. Acum miza care este? Să se extindă și să facă x miliarde? În spatele tuturor antreprenorilor de succes la nivel internațional nu se află mania de a face bani, banii au venit ca un „efect” secundar. Se află abilitatea de a crea o viziune, o imagine despre viitor. Astăzi, oamenii îl văd ca pe un simplu miliardar, dar în ziua de mâine, cum ar putea să îl vadă?
Citat: „Suntem în punctul de vârf. Liderii de afaceri de pretutindeni îşi măresc forţa de lucru cu ajutorul roboţilor software, accelerând rapid transformarea digitală a întregii lor afaceri şi lăsând angajaţii să-şi petreacă timpul cu o muncă mai de impact. UiPath conduce această revoluţie a forţei de muncă, animaţi de angajamentul nostru fundamental de a democratiza RPA şi de a ne întări viziunea că un robot ajută fiecare persoană” Daniel Dines, fondator și CEO UiPath
„Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un calculator în fiecare casă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană.” Daniel Dines
Nume: Daniel Dines
Locul în Top 300 Capital Cei mai bogați români: 3, staționar
Suma: 1.200-1.400 milioane de euro
Top 2019: 1.200-1.300 milioane de euro
Vârsta: 48 de ani, Bacău
Domeniu: IT, robotică