EXCLUSIV Surpriză mare la Bursă. Ce companie controversată vrea să se listeze

O companie poloneză destul de controversată, acuzată de mai mulți avocați și firme de asigurare de practici incorecte, este aproape de a se lista la Bursa de Valori București (BVB). Firma beneficiază de consiliere pe zona de comunicare și relații publice chiar de la compania administrată de Ludwik Sobolewski, fost șef al Bursei din Varșovia, dar și al Bursei din București, timp de patru ani.

Numele societății este Centrul European de Despăgubiri (CEDE), firmă controlată de grupul EUCO, din Polonia. De altfel, grupul-mamă, s-a listat la Bursa din Varșovia încă din 2010.

Pe zona de comunicare, CEDE beneficiază de consultanța companiei Cornerstone Communications SRL, unde administrator este Ludwik Sobolewski, fost director al Bursei din Varșovia și al Bursei din București.

Informația privind intenția de a se lista ne-a fost confirmată și de reprezdentanții CEDE. 

“  Luăm în considereare optiunea de a lista CEDE pe Bursa de Valori Bucuresti însă nu a fost luată încă nicio decizie în această privință și pentru moment analizăm ce ar însemna procesul de listare, încercăm să înțelegem piața românească precum si să cântărim avantajele și dezavantajele listării CEDE pe BVB. De asemenea, analizam și alte mijloace de finanțare pe care le putem accesa și care ne pot ajuta afacerea să crească. Luând în considerare caracteristicile pieței românești – populație mare, scară de piață adecvată, precum și reglementările legale în vigoare, am subliniat mereu că România are parte de atenția managementului EUCO în ceea ce privește dezvoltarea prezenței noastre aici. Vedem un mare potențial de creștere a prezenței noastre locale și, pentru aceasta, orice capital suplimentar ne-ar ajuta să extindem afacerea și să ne creștem mai rapid cota de piață. Cu toate acestea, în acest stadiu, suntem la nivelul evaluării avantajelor și dezavantajelor diferitelor mijloace de finanțare – BVB fiind doar unul dintre ele, dar nu singurul.”, ne-au transmis cei de la CEDE.

Într-o anumită perioadă, CEDE a fost foarte prezentă în presa din România și nu într-un sens pozitiv. Specializarea sa de bază, regularizarea și recuperarea daunelor din asigurări, a făcut să intre în conflict cu avocați și chiar cu societăți de asigurare, iar aceste conflicte au ajuns în presă fie asumate fie “pe surse”.

Pe scurt, contestatarii CEDE, acuză compania că a facilitat, prin organizarea unor rețele specializate, plata unor despăgubiri suprelicitate pentru anumite persoane vătămate în accidenete rutiere și ar fi încasat de la aceasta sume care ajungeau și la 50-60% din totalul daunei, fapt interzis prin lege.

CEDE a negat constant aceste acuzații și nici nu a existat vreun proces în care să fie implicată din această perspectivă. Datele nu au fot, deci, confirmate oficial.

De partea cealaltă, asigurătorii, cei care plătesc cele mai multe daune din accidente rutiere, susin și astăzi, pe surse, că practicile CEDE nu sunt unele corecte.

Mereu în conflict cu firmele de asigurare: standardizarea vătămărilor nu este posibilă

Între firmele specializate în recuperarea daunelor și asigurători au existat întotdeauna conflicte, mai ușoare sau mai dure, secrete su publice. CEDE, care are afaceri importante în România, nu face excepție. Întrebată de Capital ce părere are de demersul firmelor de asigurare de a standardiza plățile pentru vătămări prin introducerea unui ghid care să arate exact care este valoarea unui anumit tip de vătămare, cei de la CEDE au spus că acest lucru nu este posibil.

“  Este esențial să înțelegem că situația fiecărei victime trebuie analizată și luată în considerare separat.Vă rugăm să vă gândiți la un exemplu simplu, despre două victime care și-au pierdut un picior într-un accident de mașină. Este o situație dramatică atât pentru ei cât și pentru familiile lor. Una dintre victime este o persoana care lucrează în IT care, probabil, chiar și cu acest handicap își poate face munca aproape la fel de bine ca și înainte și își poate susține familia la același nivel ca în trecut. Cea de-a doua victimă este un faimos jucător de fotbal a cărei carieră s-a terminat și are nevoie să învețe o nouă meserie. Probabil statutul și situația familiei lui se vor înrăutăți mult. După cum puteți vedea în acest exemplu simplu, fiecare caz este diferit și trebuie să luăm în calcul multe detalii cu privire la modul de stabilire a unei compensații corecte pentru fiecare dintre victime. Standardizarea acestui proces nu este posibilă.”
, au explicat specialiștii CEDE.