Multe necazuri, multe îngrijorări, din ce în ce mai puține semne de bine. Spectrul unei crize economice, energetice și alimentare îi apasă din ce în ce mai mult pe români. Moarte, jale și lacrimi lângă frontiere. Rușii, unul dintre popoarele care au marcat istoria omenirii, par de neînțeles. Îl sprijină tacit pe Putin? Prozatorul Octavian Hoandră, într-un podcast EVZ cu jurnalistul Mirel Curea, a încercat să ofere un răspuns.
Invazia Rusiei în Ucraina a stupefiat întreaga planeta. În plin secol 21, considerat unul al progresului și promovării drepturilor omului, era greu de anticipat un război în Europa laq 7 decenii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Rușii, între delir mistic și delirium tremens
Într-o intervenție live în arena EVZ Play, scriitorul și jurnalistul clujean Octavian Hoandră a încercat să creioneze cauzele acestui conflict ale cărui consecințe, economice, dar și politice (prin invazia migranților) sunt resimțite din ce în ce mai mult în toată Europa.
La observația sarcastică a moderatorului Mirel Curea că rușii sunt un popor „împărțit între delir mistic și delirium tremens de la consumul de alcool, între metafizică și transaminaze”, scriitorul clujean a confirmat că Rusia este într-adevăr o națiune cu vocație mistică, dar sunt multe nuanțe. Dostoievski menționa undeva că poporul rus e singurul care-l cuprinde pe Dumnezeu, a amintit Mirel Curea.
Hoandră: E o condamnare pe care o duc și ei
Totuși, Octavian Hoandră a subliniat că pentru a înțelege cu adevărat poporul rus trebuit citită și lucrarea Homo Sovieticus de Aleksandr Zinoviev, dar studiată temeinic și istoria lor. „Noi cum comparăm popoarele? Au avut și rușii eroii lor. Întotdeauna cponducătorii dau tonul. Sunt un popor sărac ținut sub obroc”.
La întrebarea dacă rușii sunt dezinformați față de teroarea instituită de armata lor în Ucraina sau îl aprobă tacit pe Putin, scriitorul a comentat: „E un popor ciudat. E foarte greu să judeci un popor. Trebuie să-și dedici o viață. Cert e că e o condamnare pe care o duc și ei. Să treci prin Lenin, Stalin, CEKA lasă niște urme în psihologia colectivă. Au trecut prin nenorociri îngrozitoare. De-acum într-o sută de ani existența acestui popor va fi groaznică”, a observat Tavi Hoandră.
„Instinctul de colonizator al marilor popoare nu dispare”
Pe de altă parte, scriitorul este de părere că toate marile națiuni au instincte de cuceritor, dând ca exemplu țările europene. Mai mult, războiul pornit de Putin ar putea da tonul și în Europa. „Popoarelor ăstora mari nu le dispare instinctul de cuceritor. Nu o să fie liniște în Europa. Încep să se trezească tot felul de popoare, polonezii, slovacii, ungurii. Instinctul de colonizator al marilor popoare nu dispare”.