În plină criză energetică mondială, România are nedoritul statut de țara europeană cu cele mai mari facturi la gaze și energie electrică. Scandalul din coaliție a dus la măsuri radicale menite să îi liniștească pe români, cum ar fi taxa de solidaritate pe energie. În direct de la Bruxelles, europarlamentarul Cristian Terheș a explicat, în podcastul EVZ Play de luni, de ce taxa este o falsă soluție.
Într-o ediție care a trezit un interes deosebit în mediul online, podcastul din studioul EVZ-Play dedicat cauzelor actualei crize energetice – care în România a apărut anterior războiului din Ucraina, dar și unor posibile soluții, europarlamentarul Cristian Terheș a explicat de ce statul se face vinovat.
Terheș: Noi nu avem piață liberă. E un pârjol, nu economie de piață
Politicianul a venit în fața jurnaliștilor Dan Andronic și Robert Turcescu, Cristian Terheș cu dezvăluiri senzaționale, pe marginea hoției din spatele prețurilor uriașe la energie, care le dau frisoane românilor în perspectiva iernii care va veni.
În primul rând, a subliniat invitatul, avem de-a face cu o criză indusă, al cărei principal responsabil este statul român, din cauza modului haotic în care s-a făcut liberalizarea pieței. Principalul reproș pe care Chris Terheș îl face autorităților e faptul că principiile economiei de piață sunt încălcate flagrant, ceea ce se vede în prețurile uriașe, nejustificat de mari la energie. Mai precis, deși concurența între furnizori ar trebui să ducă la prețul final cel mai mic, în România se implementează prețul cel mai scump.
„Noi nu avem piață liberă. E un pârjol, nu economie de piață. Indiferent de câți jucători ar fi pe piață și oricât de ieftin (n.r. – prețul de producție), energia se vinde pe piață la prețul cel mai scump”, a observat europarlamentarul, care a descris pe larg și celelalte cauze care au rezultat în actuala criză, printre care sabotarea unor unități autohtone majore ca Mintia sau Hidroelectrica, sau implementarea irațională a măsurilor de la Bruxelles în favoarea energiei verzi și în defavoarea minelor de cărbune. Mai precis, așa independența energetică a României e doar pe hârtie, în fapt ea ascultând orbește de ordinele Comisiei Europene.
Firmele din energie prosperă, economia suferă
Politicianul, fost membru PNȚCD, dar ales pe listele PSD în Parlamentul European, a analizat și motivele pentru care mult trâmbița taxă de solidaritate, decisă săptămâna trecută de guvernul Ciucă, nu va putea rezolva problemele de sistem. Dimpotrivă, le va agrava și riscă să ducă economia într-o criză majoră datorită scumpirilor în lanț, avertizează Terheș.
„Nouă de 30 de ani ni s-a spus, avem nevoie de o economie de piață. Da, e bună, problema e următoarea: economia de piață îți funcționează câtă vreme tu ai un stat care îți produce drumuri, canalizare și curent electric. (…) Dacă suprataxezi profitul firmelor nu ai rezolvat nimic. Scumpirea se va transmite în întreg lanțul economic. La modul cum e România, are nevoie de o implicare activă a statului. Dar cum e situația asta, e anormal. Pe de o parte ai niște firme care-ți fac foarte mulți bani ca urmare a speculei, și ai o țară întreagă, întreaga economie care suferă. Ăștia vin acum și spun să mărească salariul minim la 3000 de lei. Cu ce folos?”, a conchis europarlamentarul în podcastul EVZ Play.
Emisiunea integrală: