Omul de afaceri Teia Sponte (56 de ani), fost vicepreşedinte al echipei Steaua Bucureşti şi prieten apropiat al lui George Becali, a intrat în topul celor mai bogaţi români, după ce luna trecută a reuşit să vândă terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoşoaia companiei Vastint România, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA, pentru o sumă estimată de Capital la circa 48 mil. euro.
Contactat telefonic, Teia Sponte nu a vrut să comenteze informaţiile obţinute de revista Capital.
Recent, Vastint România a anunţat achiziţia terenului de circa 48 de hectare situat pe Şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti, nr. 194, pe care vrea să dezvolte un complex imobiliar de locuinţe. Aceasta este cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată în scop imobiliar din istoria modernă a pieţei imobiliare.
„Tranzacţia reprezintă o investiţie strategică pe termen lung, ce are în vedere dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidenţial. În perioada care urmează vom începe să lucrăm la planificarea urbană“, a declarat Antoniu Panait, directorul general al Vastint România.
Copia după Cartea Funciară aferentă terenului achiziţionat de divizia Inter IKEA, obţinută în exclusivitate de revista Capital, descrie proprietatea drept Hipodromul Internaţional Bucureşti. Cum s-a ajuns la această titulatură?
Din angajat, proprietar
Agro Industriala Mogosoaia (fosta firmă agricolă IAS Mogoşoaia) a fost privatizată în 2000, majoritatea acţiunilor firmei fiind cumpărate de Asociaţia Salariaţilor. Teia Sponte, ca fost angajat, a reuşit în câţiva ani să dobândească controlul asupra firmei, care în noiembrie 2004 a fost împroprietărită de Ministerul Agriculturii cu cele 476.473 mp de teren de pe Şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti (vezi copia CF din facsimil).
Într-o anchetă realizată de Evenimentul Zilei în 2005, Teia Sponte declara că destinaţia finală a acestuia trebuia să fie un hipodrom. "Ideea hipodromului e veche, de prin '92. Terenul a fost scos din circuitul agricol şi a fost decopertat. Nu am făcut până acum hipodromul pentru că am aşteptat parteneri pentru această afacere. Nici acum nu mă grăbesc să-l fac", menţiona Teia Sponte la acea dată.
După zece ani de aşteptare, în octombrie 2015, terenul din zona de nord a Bucureştiului a fost trecut din proprietatea societății pe acțiuni care l-a dobândit iniţial în cea a unei firme cu răspundere limitată, cu acelaşi nume, controlată integral de Teia Sponte, potrivit datelor obţinute de Capital de la Registrul Comerţului. Ulterior numele firmei a fost schimbat în Bimob EU SRL.
În 14 ianuarie 2016, terenul a fost vândut companiei Vastint România la un preţ estimat la 48 mil. euro, ţinând cont că preţurile terenurilor cu destinaţie rezidenţială din zonă variază între 50 şi 200 euro/mp.
Lotul, cu o deschidere de 250 metri la Şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti, este amplasat într-o zonă cu potenţial, fiind aproape de lacul Griviţa şi Pădurea Băneasa, unde este localizat şi complexul rezidenţial Stejarii al lui Ion Ţiriac.
Cine este Teia Sponte
Etnic aromân, Teia Sponte s-a nascut pe 27 septembrie 1959, în comuna Mihail Kogălniceanu din judeţul Tulcea. El a fost timp de nouă ani, până în martie 2012, vicepreşedinte în Consiliul de Administraţie al clubului de fotbal Steaua Bucureşti, patronat de George Becali.
Teia Sponte a fost implicat în celebrul „Dosar Valiza”. El a fost cel care, în 2008, a fost trimis de patronul Stelei, la Cluj, cu geanta în care se găsea suma de 1,7 milioane de euro. Sponte a fost condamnat în acest caz la doi ani cu suspendare.
Istoria achiziţiilor IKEA în România
Acesta este al treilea teren cumpărat de divizia imobiliară a Inter IKEA, după fostele platforme industriale Timpuri Noi şi Baduc din Bucureşti.
Grupul suedez IKEA, controlat de miliardarul Ingvar Kamprad, a intrat direct pe piaţa românească în 2010 când a achiziţionat cu circa 30 mil. euro magazinul IKEA, dezvoltat în franciză de omul de afaceri Gabriel Popoviciu în Băneasa, şi a cumpărat, prin intermediul diviziei sale imobiliare, terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, pentru care a plătit 34,6 mil. euro. Un an mai târziu, compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 mil. euro în zona Orhideea din Capitală.
Pe lotul de la Timpuri Noi, Vastint România a început anul trecut construcţia speculativă a primelor două clădiri de birouri, dintr-un total de trei, care urmează a fi livrate în primul trimestru din 2017. Această primă etapă presupune un cost de dezvoltare de circa 50 mil. euro, sumă care include şi valoarea terenului.
Primele două imobile vor avea zece etaje şi o suprafaţă închiriabilă de 12.291 mp, respectiv 17.269 mp, iar clădirea a treia, structurată în forma literei E, va avea numai şapte nivele şi o suprafaţă de 20.061 mp. În continuarea componentei de birouri, Vastint are programată şi construcţia unor blocuri de locuinţe cu o suprafaţă de 50.000 mp, adică echivalentul a circa 700 de apartamente.
În urmă cu trei luni, Vastint a obţinut şi autorizaţia de construire pentru complexul de birouri amplasat în locul platformei Baduc din zona Orhideea. Noul proiect va cuprinde trei clădiri de birouri cu o suprafaţă de 41.000 mp. Construcţia primei clădiri ar urma să înceapă în această primăvară.
În plus, retailerul de mobilă şi decoraţiuni interioare IKEA România a cumpărat anul trecut terenul de 13,7 hectare ce a aparţinut fabricii Anticorosiv de la fondul de investiţii Broadhurst Investments. IKEA a anunţat că va deschide aici al doilea magazin din reţeaua sa locală şi că unitatea va depăşi ca mărime magazinul din Băneasa, care are 26.000 mp. Investiţia în acest magazin va ajunge la 60 mil. euro, potrivit surselor Capital, sumă care include şi preţul de 19 mil. euro plătit pe teren. Totodată, suedezii au mai anunţat că au în plan deschiderea a încă opt magazine în următorii ani. Unul dintre amplasamentele posibile ar putea fi oraşul Iaşi. În 2013, IKEA a purtat negocieri cu proprietarii Era Shopping Park din Iaşi pentru deschiderea unui magazin în cadrul parcului de retail, însă acestea au eşuat.
Totuşi, cea mai mare investiţie realizată până acum de grupul suedez în România a fost achiziţia în vara lui 2015 a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 mil. euro. IKEA a realizat tranzacţia prin intermediul IRI Investment, societate care gestionează afacerile din domeniul forestier ale grupului. Pădurea, localizată în centrul şi nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard.