În Romania, Thales este singurul grup de tehnologie care activează în 5 domenii:
o transport terestru – feroviar, metrou
o aeronautică – gestionarea traficului aerian, avionică
o spaţiu – sateliţi
o apărare navală şi terestră
o securitate cibernetică
Revista Capital a obținut un interviu în exclusivitate cu Hervé Multon, vicepreședinte Executiv Thales Europe and International Organisations. El ocupă această poziție din ianuarie 2016 și în trecut a mai avut funcții de conducere în companie. De asemenea, francezul a deținut mai multe funcții importante în cadrul Direcției Generale de Armament, agenție aflată în subordinea Ministerului Apărării din Franța.
Capital: Când și cum a intrat Thales pe piața românească?
Hervé Multon: Thales și-a început povestea în România acum mai bine de 40 de ani, ca partener al Forțelor Armate Române. La nivel global, Thales şi-a creat o reputație solidă în industria apărării graţie soluțiilor noastre de înaltă performanță și a investițiilor masive în domenii-cheie de cercetare. Peste 50 de Forţe Navale din toată lumea se bazează pe soluțiile noastre pentru a fi pregătite să facă faţă provocărilor pe mare. Suntem, de asemenea, principalul furnizor al sistemelor C4ISTAR pentru NATO. Pe scurt, Thales are expertiză şi s-a specializat în sisteme interoperabile care sporesc eficienţa în misiune și care îi ajută pe clienții noștri să beneficieze la maximum de investiția lor.
Apoi, în 2007, am început să ne dezvoltăm operațiunile industriale în România în domeniul transporturilor terestre, oferind sisteme și echipamente de centralizare electronică pentru Căile Ferate Române. Cele mai mari gări, inclusiv Bucureşti- Nord, sunt dotate astăzi cu tehnologie Thales. De asemenea, am pus în funcțiune peste 34 de sisteme electronice de centralizare, în special pe Coridorul Pan-European IV (Rotterdam – Constanța). Poate că ați observat că, mergând cu trenul de la București la Constanța, ajungeți la destinație mai repede decât acum câțiva ani. Şi asta, datorită sistemelor Thales implementate pe acest segment feroviar. Astfel, Grupul Thales este astăzi un actor important în industria transportului feroviar din România, oferind noi tehnologii care asigură interoperabilitatea transportului feroviar și gestionarea superioară a traficului şi care sporesc siguranța.
De ce a ales Thales România pentru noi investiții, deschizând un Centru de Excelenţă în Inginerie? Care au fost criteriile luate în considerare?
Hervé Multon: Grupul a ales România pentru dezvoltarea unui Centru de Excelenţă în Inginerie graţie numărului mare de ingineri de software talentaţi pe care Bucureştiul îl oferă. Experiența noastră în domeniul transporturilor terestre a întărit această convingere la nivelul companiei și, de aceea, am decis să ne extindem şi avem un plan ambiţios pentru Centrul nostru din România: Thales intenționează să depășească 1.000 de angajați în următorii 3 ani.
În altă ordine de idei, România este un stat membru al Uniunii Europene cu o economie în creștere. Fiind membră a Pieței Unice Europene, România aplică reguli și mecanisme specifice, valabile pentru toți membrii, lucru care reprezintă o garanție pentru orice companie care dorește să investească aici.
De asemenea, România ca stat membru al Agenției Spațiale Europene și al NATO, este o țară foarte relevantă pentru dezvoltarea activităților noastre în domeniul spațial și al apărării.
Tot în legătură cu întrebarea anterioară, ce avantaje credeți că oferă România companiilor străine care își deschid aici un business? Presupun că Thales a avut propriile argumente atunci când a decis extinderea activității în România.
Hervé Multon: România este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa, o destinație pentru multe companii de tehnologie din lume datorită avantajelor competitive și mă refer aici la piața locală, la economie și bineînțeles la marile talente de care beneficiază, acei tineri absolvenți care stăpânesc limbile străine și au performanțe excelente în științe, matematică și în domenii tehnice. Mi s-a părut fascinant să descopăr că România are, anual, la fel de mulți ingineri absolvenți ca și Franța.
Thales trebuie să integreze noi talente capabile să contribuie la dezvoltarea tehnologică și a soluțiilor digitale la care compania lucrează în prezent pentru a le oferi clienților noștri globali cu scopul de a construi o lume mai bună și mai sigură, pregătită să facă față noilor provocări.
Pentru a satisface această ambiție, sprijinim și dezvoltăm noua generație de specialiști în inginerie software prin parteneriate cu universități românești de top, deoarece ne dorim să contribuim și noi la stimularea tinerelor talente din România.
Așadar, credem cu tărie că România este o țară importantă pentru Thales datorită aptitudinilor disponibile aici, datorită oportunităților oferite de piață și a posibilităților de a dezvolta tehnologii avansate care pot fi exportate în alte țări.
Pe ce poziție se află Thales în lume în ceea ce privește domeniile de activitate, număr de angajați și țări în care operează ? Care este cifra de afaceri a grupului?
Hervé Multon: Thales – unul dintre cele mai mari grupuri de tehnologie din Europa – deservește cinci sectoare-cheie: aerospațial, spațial, transport terestru, apărare și securitate. Thales este un jucător important când vine vorba despre asigurarea securității publicului, protejarea infrastructurii vitale și apărarea intereselor securității naționale ale statelor din întreaga lume.
Cu aproape 3 miliarde de euro investiți anual în cercetare și dezvoltare, Thales este un generator de inovație cu operațiuni în 56 de țări. Grupul are peste 66.000 de angajați la nivel global și vânzări de 15,9 miliarde de euro în 2018. Pentru al treilea an consecutiv, vânzările organice au crescut cu peste 5%, pe fondul unui an excepțional pentru Transporturi și al unei creșteri puternice a segmentului Apărare și Securitate. În 2018, comenzile primite au atins 16 miliarde de euro, depășind ținta anuală.
Thales și-a anunțat planul de a avea 1000 de angajați în România în următorii 3 ani. Care este profilul angajatului pe care îl căutați? Care sunt proiectele, domeniile pe care le va acoperi Centrul de Excelență în Inginerie de la București?
Hervé Multon: Thales își întărește poziția de lider pe toate piețele și își extinde prezența în România prin deschiderea, la București, a Centrului de Excelență în Inginerie. Acesta are sediul în centrul orașului, la Orhideea Towers. Este un sediu ultramodern, cu spații pentru birouri și zone pentru relaxare create pentru a răspunde exigențelor și așteptărilor angajaților Thales. Modern, scăldat de lumină naturală, noul sediu este ușor accesibil, spațios și beneficiază de cele mai moderne facilități pentru a asigura cel mai bun spațiu de lucru.
A lucra pentru Thales România înseamnă să faci parte dintr-o echipă internațională de succes și oportunitatea de a lucra pe proiecte diverse, complexe, inovatoare din toate segmentele de piață în care e prezent grupul. Angajații noștri sunt inițiați cu ușurință în cele mai avansate tehnologii și beneficiază de cooperare și schimb de experiență cu alte unități Thales în cazul unor proiecte majore. Ei pot avansa profesional în companie pentru că Thales oferă excelente oportunități de dezvoltare a carierei.
În concluzie, căutăm în România tinere talente pentru a dezvolta soluții și sisteme software care inovează și care fac ca viețile noastre să fie zilnic mai ușoare și mai sigure. Când spun tinere talente mă refer la absolvenți de universitate și la tineri profesioniști dornici să aibă o carieră incitantă.
Centrul de Excelență în Inginerie va livra soluții nu doar pentru transportul terestru, ci pentru alte zone de business importante pentru Thales, de la spațiu și apărare la securitate și domeniul aerospațial. Așadar, echipa din București va deservi clienți Thales din toată lumea și va furniza produse și soluții civile și militare pentru toate domeniile în care este prezent Thales, de la transportul feroviar la metrou, managementul traficului aerian, apărare navală și terestră, securitate și spațiu. În acest moment, Centrul de Excelență în Inginerie este unicul de acest gen din România și va răspunde cerințelor piețelor locale și de export.
Care este planul Thales pentru România în următorii cinci ani? Ce ne puteți spune despre planul global de business pentru următorii cinci ani?
Hervé Multon: Așa cum am menționat deja, am intrat pe piața românească acum mulţi ani și în acest moment ne extindem prin dezvoltarea Centrului de Excelență în Inginerie. În prezent, în România, Thales este primul grup de tehnologie cu operaţiuni în 5 domenii de activitate: transporturi terestre, aeronautică, spațiu, apărare și securitate. Planul de care vorbiţi este în plină desfăşurare. Am început anul într-un sediu nou, modern, unde avem suficient spaţiu pentru extinderea activității și pentru a oferi condiții de lucru excelente oamenilor noştri. Pentru angajații români avem programe de training personalizate, care să-i ajute se se dezvolte profesional, să dobândească noi competențe în inginerie, facilitând astfel o bună cooperare cu alte unități ale Grupului Thales.
Suntem foarte mândri de proiectul nostru din România și credem că este un proiect care aduce importante beneficii ţării: expertiză profesională pentru angajații din România, transfer de cunoștințe, tehnologii de ultimă generație, oportunități de carieră, capacitatea de a dezvolta astfel de produse în România. Sunt doar câteva dintre beneficii. Obiectivul nostru este, cum am mai spus, să angajăm 1.000 de ingineri de software în următorii trei ani. Dar, și dincolo de acest moment, avem planuri de extindere.
Care sunt proiectele majore dezvoltate în România la ora actuală?
Hervé Multon: Am menționat deja sectorul transporturilor terestre şi soluţiile Thales pentru Căile Ferate Române. Anul trecut, compania a introdus noi sisteme de centralizare și a încheiat două contracte în valoare de peste 17 milioane de euro pentru liniile secundare din România. În prezent, compania derulează un proiect important: sisteme de semnalizare electronice si ECTCS L2 pe segmentul Arad – Simeria, lucrări care vor fi finalizate în următorii ani.
Dacă vorbim despre proiectele majore ale Thales în România, proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) este unul dintre ele. Uniunea Europeană finanțează construirea unei infrastructuri de cercetare cu tehnologie laser de mare putere și o parte importantă este în România, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, de la Măgurele, unde Thales a livrat cel mai puternic laser din lume, un sistem unic prin performanța sa. Săptămâna trecută, laserul de la Magurele a marcat o premieră mondială, atingând puterea maximă de 10PW. Din câte știu, este cel mai mare proiect de cercetare dezvoltat în ultimii ani în Uniunea Europeană şi destinat comunităţii științifice internaționale.
În același timp, aș spune că este cel mai ambițios proiect de cercetare în fizică nucleară, în care este implicat şi Grupul Thales. Conceptul științific al proiectului s-a bazat pe o idee a profesorului Gerard Mourou – laureat Nobel anul trecut – alături de o echipă internațională de oameni de știință, inclusiv profesorul Nicolae Victor Zamfir, care conduce proiectul în România.
La nivel global, care este cel mai mare proiect Thales în prezent?
Hervé Multon: Acum, cel mai important obiectiv pentru Thales și, deci, cel mai mare proiect este să finalizeze în următoarele săptămâni integrarea companiei Gemalto, o companie internaţională specializată în securitate digitală, recunoscută pe plan internațional, având drept clienţi guverne și companii private din peste 180 de țări. Tehnologiile de protecție a datelor și de autentificare a identității, dezvoltate de Gemalto, reprezintă baza vieții moderne. Lider mondial în carduri bancare, carduri SIM, eSim şi documente de identitate electronică, Gemalto oferă soluții globale de care avem nevoie atunci când băncile transferă fonduri, când oamenii trec granițe și când șoferii utilizează mașini conectate la tehnologie.
Această achiziție va crea un Grup de 80.000 de angajați în 68 de țări, o bază de specialişti și o expertiză care înglobează tehnologiile ce stau la baza luării deciziilor în ţări şi în companii pentru care suntem mândri să lucrăm. Această achiziție va poziționa Thales în topul serviciilor de securitate digitală și ne va oferi capacitatea de cercetare și dezvoltare precum și expertiza necesare pentru a fi inovatori în acest sector, în următoarele decenii. În România, Gemalto dezvoltă deja un proiect important cu o echipă tehnică mică, dar profesionistă. Aceasta va ajuta Thales în România să-şi dezvolte capacitățile și competența în sectorul serviciilor de securitate digitală.