Cartea „Slava Ukraini: Anatomia istorică a invaziei rusești în Ucraina”, scrisă de Tiberius Puiu, a fost publicată recent și prezintă adevărul din spatele războiului lansat de Rusia în Ucraina la finalul lunii februarie.

Motivul pentru care Rusia vrea să destabilizeze Ucraina

Fiind o persoană aflată la curent cu tot ce s-a întâmplat în acest război, Tiberius Puiu a explicat motivele pentru care Rusia vrea să destabilizeze Ucraina.

„Nu este un motiv nou, este renașterea politicii rusești de expansiune. În peisajul politic, cultural rusesc, există noțiunea aceasta de adunare de teritorii. Începând de la țarul Ivan cel Groaznic Rusia a cules treptat teritorii. În 1917 Rusia a căzut din cauza insuccesului din război. Prima revoluție rusă din 1905 a fost legată de insuccesul cu Japonia, în 1917 insuccesele de pe front au pierdut toate pozițiile, iar mentalitatea rusească este bazată pe acest sentiment fals de măreție și misiune eliberatoare care trebuie să domine regiunile înconjurătoare.

Rusia în 1917 a pierdut unele teritorii care au devenit independente, fără niciun fel de intervenție străină. Uniunea Sovietică s-a descompus tot fără nicio intervenție străină. Toate aceste explicații, că Rusia este amenințată, nu au niciun fel de bază. Este normal ca Rusia să aibă un sentiment de insecuritate pentru că guvernele sovietice nu au fost niciodată alese, nici acum nu avem situația unui guvern legitim, ales, ci o teroare a serviciilor secrete.

Rusia sărbătorește victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, singura victorie cu care se pot lăuda rușii în istoria lor din secolul XX. În continuare este nevoie de noi teritorii de asemenea campanie pentru a alimenta această necesitate de măreție în Rusia. Când Gorbaciov a împlinit 80 de ani s-a făcut o anchetă, una dintre persoanele întrebate a spus „Îl urăsc pentru că a prăpădit bunătate de Uniune Sovietică. Până acum tuturor le era teamă de noi, acum nimănui nu îi mai este teamă de noi”. Acum Rusia este țara care exportă, pe lângă petrol și gaze, teamă, frică, teroare.

Rusia nu poate oferi bunăstare locuitorilor săi și nu poate atrage pe nimeni spunând că este mai bine în Rusia independentă. În istoria Rusiei există o obsesie pentru teritoriu, care nu are importanță cum se organizează. Petrolul exportat, gazele exportate, nu sunt de pe teritorii tradițional rusești, ci din teritorii cucerite. Politica este insuflată de aparatul secret, poliția secretă, care a ajuns să domine poliția secretă rusească. De ce Ucraina? Pentru că Ucraina s-a manifestat ca o țară democratică, adaptată la civilizația europeană, ce este ceva de groază pentru ruși încă din secolul XVIII”, a explicat Tiberius Puiu.

Putin și nazismul, totalitarismul rusesc

De asemenea, istoricul a mai explicat că Rusia nu a învins nazismul ci doar a învins Germania. Tiberius Puiu a făcut o comparație între Putin și Hitler.

„Rusia nu a învins nazismul, lozinca cu care trăiește, ci a învins Germania.  Teoria nazistă există astăzi în declarațiile lui Putin cum că: națiunea rusă a fost persecutată, neîndreptățită, că Rusia trebuie să se ridice în picioare.

Hitler spunea despre cehi că sunt nemți care au uitat să vorbească nemțește. Ucraina a avut două tendințe: desovietizarea și derusificarea. Cultura ucraineană a fost subordonată rușilor. Dacă ne uităm în istorie, civilizația rusă a început pe bazele celei ucrainene. Ucrainenii au îndrumat cultura rusă spre vest.

Ucraina dorea să se asocieze Uniunii Europene. Președintele Yanukovych s-a dus la Vilnius, în Lituania, cu acest mandat. Pe drum a fost prevenit de către Putin să nu semneze. Au urmat manifestații care au dus la căderea lui Yanukovych, s-a tras în populație în piața centrală din Kiev, dar după au avut loc alegeri.

A existat un sistem care a asigurat exprimarea liberă a tuturor opiniilor, ceea ce în Rusia nu există. Rușii au mania persecuției care le permite să creeze sentimentul de cetate asediată care permite guvernului să facă orice. E un delir zic eu, al propagandei rusești privind Ucraina. Spune că NATO nu trebuie să existe pentru că nu mai există URSS. Mă mir că unele lucruri pe care le spun nu se zic destul de des și clar, dreptul Ucrainei la autoapărare…

E adevărat că ONU este o organizație imperfectă, că există idei pentru reorganizarea ONU pentru că rușii s-au folosit de veto într-un mod anormal. Este o agresiune împotriva unui stat independent. Din păcate, Putin s-a manifestat împotriva oricărui alt stat vecin cu Rusia care are o politică independentă. În acest fel și țările baltice și România pot fi amenințate oricând”, a mai explicat scriitorul.

Conduc KGB-ul și GRU-ul statul rus?

În discuție a intrat și Florian Bichir, care a explicat cum serviciile secrete rusești conduc de fapt Rusia.

„Evident că le conduc, dar în Federația Rusă sunt trei grupări: serviciile secrete, armata și oligarhii. Toate au în centru conducerea Federației Ruse și pe Putin. Rusia este frământată acum de bătălia dintre aceste trei cercuri. (…) Rusia e singura țară din lumea care are o mistică, un ocultism mesianic, se numește pe sine Sfânta Rusie. Au un rol mitologic de a salva planeta”, a explicat Florian Bichir.

Mai mult, Florian Bichir a explicat motivul pentru care recomandă cartea Slava Ukraini scrisă de Tiberius Puiu.

„Îl cunosc pe dl. Tiberius Puiu de 20 și ceva de ani, eu am al doilea doctorat în miturile rusești, m-a preocupat foarte mult zona asta și spun că sunt un specialist destul de bun. Am citit în ‘99 o carte, Ucraina și ucrainenii, scoasă de dl. Tiberius Puiu, unul dintre cei mai mari specialiști ai acestui spațiu. Fiind prieten cu dl. Tiberiu Puiu l-am îndrumat către Evenimentul Istoric unde a scris câteva articole. Într-o seară, acum vreo două-trei luni, vorbeam cu dânsul la telefon, ne-am ținut la curent cu ce lucrează. I-am propus să scrie o carte că vorbesc tot felul de oameni de ce se întâmplă acolo. M-am trezit după o lună și jumătate cu manuscrisul despre care nu întrebasem pe nimeni.

E simplu să cauți pe Google și să vorbești cu oameni care nu au văzut niciodată Kievul și nu înțeleg istoria. Ea nu se încadrează în propaganda Ucrainei sau într-un curent anti-rus. Sunt niște adevăruri istorice pe care dl. Tiberius Puiu le explică. E o carte scrisă cu nerv, eseu, se poate citi ușor de oricine și se poate înțelege cine sunt ucrainenii. Kievul este inima Rusiei, Rusia se naște la Kiev, sunt practic două națiuni care s-au scăldat în același râu. Peste cartea asta nu se poate trece, e un abecedar, devii mai deștept după ce o citești și înțelegi ce se întâmplă între ucraineni și ruși”, a mai transmis Bichir.

Legăturile oligarhilor ucraineni cu statul rus

Tot Florian Bichir a mai vorbit și despre legăturile oligarhilor ucraineni cu Rusia, în special de Maidanul din Kiev.

„Aici a fost vorba de un atentat la adresa statalității Ucrainei. Unii inventați de ruși au fugit, dar restul își apără propriul business, statul (ucrainean n.r.) care le-a dat. Există oligarhie și nu putem vorbi de un stat democratic în Ucraina, ei provin din aceeași mamă, ofițerii au făcut aceleași studii, armata are aceleași practici și teorii militare, serviciile de securitate erau aceleași. Doar că unii au ales să meargă către Occident, spre valori, și să considere Ucraina o țară a Europei, să termine cu Kremlinul.

Dacă vreți vorbim și despre Maidan, care a fost o provocare rusească, nu puteau pătrunde. Acesta este stilul rusesc de acțiune, fac pe pompierii, îți dau foc și tot ei vin ca salvatorii. Maidanul a fost plătit nu doar de occidentali, trei sferturi din piață erau oamenii rușilor, de care au avut nevoie pentru a interveni în Crimeea, lucrurile acestea sunt cunoscute la nivel de servicii și intelligence. Armata pe care au înfrânt-o ei nu mai era aceeași, după pierderea Crimeei au schimbat teoriile și tacticile ucrainene”, a mai transmis acesta.