Întrebat dacă este vina politicienilor români sau conjunctura externă pentru eșecul aderării la Schengen de la finalul anului trecut, fostul ministru de Externe a observat că se poate vorbi de o convergență a ambelor cauze.
Titus Corlățean spune că este indiscutabilă prestația slabă a diplomaților români, însă trebuie să ținem cont că blocul comunitar are propriile interese, în ciuda aparențelor care proclamă unitatea țărilor membre.
Diferența se face politic
„Acum era prea devreme să intrăm. Dacă nu știi ce ai de făcut, nu ești la masa principală. Nu suntem o țară de mâna a doua. Profesioniștii când sunt lăsați, n-aș spune dau clasă, dar stau foarte bine în comparație cu alți decidenți din alte state.
Problema la noi a fost cea a conduitei decidenților politici la nivel înalt. Și acolo se joacă, lucrurile sunt politice, ca să fie foarte clar. Acolo modul în care tu îți promovezi interesul tău, diferența se face politic. (…) Ai discuția directă cu omologii.
Cei care mai pierd timpul cu balet diplomatic, cu limbaj de nu știu care – lucrurile se discută foarte direct în politica externă, care e interesul meu, care e interesul tău, cum mă ajuți, cum te ajut și cum putem să avansăm. Ăsta e mediul politic de azi în spațiul european sau euro-atlantic (…)”, a afirmat acesta.
Provocat de moderatori să dezvăluie dacă eram cu adevărat pregătiți din punct de vedere tehnic pentru accederea în spațiul Schengen, fostul ministru al Justiției a confirmat acest lucru, însă a nuanțat astfel: „Doi ani s-a știut pe partea tehnică, dar politic frâna de mână a fost trasă”, dând și exemple concrete cum ar fi verificarea personală a unor puncte de frontieră.
„La Otopeni am făcut o chestiune, știți că sunt bine securizate cu geamuri până jos, cu plase de sârmă. Mi-am luat cartea de identitate și am încercat să o bag de sus până jos să văd dacă se face transferul între două fluxuri, unii care intră, alții care ies, de acte de identitate. Totul era impecabil, era bine securizat, plasa de sârmă acoperea, nu puteai să arunci un pașaport ăluia care urca”.
Interesele sunt interese
Pe de altă parte, fostul ministru a afirmat că românii trebuie să conștientizeze că anumite țări europene nu ezită să ne blocheze când e vorba de propriile interese.
„Mi-a luat un număr de ani să trec din zona aia de idealism necondiționat în zona de realism. În care să înțelegem că Uniunea Europeană și statele membre sunt un lucru deosebit și e o mare realizare pentru statul român că a reușit să intre în UE atunci când a trebuit, dar pe de altă parte că UE nu e întotdeauna un club de îngeri. E o chestiune de constatare, interesele sunt interese”, a subliniat vicepreședintele PSD.
Social-democratul a mai observat că există interese evidente din partea anumitor țări cum e Olanda sau Austria. „A trebuit un număr de ani ca să înțelegem că unii care au anumite interese legate de România pot să blocheze dacă nu-și ating interesele. Cei care au interese economice directe ne pot bloca”, a mai declarat fostul ministru de Externe în podcastul de pe canalul de YouTube HAI România.