EXCLUSIV: Cine a ieșit din TOP 300 CAPITAL Cei mai bogați români

Averi cresc, averi scad, businessuri dispar. Unii intră în clasamentul celor mai bogați români, alții ies. Aceasta este economia, așa arată Top 300 Cei mai bogați români.

«Evaluarea pe care mi-ați făcut-o este corectă, dar eu nu trebuie să apar în Top 300. În România sunt cel puțin 1.000 de oameni mult mai bogați decât mine!». Asta mi-a spus unul dintre milionarii prezenți de ani buni în clasamentul celor mai avuți  români. E posibil să aibă dreptate, așa că nu l-am contrazis. În schimb, i-am cerut să-mi indice câțiva oameni pe care el îi știe mai bogați, iar noi încă nu i-am găsit. Mi-a dat câteva nume, dar nu m-a ajutat cu nimic. Aceștia erau deja în Top 300. Atunci i-am explicat că cea mai mare provocare pentru redactorii care lucrează la întocmirea clasamentului este să găsească milionari de care lumea nu știe, să descopere oameni care au reușit să facă averi impresionante fără să apară vreodată în spațiul public. Astfel, an de an, în Top 300 vedem oameni noi.
Unora le-au mers afacerile foarte bine în ultima perioadă, altora, cu averi impresionante poate de ani buni, abia acum am reușit să le luăm urma. În același timp, avem un număr egal de ieșiri din Top. În această lungă criză, multe companii au dat faliment și mulți businessmeni au sărăcit.
Businessul te ridică
Unii au reușit să învețe repede noile realități economice și și-au schimbat toată strategia de business. Așa se explică de ce în ediția de anul acesta găsim mulți milionari care, în urmă cu doi sau trei ani, au ieșit din topul celor mai bogați români. Lângă ei mai apar și oameni cu businessuri în domenii care, în plină criză, au crescut. Este și cazul fraților Szasz, Orlando și Roland, din Târgu-Mureș, care dețin compania Renania, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa echipamentelor de protecţia muncii. Dacă anul trecut au ajuns la o cifră de afaceri de peste 22 de milioane de euro, cei doi frați estimează, pentru 2012, afaceri de 28 de milioane de euro. Reprezentanţii companiei spun că avansul se bazează, printre altele, pe potenţialul de creştere al pieţei echipamentelor de protecţie, dar şi pe aplicarea mai fermă a legislaţiei privind siguranţa şi securitatea în muncă. Conform estimărilor fraților Szasz, piața pe care activează tinde spre 100 de milioane de euro.

Citiţi şi: EXCLUSIV. Cele mai răsunătoare falimente ale milionarilor de Top 300 O poveste care poate oricând să stea la baza unui scenariu de film este cea a profesorul Ioan Mânzatu, fostul candidat la președinția României. Fizicianul a intrat în Top 300 cu o avere solidă, făcută exclusiv din… cercetare. Cea mai importantă societate a lui este Biotehnos, firmă al cărei principal obiect de activitate este cercetarea fundamentală și aplicată în vederea realizării de produse farmaceutice și cosmetice bazate în mod exclusiv pe principii active naturale. Profitul companiei a crescut cu 33% în 2011, ajungând la aproape 10 milioane de euro, iar cifra de afaceri a crescut cu 16%, până la 16 milioane de euro.
O altă intrare de răsunet în ediția din acest an a Top 300 este cea a businessmanului argeșean Dan Ștefănescu. Acesta deține Gersim Impex, unul dintre cei mai mari distribuitori români de telefoane mobile. Societatea a ajuns anul trecut în topul primelor 25 de firme de IT din țară, cu o cifră de afaceri de aproape 60 milioane de euro și un profit de 2,4 milioane de euro. Aproximativ 90% din cifra de afaceri este reprezentată de comercializarea en-gros a telefoanelor mobile în România, Olanda, Israel, Emiratele Arabe Unite și Hong Kong. Tot la capitolul nou-intrați se numără și partenerii din umbră ai marilor afaceriști care au participații mici în companii foarte valoroase, cum ar fi George Gadoiu, Olimpia Moia sau George Ivănescu.
Businessul te coboară
Astăzi, intrarea în insolvență sau falimentul vreunei firme cu cotă bună de piață nu mai este breaking news. Fără îndoială, criza ne-a schimbat tuturor percepția despre business, avere sau bani. Când vezi un milionar din fruntea topului celor mai bogați români că nu mai are bani să-și plătească nicio datorie, nu poți decât să te gândești că sita crizei a cernut mult, și încă nu s-a oprit. Aceasta este partea bună, singura de altfel, a vremurilor pe care le trăim – valorile nu mai sunt arbitrare, realitatea nu mai poate fi fardată. Totuși, în Top 300 avem și un alt tip de scăderi. Un business, oricât de solid ar fi, nu are cum să nu piardă când totul în jurul lui pare a se prăbuși. Cam acestea sunt, cu mici excepții, cele două situații în care se găsesc cei care nu au mai intrat anul acesta în Top 300: ori au pierdut aproape toți banii, ori sunt într-o scădere inevitabilă, dar, datorită unei construcții sănătoase, își pot reveni mult mai repede decât ne-am aștepta.

Citiţi şi TOP 300 CAPITAL: Cele mai bogate zece județe din România

Cea mai răsunătoare ieșire din această ediție a Top 300 este cea a lui Dan Diaconescu, fondatorul OTV. Deși a părut că încearcă să cumpere combinatul Oltchim, fiind astfel protagonistul unui show mediatic cum doar în România se poate vedea, „Micul Mogul“ nu este atât de bogat încât să depășească pragul minim de intrare în top. Totuși, nimeni nu poate spune că Dan Diaconescu își face griji pentru ziua de mâine. Proprietarul OTV are o vilă în cartierul Primăverii, din București, un bloc pe bulevardul Carol, o clădire de birouri în Băneasa, o casă în Constanţa şi una în Sinaia. În afara țării, are două locuinţe, o vilă la Cannes şi una la Miami Beach. Printre maşinile pe care le deţine Diaconescu se numără un Mercedes SLK, un Rolls-Royce Phantom, un Rolls-Royce Drophead, un Bentley Flying Spur, un Lincoln Navigator, un Porsche Cayenne şi un Infinity Q 45.  Diaconescu mai are un avion Cessna, un iaht de peste două milioane de euro, dar şi un elicopter Puma.
O altă ieșire din Top 300 este cea a brăileanului Gheorghe Caruz. Acesta se pare că nu a respectat cerințele de protecție a mediului și s-a trezit cu firmele și complexul de porci închise de Garda de Mediu.
Anul acesta, în Top 300 nu-l mai  găsim nici pe Gigi Nețoiu. Fostul partener de viață al lui Luchi Georgescu a fost scos pe parcursul anului trecut din acționariatul tuturor firmelor fondate de fosta sa iubită.
Poate sunt cei mai cunoscuți, dar aceștia nu sunt singurii care au ieșit din topul celor mai bogați români. Așa cum este firesc, cu cât mergem spre finalul listei, cu atât găsim mai mulți milionari care au evaluări asemănătoare ale averilor. Astfel, existența unor tranzacții minore sau mici schimbări în cifra de afaceri sau în profit au făcut diferența în momentul în care s-a tras linia și au rămas în Topul celor mai bogați români doar 300 de milionari.
Mai multe detalii despre cei mai bogaţi români puteţi găsi în ediţia din acest an a TOP 300 CAPITAL Cei mai bogaţi români, care se va găsi la chioşcuri începând cu 29 octombrie.