Cea mai mare parte a unităţilor rezidenţiale noi se încadrează în segmentul de lux, care în prezent, beneficiază de o putere de cumpărare în continuă scădere. Pe de altă parte, unităţile rezidenţiale noi, la preţuri mici, oferă de obicei amplasamente şi dotări mediocre, în cele mai multe cazuri beneficiind de o infrastructură slabă, aceasta este concluzia unui studiu realizat recent de Reas. În afară de Confort City şi Răsărit de Soare, care se plasează pe primele două locuri cu cele mai mici preţuri, restul proiectelor prezente în topul pe patru camere pot fi uşor trecute în segmentul de lux al pieţei rezidenţiale.
Cele mai scumpe apartamente cu patru camere se găsesc în Monaco Towers la un preţ de 174.800 euro fără TVA, însă au şi suprafaţa cea mai generoasă, de 160 mp utili. Cele mai mici apartamente cu patru camere se găsesc în FeliCity la o suprafaţă de 90 mp utili şi un preţ de 91.000 de euro fără TVA. Cele mai ieftine unităţi cu patru camere se găsesc în Confort City, în care cu 76.000 de euro fără TVA poţi achiziţiona un apartamente în suprafaţă de 110 mp utili.
Nivelul ridicat de preţ practicat în cazul apartamentelor cu patru camere mai poate fi compensat, în unele cazuri, prin dotările ansamblului rezidenţial. Piscina, spa-ul şi saloanele de înfrumuseţare sunt facilităţi care cresc cota proiectelor mai scumpe.
METODA DE NOTARE
Punctajul total
A fost calculat ca medie ponderată a următoarelor criterii: Preţ/metru pătrat – cu o pondere de 50% în nota finală, Locaţie – pondere 30%, Costuri lunare de întreţinere – pondere 10%, Facilităţi existente în interiorul complexului – pondere 10%. Notele sunt de la 1 la 10. Preţul de vânzare al apartamentului (în euro, fără TVA) şi Suprafaţa utilă (mp) au fost prezentate pentru informare, relevanţa lor în evaluare regăsindu-se în preţ/metru pătrat, care a fost punctat.
Criterii
PREŢ/mp: A fost notat cu 10 puncte pentru valori mai mici sau egale cu 750 euro/mp. Nota scade cu câte 0,5 puncte la fiecare creştere a preţului cu câte 50 euro/mp. S-a acordat un BONUS de 1 punct pentru acele ansambluri care includ în preţ şi locul de parcare subteran şi de 0,5 puncte pentru cele care includ loc de parcare suprateran.
LOCAŢIE: Nota pentru acest criteriu a fost calculată ca medie aritmetică a punctajelor acordate pentru trei subcriterii: Transport public în imediata apropiere, Spaţii verzi şi Zonă. Pentru subcriteriul „Transport public“, s-a acordat nota maximă acelor ansambliuri rezidenţiale aflate aproape de staţii de metrou şi de mai multe linii RATB (autobuz şi tramvai). Au primit 8 puncte ansamblurile lângă care există peste 5 linii RATB, 7 puncte – pentru 4-5 linii RATB, 5 puncte pentru doar două linii RATB, 3 puncte – o singura linie RATB, 2 puncte – pentru existenţa unui microbuz care deserveşte ansamblul, în lipsa altor mijloace de transport în comun, şi zero puncte pentru inexistenţa mijloacelor de transport în comun. Punctajul pentru subcriteriul “Spaţii verzi” a fost acordat în funcţie de dimensiunea parcurilor, pădurilor sau lacurilor din imediata apropiere, iar cel pentru subcriteriul “Zonă” a ţinut cont de distanţa faţă de centrul Capitalei, dar şi de dezirabilitatea locuirii în acea zonă.
COST ÎNTREŢINERE: S-au acordat 10 puncte pentru costuri lunare de întreţinere mai mici sau egale cu 60 lei/lună. Nota scade cu câte 0,5 puncte la fiecare creştere a costurilor de întreţinere cu câte 20 de lei/lună. S-a acordat un BONUS de 5 puncte pentru acele ansambluri la care costul de întreţinere comunicat include şi cheltuielile pentru apă, gaz şi căldură.
FACILITĂŢI: Notele au fost acordate ţinand cont de numărul şi de importanţa facilităţilor existente în interiorul ansamblurilor rezidenţiale, având o greutate mai mare facilităţile de sănătate şi educaţie.
Click pentru mărire
Citiţi şi Topul celor mai bune ansambluri rezidenţiale cu garsoniereTopul celor mai bune ansambluri rezidenţiale cu apartamente de două camereTopul celor mai bune ansambluri rezidenţiale cu apartamente de trei camereTopul general al celor mai bune ansambluri rezidenţiale din Bucureşti