Donald Trump a fost eliminat de pe buletinul de vot din statul Colorado, astfel încât nu va mai putea fi votat de către cetățenii din acest stat, în cadrul alegerilor din 2024. Curtea Supremă din Colorado a decis că fostul președinte al SUA și-a pierdut eligibilitatea din cauza „interdicţiei de insurecţie”, existentă în cel de-al 14-lea amendament. Insurecția se referă la „asaltul asupra Capitoliului”, din ianuarie 2021. Robert Turcescu, Mirel Curea și Florian Bichir au analizat acest subiect în cel mai nou podcast „HAI Live”, care poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA.
Curtea Supremă din Colorado a decis că Trump e un insurgent
Jurnalistul Robert Turcescu a făcut un scurt rezumat al problemei cu care se confruntă Donald Trump, în acest moment. Potrivit lui această interdiție de insurecție este prevăzută de al 14-lea amendament, care a apărut în Statele Unitele Americii „acum, hăt, mulți ani”. Amendamentul a fost aplicat de două ori, din 1919, anul adoptării lui.
Jurnalistul precizează și faptul că, 6 dintre cei 7 judecători de la Curtea din Colorado, care s-au ocupat de acest caz, sunt numiți de democrați.
„Acum se așteaptă un apel făcut la Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii, unde sunt mai mulți numiți de republicani decât de democrați. Toată treaba asta pare că duce spre următoarea chestiune. Domnule, cu orice preț, Trump trebuie oprit să apară pe buletinul de vot, la alegerile din anul 2024.
Dincolo de faptul că ne place sau nu ne place, uite ăsta, roșcatul pe care îl vedeți acum pe ecran. Păi, întrebarea mea este următoarea. Vă întreb pe voi, că sunteți cu mai multă experiență, ca să zicem așa. Nu începe să fie aproape cusută cu ață albă? Vrei să-l oprești pe ăsta să candideze cu orice preț, dar dacă poporul îl vrea, ce faci? Ce faci?”, a precizat Turcescu.
Mirel Curea anunță că decizia este „o frecție juridică”
Potrivit jurnalistulului Mirel Curea, americanii, în situații similare, obișnuiau să îi împuște în cap pe candidații de tipul lui Trump. Totuși, în acel moment s-ar declanșa un război civil, susține Turcescu.
„Păi, în primul rând o să-ți dau un răspuns juridic. Ca să dai o asemenea hotărâre judecătorească, trebuie să existe certitudinea că Donald Trump se face vinovat de insurecții. Ca să existe această certitudine, trebuie să ai o hotărâre judecătorească, o anchetă finalizată printr-o hotărâre judecătorească. Este forțată hotărârea judecătorească dată de Curtea Supremă a statului Colorado, care cu siguranță va fi infirmată de Curtea Supremă de Justiție a SUA.
Deci ea este o frecție, în materie de drept, o frecție de genul deciziilor DNA-SRI, din timpul binomului. Avem ocazia acum să vedem și că binomul ăsta și că modul ăsta de folosire abuzivă a justiției nu e inventat de români.
Acum, în momentul în care Curtea Supremă de Justiție va infirma decizia Curții Supreme a statului Colorado, hotărârea Curții Supreme de Justiție a SUA va fi valabilă pe întreg teritoriu statului de-ale Americii. Adică Donald Trump nu va mai putea fi blocat prin această metodă.
Ce faci când electoratul îți votează pe unul ca Donald Trump? Să dea Dumnezeu să spună o prostie. Ce să faci? În alte situații, cei care trebuiau blocați și erau iubiți de electoratul, au fost împușcați în cap. În cap. Exact. Eu așa văd lucrurile pe scurt. (…) În alte situații, americanii așa au făcut”, a precizat Curea.
Florian Bichir susține că umanitatea nu a găsit o altă cale de exprimare în afară de violență
Istoricul Florian Bichir este de părere că întreaga poveste este în favoarea lui Donald Trump.
„Mi-e greu să cred că pot să-l oprească pe Trump. Dimpotrivă, hărțuirea asta, cred că îi face bine. E un bun politician, e bun de gură. Îi face bine, până la urmă, persecutarea asta, lui. (…) Îi face bine asta, dar arată și o frică teribile de acest personaj.
Nu știu dacă e bun sau rău, dar modul în care îl hărțuiesc așa… Da. (…) E un sfârșit al sistemului democratic. Churchill spunea: Altul mai bun n-am găsit”, a precizat, la rândul lui, istoricul Florian Bichir.
Potrivit lui Bichir, tot democrația vine și cu „dreptul de a fi tâmpit”. „Tâmpitul are niște drepturi fabuloase. Și atunci e greu să ne batem cu drepturile tâmpitului. Nu știu unde ajunge până la urmă și America a experimentat”, susține Bichir.
Vă invităm să urmăriți integral cel mai nou podcast „HAI Live”, pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA, chiar aici.