Fostul șef al Biroului de Analiză Sinteză al SRI, Tudor Păcuraru, a explicat, întrebat fiind despre coperta cărții, unde apar Stalin, Gorbaciov și Putin, că există o continuitate clară între scopurile pe care le urmărea Uniunea Sovietică încă din vremea stalinistă. Acestea au fost apoi urmărite de Mihail Gorbaciov și astăzi de Vladimir Putin.
„Este practic o încercare de reînviere a Imperiului Țarist într-o formulă sau alta”, a declarat Păcuraru.
România, lovită în 1989 potrivit acestui Plan Nistru
În opinia sa, dacă URSS n-ar fi căzut, România era azi o „gubernie rusească”.
„Nu judec trecutul dacă a fost bine sau nu pentru că așa ceva nu se face. Noi suntem produsul acelui trecut. Pot să spun un singur lucru: dacă nu cădea în 1991-1992 Uniunea Sovietică, noi astăzi am fi gubernie rusească. Încă din anii 1963-1964, Uniunea Sovietică și-a pus problema lagărului socialist, în sensul că după aventura din Ungaria, care în 1956, Ungaria a luat-o „hăis și cea”, ei au început să se gândească cum să facă ca să ușureze puțin trupele de ocupație din lagărul socialist.
Deci să nu mențină sute de militari în acest țări, dar în același timp să aibă capacitatea de a curma rapid orice tendință de independență. Este acea teorie pe care Brejnev a lansat-o sub denumirea de „Suveranitate limitată”. Adică ai voie să faci niște chestii, dar există o linie roșie clară, pe care dacă ai depășit-o, dacă ai păcătuit ideologic față de Uniunea Sovietică e clar.
Ca să fie și mai clar ei și-au pregătit planuri de contingență, planuri pentru cazul în care vreuna dintre țările socialiste o ia pe calea care nu trebuie. Planurile acestea erau de intervenție militară, ele au un calapod standard care a fost aplicat în 1968 la Praga, a fost aplicat în 1979 la Kabul în Afganistan și constat, spre marea mea mirare, că au încercat să-l aplice în 2022 și la Kiev. Aceste planuri de acțiune existente pentru fiecare plan socialist existau pentru Polonia, pentru Ungaria, pentru Cehoslovacia și pentru România.
Pentru România, acest plan avea denumirea codificată Nistru și existau variante în fiecare an. În fiecare an se aduceau la zi: Nistru 70, Nistru 71 și așa mai departe”, a explicat Tudor Păcuraru.
Destabilizarea regimului Ceaușescu s-a făcut sistematic
Acesta spune că partea nevăzută a constat în destabilizarea regimului lui Nicolae Ceaușescu.
„Destabilizarea s-a făcut sistematic și din primele zile ale lunii decembrie. Exista un centru avansat de comandă pe aeroportul de la Cernăuți, mi-a fost confirmat din trei surse diferite și care a trimis încoace efective secrete din districte militare Odesa și districtul militar Transcarpatia și districtul militar Kiev. Erau batalioane specializate pentru intervenția în România și care se pregăteau pentru asta din 1966. Ei au ajuns încoace și au făcut o mulțime de lucruri”, a mai spus Păcuraru.
El a precizat că, în primul rând, sovieticii aveau dispus aici armamentul și mijloace. „Au existat de decenii emisari sovietici sub acoperire diplomatică sau altele care au venit frumos, au săpat sub un contact, au lăsat acolo containerul cu pistoale cu muniție, au lăsat acolo containerul cu manifeste”, a punctat Tudor Păcuraru.