De parcă adâncirea crizei economice şi energetice nu ar fi fost de ajuns, în unele ţări occidentale vorbindus-se deja despre raţionalizarea hranei, a apei, a consumului de energie şi de carburant, scandalul Uber a amplificat haosul mondial.
Mașinăria Uber s-a întins și în România
The Guardian a publicat documente confidențiale care arată că Uber a încălcat legile, a păcălit poliţia, a exploatat violenţa împotriva şoferilor şi a făcut lobby în secret pe lângă guverne în timpul expansiunii sale globale agresive. aceste practici evident, nu au ocolit România, platforma independentă Rise Project scriind despre modul cum a decurs colaborarea dintre conducerea Uber din România, autoritățile locale și consultanți.
Turcescu: Dacă le pică aplicația, s-a terminat
La lansare „a fost prezentat ca o revoluție, dar în realitate dacă le moare aplicația nu știu să te ducă în Piața Chibrit”, după cum a remarcat Turcescu. Uber este în prezent un subiect de controversă, aducând sub lupă inclusiv rolul lobby-ului. „Acest sistem de călătorie, lansat de băieții deștepți din big tech, a reușit să pătrundă în foarte multe țări ale lumii, a eludat taxe, a ajuns rapid la factorii de decizie”, a completat moderatorul.
Cristoiu: E o formă a obiceiului multinaționalelor de a mitui
Invitat în podcastul EVZ Play moderat de Robert Turcescu, jurnalistul și scriitorul Ion Cristoiu a făcut o observație care se referă la contextul mai larg al problemei. Astfel, în viziunea sa, cazul Uber este o mostră a felului în care multinaționalele – considerate la scară largă simboluri ale progresului, facilitatoare ale bunăstării capitaliste- nu ezită să corupă autoritățile atunci când au interes.
„E o formă obișnuită a multinaționalelor de a mitui. Nu va ieși scandal fiindcă avem de-a face cu o dezvăluire a presei fără scop. (…) E una din puținele dăți când nu a fost un material apărut în presă cu scopul de a dărâma pe cineva. Ca dovadă că Macron spune că nu e nicio problemă, la noi nu a izbucnit niciun scandal. Nu se anchetează nimic, domnule Turcescu. Societatea democratică are și ea probleme. Spre deosebire de comunism, autocrația funcționează cu acceptul nostru”, a subliniat Cristoiu.
Emisiunea integrală: