Invitatul de luni, 30 ianuarie, al podcastului realizat de Robert Turcescu pe canalul de YouTube „HAI România” al EVZ Capital a fost cunoscutul colonel Tudor Păcuraru. Împreună cu jurnaliştii Robert Turcescu şi Dan Andronic, colonelul SRI în rezervă a analizat situaţia de pe frontul din Ucraina, dar şi modul în care ucrainenii aleg să transmită „adevărul” despre situaţia în care se află acum.
„S-a vorbit foarte mult în ultimele luni că Rusia ar fi într-o criză de armament, că nu mai are cum să producă armament, ş.a.m.d.
Friedman, în ceea ce citeam mai devreme, spune şi el că dacă ruşii vor ajunge în situaţia să nu mai poată avea armament, că economia lor nu mai poate furniza armamentul, ar putea ajunge la negocieri, să ceară negocieri de pace cu Ucraina.
Dar ce s-a întâmplat cu previziunile că Putin nu mai are rachete, nu mai are cu ce să tragă… ca uite că bombardează în continuare. În fiecare zi când deschizi agenţiile de ştiri afli că s-au mai lansat 7 bombe, au mai murit nu ştiu câţi ucraineni”, a afirmat Robert Turcescu.
Colonelul Tudor Păcuraru: Ucrainenii au tot interesul să se victimizeze
Colonelul Tudor Păcuraru a explicat că, în acest moment, este în interesul ucrainenilor să se victimizeze cât mai mult, pentru a continua să primească sprijin din partea Occidentului.
„Trebuie să privim cu atenţie ştirile, trebuie analizate cu grijă. Ucrainenii au tot interesul să se victimizeze, să spună că sunt sub tiruri intense şi nu poţi să ieşi pe stradă fără să fii omorât de o rachetă rusească. (…)
Ca să fie sprijiniţi economic, să primească ajutorul militar. (…) Spun adevărul într-un anume fel, în acel fel care le convine. Într-un asemenea război, nu există un adevăr referenţial, fiecare parte are adevărul său subiectiv, adevărul este o armă de luptă”, a explicat colonelul Tudor Păcuraru.
Ruşii au ajuns să bombardeze Ucraina cu rachete antiaeriene de mică putere
În continuare, colonelul Tudor Păcuraru a explicat că, într-adevăr, atacurile ruşilor cu rachete au loc şi acum, dar mai rar şi multe din ele sunt cu rachete antiaeriene, modificate acum să tragă în ţinte terestre.
„Vezi atacuri cu rachete asupra Ucrainei, dar acestea se produc din 10 în 10 zile, sau din 2 în 2 săptămâni. Nu se mai produc cu 270 de rachete, ci cu doar 70 de rachete.
Jumătate din acestea sunt S-300, o rachetă antiaeriană cu o încărcătură de 70 până la 125 kg, deci o bombiţă mică.
Ei au început cu rachete Iskander, cu o încărcătură de o tonă, unde rădeau practic o gară dintr-o singură lovitură. Iar acum au ajuns să refolosească, să modifice armament antiaerian ca să tragă în ţinte terestre”, a precizat colonelul.
Negocierile de culise şi decizia luată de Aleksandr Lukaşenko
El a mai explicat şi de ce s-a optat totuşi pentru trimiterea de tancuri în Ucraina, dacă pare că Rusia a ajuns la capătul puterilor şi muniţiilor.
„Dincolo de această cortină a războiului, se desfăşoară o ofensivă diplomatică intensă, în care tancul Leopard este un argument puternic, de presionare a Rusiei să găsească o soluţie de ieşire. (…)
Domnul Lukaşenko (preşedintele Belarusului – n.r.) a ieşit şi a spus clar: Noi am negociat un pact de neagresiune cu Ucraina, dar le-a fost cerut ca să renunţe la Leoparzi.
Se subînţelege că le-a fost promis că nu vor fi atacaţi, faimoasa ofensivă de primăvară. Deci dincolo de pactul de neagresiune dintre Lukaşenko şi Zelenski, care era de la sine înţeles, că Lukaşenko este vulpe bătrână… mai ales că i se rezervase un rol foarte urât, să atacă în jos, înspre Liov, de-a lungul frontierei NATO.
Asta înseamnă că orice greşeală a forţelor sale riscă să declanşeze reacţia NATO. Ori domnul Lukaşenko, care e de 30 de ani la putere, e un vulpoi suficient de bătrân ca să nu accepte acest rol de minge”, a mai precizat colonelul Tudor Păcuraru.
Puteţi urmări mai jos întreg podcastul difuzat luni, 30 ianuarie, pe canalul de YouTube al EVZ Capital. Vizionare plăcută!