România s-a alăturat luni grupului de 9 țări, printre care cele 6 fondatoare ale UE, care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre în două domenii esențiale – politica externă și securitatea, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe. Cele 9 state inițiatoare au lansat la 4 mai pledoaria pentru schimbarea majoră din UE. Nu s-a discutat deloc public, în Parlament sau în alte organisme decizionale, poziția României pe această temă.

Granzii Europei fac legea

Moderatorul podcastului HAI România a comentat că România a luat o decizie surprinzătoare pe șest, fără ca cetățenii să fie informați despre acest lucru. Însă exprimarea de către țara noastră a renunțării la dreptul de veto corespunde cu o tendință dominantă a țărilor de la vârful Uniunii Europene.

„Există granzii Europei, Germania, Franța, Italia, ăștia mari . Ce ne mai încurcăm când avem de luat decizii importante pe plan militar și externe? Ne împiedicăm în dreptul de veto al maghiarilor sau al românilor sau al bulgarilor? Ia să nu fie dreptul ăsta de veto pe aceste decizii”, a comentat invitatul lui Robert Turcescu.

Opinia a fost împărtășită de invitatul său: „Uniunea Europeană, care este o reuniune a unor țări libere, a avut un principiu democratic. Anume că toate deciziile se iau prin consens. De ce? Pentru că sunt mari puteri, Germania, Franța, Spania, care pot influența hotărârile Comisiei (Europene) împotriva intereselor unor țări mici. Pentru ca aceste decizii, mai ales de politică externă și de securitate, să nu transforme Uniunea Europeană într-un instrument al câtorva state, s-a introdus acest principiu al veto-ului. Granzii Europei fac să se ia decizii împotriva țărilor mici”.

Țările din Estul Europei țin strâns de dreptul lor de vot

Analistul politic Ion Cristoiu a menționat că în cazul unor decizii delicate, se trece la negocieri cu marile puteri. În cazul menționat, de remarcat că România este singura țară din Est care a fost de acord cu renunțarea la dreptul de veto.

„Deci nu vreți? Ce vreți la schimb? Arma veto-ului e fundamentală pentru o țară ca România. Ca dovadă băieții de la Comisie au constatat că au niște probleme acum când vor să impună o anumită politică externă. Poate e proastă, de ce să cred eu că Macron e mai deștept decât Viktor Orban? E și el un politruc, poate fi condamnat ca Sarkozy, iar noi rămânem cu o anumită politică, de exemplu continuarea acestui război. Atunci câteva state au propus renunțarea la dreptul de veto. Dacă vă uitați la listă, cu excepția Sloveniei, nicio țară cu excepția noastră din fostul lagăr socialist nu a subscris”, a mai comentat Cristoiu în studioul EVZ-Capital.

România este inițiatoarea deciziei la care au subscris încă 8 țări

Și mai grav este, a continuat cunoscutul gazetar, că România este inițiatoarea acestei inițiative controversate.

„Suntem cap de listă la inițiativă, suntem nebuni? Să zicem că lista aia rămânea fără noi, se punea în dezbatere și se spunea, nu avem ce face. Cum poți fără dezbatere să antrenezi, să asumi o decizie ca asta? Iohannis va pleca , ne lasă cu asta. Trabucel (n.red. – Bogdan Aurescu) o să plece. Nu e normal să vină alte forțe, Parlamentul?

Mai țineți minte Tratatul cu Ucraina, că-l blestemăm pe Severin? Această decizie luată pe șest, nu era normal ca noi să știm această schimbare luată fără consultare? Nu e normal să las politica externă a unei țări pe seama unei singure persoane, și dacă e Napoleon”, a conchis invitatul în podcastul transmis pe canalul de Youtube HAI România.