Incapacitatea autorităților statului român de a atrage fonduri europene și, mai ales, de a derula investiții cu astfel de bani continuă să creeze mari probleme antreprenorilor români.
Patron al grupului de firme Elsaco, dar și finanțator al clubuilui de fotbal FC Botoșani, omulș de afaceri botoțănean Valeriu Iftime a dezvăluit într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Capital problemele pe care le generează, inclusiv la nivelul companiilor private, incapacitatea Guvernului de a gestiona fonduri europene. „2017 a fost un an dezastruos în ceea ce privește lucrările finanțate din fonduri europene. Ca atare, toată filosofia de management s-a concentrat pe structurarea tuturor companiilor din grup, astfel încât să poată răspunde oricărui tip de provocare. Am demarat acum ceva timp un proces de reorganizare a companiilor din grup, pornind de la separarea tipului de business, realizat anterior în totalitate de Elsaco Electronic, și crearea de noi companii mai mici și mai flexibile. Astfel, au apărut Elsaco Solutions, Elsaco ESCo, Vestra Industry și Simetrix Business Software. Acest mod de organizare permite implementarea unui management focusat pe obiective clare, ușor de monitorizat. La nivelul grupului de companii Elsaco s-a realizat în 2017 o cifră de afaceri de 230 de milioane de lei și un profit brut de 6 milioane de lei”, a declarat antreprenorul.
Totodată, Valeriu Iftime a explicat că și „2018 a fost un an atipic și cu mari provocări pentru activitatea de antreprenoriat. Anul acesta au fost extrem de multe licitații în domeniile energetic, hidroedilitar, automatizări și SCADA, majoritatea proiectelor având la bază fonduri europene care depășesc suma de 3 miliarde de euro. Numeroase proiecte cu finanțare europeană ar fi trebuit să demareze în 2016 dar, din varii motive, au început abia în 2018. Elsaco Electronic, cea mai mare companie din grup, a participat în acest an la peste 200 de licitații și proiecte cu finanțare europeană și/sau guvernamentală. La finalul lunii septembrie, compania avea semnate contracte pentru lucrări de peste 75 de milioane de euro, lucrări care vor începe în acest an și vor continua și pe parcursul lui 2019. Pentru 2019 ne propunem o creștere cu minim 20% a cifrei de afaceri”.
O altă problemă a oamenilor de afaceri români este găsirea, dar, mai ales, menținerea forței de muncă. „Cea mai mare provocare pentru noi este să ne menținem forța de muncă actuală, în condițiile în care trebuie crescute salariile dar și bugetul alocat planului de instruire pentru a avea un nivel de competitivitate ridicat al competențelor personalului din cadrul firmelor din grup. Noi suntem în plină criză a forței de muncă, atât calificată, cât și necalificată. Inginerii nu sunt atrași de Botoșani și aleg să lucreze în orașe precum Iași, Cluj-Napoca sau București. Suntem implicați în acest moment în proiecte pentru care avem competența și expertiza necesară, chiar dacă aceste lucrări au un grad mare de tehnicitate. Aceste proiecte care vizează nu doar partea de execuție ci au și elemente de inteligență, de exemplu partea de SCADA, generarea de noi soluții de încălzire – creează valoare adăugată. Astfel, putem plăti oamenii mai bine. Creșterea salariilor pentru perioada următoare este necesară pentru retenția și fidelizarea angajaților și ne dorim să identificăm noi metode de bonusare, în funcție de performanța demonstrată a fiecărui angajat”, detaliază Valeriu Iftime.
Pe lângă găsirea unor soluții pentru stabilizarea pieței muncii, patronul Elsaco consideră că „Statul român ar trebui să aibă două mari priorități: prima, extrem de urgentă, vizează organizarea la nivelul ministerelor pentru absorbția fondurilor europene, iar a doua prioritate ar trebui să fie infrastructura.Există oportunitate extraordinară, care nu se va mai ivi curând, sau chiar niciodată, de a îmbunătăți infrastructura cheltuind miliarde de euro, fonduri puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Utilizarea acestor fonduri, pe lângă sprijinul major pentru multe companii românești de profil, ar genera creștere economică și ar rezolva și o parte din a doua prioritate, și anume îmbunătățirea infrastructurii. Pentru firmele din nordul țării, așa cum este cazul Elsaco, problema infrastructurii de transport este vitală. Nu văd de ce ar veni un investitor în zona noastră dacă statul, printr-o legislație coerentă, nu creează beneficii potențialilor investitori”.
În ediția din 2017 a Top 300 Capital – Cei mai bogați români, Valeriu Iftime ocupă locul 294, cu o avere estimată la 20 – 22 milioane de euro. O nouă ediție a acestui clasament, cu date actualizate, va apărea pe piață la sfârșitul lunii noiembrie.