„În acest moment analizăm achiziţia unor terenuri suplimentare în A1 Business Park pentru dezvoltarea unui depozit logistic de 22.000 mp, cu 900 mp de birouri şi 700 mp de mezanin. Spaţiul va fi dezvoltat pentru un retailer al cărui nume nu îl putem face încă public“, a declarat pentru Capital Kristof Haentjens, consilierul juridic al Vabeld (foto mijloc).
Belgianii au investit până acum în România 10-11 mil. euro, potrivit reprezentantului Vabeld. Compania deţine 15 hectare de teren şi două depozite logistice amplasate în cadrul A1 Business Park. În momentul realizării acestor tranzacţii, compania a mai anunţat că a semnat o opţiune de cumpărare a unui teren de 5 hectare şi a unei clădiri generatoare de venituri în suprafaţă de 8.000 mp, ambele în aceeaşi zonă.
„Stefano Albarosa ne pune în contact cu vânzătorii terenurilor şi ne prezintă potenţiali candidaţi pentru închirierea spaţiilor ce urmează a fi construite“, mai spune Haentjens. Omul de afaceri italian Stefano Albarosa este proprietarul grupului de firme Cefin. Divizia imobiliară a acestuia, AIC Industrial & Logistic Development se ocupă şi de dezvoltarea proiectelor Vabeld. Spre exemplu, AIC a început deja să lucreze la două depozite de 13.000 mp pentru retailerul online Fashion Days, care vor costa 5,5 mil. euro şi care, odată finalizate, vor intra în portofoliul Vabeld.
CITIŢI ŞI Primul dezvoltator imobiliar din România care îşi răscumpără proprietăţile predate la bancă
Extindere pe retail
„Noi suntem specializaţi în sectorul de retail al pieţei imobiliare, adică parcuri de retail şi spaţii stradale pentru chiriaşi precum H&M sau Zara. Am analizat nişte oferte care ne-au fost propuse pe acest segment, dar piaţa bucureşteană este dificilă, în special, la spaţii comerciale stradale. Piaţa nu este suficient de matură. Deocamdată nu am găsit nimic care să ni se potrivească“, a menţionat Haentjens.
În urmă cu doi ani şi jumătate, belgienii au fost convinşi să intre pe piaţa imobiliară românească de Stefano Albarosa şi Gijs Klomp, head of investment properties pe Europa Centrală şi de Est în cadrul companiei de consultanţă imobiliaar CBRE. Gijs Klomp a lucrat anterior pentru ING Real Estate, unde a fost coleg cu Didier Kerckhof, fiul magnatului belgian Daniël Kerckhof.
Deocamdată, Vabeld are stabilită în România o firmă prin care îşi desfăşoară activitatea, dar nu are angajaţi locali. Haentjens spune că se vor face angajări în momentul în care portofoliul local al companiei va fi mai consistent. Strategia Vabeld prevede acumularea de proprietăţi generatoare de venituri pe termen lung, vânzările de active reprezentând excepţii.
Reprezentantul companiei nu exclude realizarea de investiţii şi în alte oraşe din România, însă consideră că Bucureştiul este locul din care orice investitor trebuie să înceapă pentru a se familiariza cu piaţa locală.
Familia lui Daniël Kerckhof ocupă locul 50 într-un top al celor mai bogaţi belgieni, cu o avere estimată la 353 mil. euro, potrivit publicaţiei De Rijkste Belgen. Familia Kerckhof se plasează în top exact după familia lui Jos De Pauw, care are activităţi de dezvoltare imobiliară în România prin intermediul companiei WDP.
CITIŢI ŞI Una dintre cele mai bogate familii belgiene îşi intensifică investiţiile în România
Cel mai important activ al familiei Kerckhof este lanţul belgian de retail Euro Shop, cu afaceri anuale de peste 100 mil. euro. Portofoliul de proprietăţi al familiei are o valoare estimată la circa 225 mil. euro, potrivit publicaţiei De Rijkste Belgen.