Unii constructori români vor fi nevoiţi ca, pe termen mediu, să îşi încheie activitatea din Marea Britanie, pentru că aspectele de concurenţă vor deveni o problemă greu de gestionat, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
Dacă fluxul de investiţii către România nu ar trebui să fie afectat de decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, banii fiind distribuiţi către ţările din comunitate de la Bruxelles, Laurenţiu Plosceanu se aşteaptă ca firmele care lucrează în Marea Britanie să se confrunte cu complicaţii.
„Pentru firmele româneşti care lucrează în Marea Britanie lucrurile vor deveni mai complicate. Se simte acest lucru în Belgia şi Franţa. Pentru muncitorii foarte buni şi care îşi fac treaba, cred că lucrurile nu vor deveni mai anevoiase decât au fost şi până acum“, a declarat Plosceanu pentru revista Capital.
El se aşteaptă ca decizia politică de la referendum să genereze nişte efecte, pentru că prezenţa muncitorilor din Europa Centrală şi de Est în Marea Britanie a fost un argument pentru britanici de a-şi proteja locurile de muncă.
„Fenomenul nu este numai britanic. Întâlnim comportamente similare şi în Belgia, Franţa şi Germania. A existat un proiect de directivă europeană, în urmă cu două luni, care viza actualizarea directivei care reglementează detaşarea muncitorilor. Aceasta a primit cartonaş galben de la mai multe state membre şi , probabil, va fi reluată în toamnă cu o altă directivă privind mobilitatea muncitorilor“, arată preşedintele ARACO.
Plosceanu este de părere că în spatele acestor intenţii se ascunde vădit interesul din ţările dezvoltate din vestul Europei de a-şi proteja locurile de muncă.
În prezent cei mai mulţi muncitori români în construcţii sunt detaşaţi în Italia şi Spania, urmate de Belgia, Marea Britanie şi Franţa.