Gazda podcastului EVZ Play, Robert Turcescu, și-a invitat interlocutorul, jurnalistul și scriitorul Ion Cristoiu, să analizeze cum funcționează dictatura Bruxelles-ului. Mai precis, risipa fără precedent inaugurată la vârful Uniunii Europene odată cu pandemia.
Unde sunt finanțiștii Europei?
Crisstoiu a fost chestionat de moderator cum de nu se revoltă nimeni în țările-membre, în fața acestei risipe fără nicio jenă a banilor strânși din toate țările-membre. „Măcar oameni normali la cap, miniștri ai finanțelor care să întrebe: alo, doamna Ursula (n.r. – von der Leyen, șefa Comisiei Europene), banii ăia pe care îi cheltuiești sunt din visteria statului pe care eu îl conduc. De ce nu apare o poziție a finanțiștilor? Ursula e o tanti, dar sunt oameni care au făcut școli înalte pentru a ajunge miniștri de finanțe”, a remarcat Turcescu.
Explicația invitatului său a fost următoarea: „Vreți să pățească ca Viktor Orban? Aici a fost marea problemă. Când era Junker, înaintea Brexitului, s-a pus problema resetării Uniunii Europene. A fost o întreagă discuție fiindcă s-a creat o mașinărie supranațională care consumă bani în numele fiecărui stat. Dacă pui problema asta, ești iliberal ca Orban, ești naționalist”.
O altă explicație a lui Cristoiu pentru faptul că mai-marii UE nu sunt trași la răspundere pentru cheltuielile nechibzuite începute în pandemie și continuate de atunci, se referă la faptul că cetățenii Europei s-au obișnuit cu bunăstarea, deci nu sunt motivați să pună prea multe întrebări despre destinația pe care o iau banii cu care contribuie la bugetul Uniunii.
Pe plan strict local, românii nu au fost niciodată prea interesați de finanțe, un domeniu care în general le este destul de străin. „Românul nu are această conștiință (n.r. – a banului public)”.
Turcescu: E fenomenul de tâmpire a masă a politicienilor
În altă ordine de idei, Robert Turcescu a observat că nu e deloc întâmplătoare această lipsă a anvergurii oamenilor politici ai vremurilor noastre. „E fenomenul de tâmpire a masă a politicienilor”, a afirmat Turcescu.
„S-au creat lideri europeni care nu aveau nicio legătură cu criza, cu realitățile. Avem exemplu cu premierul Finlandei (n.r. – Sanna Marin), mare tărăboi că s-a dus cu blugii rupți în fund. Occidentul trebuie să treacă printr-o criză ca să înțeleagă că are nevoie de lideri”, a replicat invitatul său în studioul EVZ Capital.
Emisiunea integrală: