Capital: Cum ai început să faci investiții și cu ce te ocupai înainte? Aveai cunoștințe în domeniul financiar? Cum ai ales să faci asta?

Jeppe Bonde: Mi-am început cariera în calitate de consultant în strategie de investiții, sfătuind unele dintre cele mai mari companii din lume, inclusiv bănci și firme de tehnologie. Unul dintre serviciile pe care le ofeream era să evaluez companii – adică calcularea valorii companiilor. În ceea ce privește educația, am un master în finanțe și management strategic de la Copenhagen Business School și, de asemenea, a trebuit să obțin numeroase certificări de-a lungul anilor, pentru a putea să consiliez clienți bancari.

Și pentru că făceam mai mulți bani decât cheltuiam, am vrut să încep să investesc. M-am uitat la ce îmi ofereau banca și fondul meu de pensii și am fost destul de șocat. Comisioanele erau prea mari, beneficiile prea puține, iar fondul de pensii, de exemplu, investea aproape exclusiv în companii locale și în obligațiuni de stat. Mi-am spus, sigur pot face mai bine decât atât.

Apoi am comparat cu atenție diferitele platforme de investiții online din punct de vedere al comisioanelor, disponibilității produselor, reputației companiei, designului web și al aplicațiilor. Le-am notat pe toate, m-am uitat la ce cântărește mai mult ca importanță, le-am clasificat – și apoi am început să investesc pe platforma care s-a clasat pe locul 1 pentru mine: eToro. Acest lucru s-a întâmplat în 2013. În 2015 m-am alăturat programului Popular Investor și acum sunt unul dintre foarte puținii investitori Elite Pro Popular (nivelul de top al programului).

Capital: Ce ar trebui să știe un om obișnuit înainte să investească pe eToro? Ce sfaturi i-ai da unui începător?

Jeppe Bonde: Este bine de știut că, din punct de vedere istoric, acțiunile au evoluat bine ca investiție.

Prețul acțiunilor poate să crească sau să scadă cu ușurință cu 20% într-o lună sau se poate dubla sau înjumătăți într-un an. Cu toate acestea, de-a lungul mai multor ani, acțiunile au înregistrat în medie o rentabilitate reală de 7% pe an, ceea ce echivalează cu dublarea investiției în fiecare deceniu. Prin comparație, numerarul a avut un randament negativ ca investiție din cauza inflației.

Toate investițiile implică riscuri și există unele riscuri pe care este inteligent să ți le asumi, întrucât pot da roade. Alte riscuri nu merită. Fiecare persoană are o toleranță diferită față de risc, deci este important să înțelegi cu ce nivel de risc te simți confortabil și să cercetezi orice activ în care te gândești să investești. Există, de asemenea, câteva reguli bune, cum ar fi să-ți diversifici portofoliul, să nu investești mai mult decât îți poți permite să pierzi și să ai răbdare. eToro are, de asemenea, un scor de risc care le permite copiatorilor mei să înțeleagă nivelul de risc al portofoliului meu. În calitate de Popular Investor, merită să acorzi atenție scorului tău de risc. Dacă este peste 6 – este probabil prea mare pentru majoritatea oamenilor.

Cele mai mari greșeli pe care le fac începătorii tind să fie:

1) Day trading. Adică atunci când cumperi și vinzi prea frecvent – plătind un spread de fiecare dată când faci acest lucru.

2) Vânzările generate de panică, dacă apar pierderi inițiale. Din păcate, unii dintre investitorii începători se pot descuraja din cauza unui început nefericit, setându-se astfel pentru rezultate financiare neperformante pe tot parcursul vieții. E asemănător cu situația prietenului meu care nu s-a mai apucat niciodată de drumeții montane, pentru că a plouat în prima sa excursie.

3) Așteptări nerealiste. De exemplu, a te aștepta la 0 volatilitate, ca atunci când ții numerarul la bancă, dar să ai în același timp randamentele unui pariu cu levier pe o singură selecție norocoasă de acțiuni. Am primit multe întrebări, ca de exemplu: „Doresc să obțin doar un 1% pe zi, conservator”, neavând nici o idee despre cât de nerealist de mare este acest procent. În medie, piața a dat un randament real de 7% pe an. În cariera sa, Warren Buffett a oferit un randament nominal cu puțin peste 20% pe an. Eu am livrat 34% pe an și Jeff Bezos însuși a câștigat 37% pe an de la listarea Amazon. Așa arată performanța bazată pe abilități. Dacă sunteți un începător al investițiilor, cel mai bine ar trebui să vă așteptați la o performanță medie – nu la o performanță maximă.

Capital: Care sunt greșelile pe care le-ai făcut la început și pe care acum nu le-ai mai repeta?

Jeppe Bonde: Greșelile pe care le-am făcut pe parcurs nu sunt chiar tipurile de greșeli pe care le face un „începător în investiții”. Nu eram un începător al investițiilor când am început, întrucât aveam pregătirea academică în domeniu și, la acel moment, sfătuiam companii mari cu privire la deciziile lor strategice de investiții.

Greșelile mele țin de acele active care au avut rezultate spectaculoase și în care am fost foarte aproape să investesc dar nu am investit – de ex. “Beyond Meat” (Notă: producător de “carne alternativă”) chiar la momentul lansării IPO-ului. Aproape sigur voi rata din nou multe astfel de oportunități excelente, dar este ok, cu condiția să fac ce trebuie per ansamblu, în cazul investițiilor pe care chiar le fac.

Bineînțeles, este ușor să faci o astfel de „retrospectivă a strategiei de investiții” și să spui că ar fi fost mai bine dacă aș fi avut un timing perfect sau aș fi folosit un levier de 10 ori în cazul unui cripto specific sau altceva, dar nu este foarte util.

În altă ordine de idei, chiar am făcut greșeli când mi-am pierdut timpul cercetând lucruri greșite, când am folosit un furnizor prost de date, cand am pierdut zile făcând lucrurile într-un anumit fel iar retrospectiv știu acum că există un mod în care poți face asta în cinci secunde, etc. Nu voi mai face din nou exact acele greșeli, dar cu siguranță voi face altele. Din fericire, au fost și greșeli de care mi-am dat seama și apoi am realizat că aproape toată lumea le face, iar mai târziu am tranzacționat ținând cont de acest lucru.

Când am devenit Popular Investor pe eToro, a însemnat că alți utilizatori puteau acum să aloce capital pentru a copia proporțional portofoliul meu. Pentru prima dată, am avut de-a face cu mulți oameni care mi-au chestionat raționamentul și deciziile. A fost ceva nou și o mare provocare pentru mine să învăț să-mi comunic strategia de investiții! Am început să răspund din ce în ce mai bine la întrebările și comentariile oamenilor. Indiferent de întrebare sau comentariu, dacă cineva se gândește cu atenție la ce informații încearcă cu adevărat să obțină persoana respectivă, ce nivel de cunoștințe are și ce informații are nevoie – de obicei este posibil să o mulțumești cu un răspuns.

Capital:  Cum arată portofoliul tău? Este mai riscant sau mai prudent? te orientezi către un anumit domeniu al companiilor în care investești?

Jeppe Bonde: Portofoliul meu are un risc mediu. În general, între 4 și 5 conform Scorului de risc al eToro, care este de la 1-10. Portofoliul este investit în proporție de peste 90% în acțiuni și este diversificat cu atenție între regiuni, industrii și modele de afaceri și cu o strategie de hedging pentru o listă lungă de riscuri. De exemplu, există riscuri cu o probabilitate foarte mică să se materializeze, dar care pot avea un impact mare dacă se întâmplă.

Capital: Cum îți alegi companiile în care investești și care sunt companiile în care ai cele mai mari dețineri în acest moment?

Jeppe Bonde: Mă inspir din viața mea, din rețea, de pe eToro, din ceea ce am citit despre companii, tendințe, produse etc. Apoi examinez cu atenție – obținând o imagine de 360 ​​de grade asupra managementului companiei, produselor, serviciilor, asistenței clienților, angajaților, concurenței, situațiilor financiare etc. și evaluez cât cred că ar trebui să valoreze o astfel de companie în dolari. Investesc în companii pe care le evaluez că valorează mult mai mult decât costă ele în prezent – și care luate împreună se încadrează într-un portofoliu cu risc mediu. Cea mai mare investiție a mea momentan este în Centene Corp.

Capital: Care crezi că sunt companiile care vor avea cele mai mari creșteri în viitor?

Jeppe Bonde: Există companii din industria canabisului, ale căror acțiuni sunt la un preț extrem de scăzut în comparație cu cât de mari mă aștept să poată deveni într-o zi. Dintre acestea, Tilray, care a fuzionat recent cu Aphria, este compania în care am investit în prezent.

Capital: Care este randamentul mediu anual al investițiilor tale și ce ți-ai propus pentru viitor?

Jeppe Bonde: Din 2013, randamentul meu mediu anual a fost de 34%. Planul meu pentru viitor este să continui să adaug mai mulți furnizori de date și upgrade-uri de tehnologie, să-mi construiesc în continuare rețeaua, să angajez mai mulți oameni pentru a-mi sprijini activitatea de analiză și să mă dezvolt cu eToro.

Astăzi, când oamenii se gândesc la investiții – se gândesc la Warren Buffett și Berkshire Hathaway. Scopul este ca într-o zi, atunci când se gândesc la investiții, oamenii să se gândească la Jeppe Bonde și la eToro.

Capital: Care este suma medie a investitorilor care copiază investițiile tale pe etoro și care este profilul celui care te copiază?

Jeppe Bonde: În prezent, 24.000 de persoane îmi copiază automat investițiile pe eToro și 499.000 de persoane mă urmăresc. În comparație cu media globală, sunt mai mulți europeni și millennials care mă copiază. Poate parțial pentru că sunt eu însumi un millennial european. Am însă copiatori din toate categoriile de vârstă și din 128 de țări, ultima oară când am verificat. Mulți dintre prieteni și familia mea mă copiază – ceea ce mi-a insuflat un puternic sentiment de responsabilitate de-a lungul anilor în a continua să performez. Cu toate acestea, cel mai puternic simț al responsabilității îl simt când mă gândesc la acei copiatori care investesc cel mai puțin.

De exemplu, am primit odată un mesaj de la un tânăr din Bangladesh, care era foarte fericit că și-a dublat economiile de-o viață ale familiei sale copiindu-mă pe mine. Acesta este genul de poveste pentru care merită să faci ce fac eu.

Capital: Cam care ar fi termenul optim pentru o investiție în acțiuni?

Jeppe Bonde: În general, este cel mai bine să aveți un orizont de timp de cel puțin 5 ani pentru a investi în acțiuni și, ideal chiar mult mai mult. Din punct de vedere istoric, nu a existat niciodată o perioadă în care acțiunile să nu fie în creștere timp de 7 ani.

Capital: Ce părere ai despre investițiile în criptomonede?

Jeppe Bonde: Sunt un fan al monedelor private, al contractelor inteligente, al Internetului lucrurilor, tokenizării etc. Nu sunt totuși un fan al blockchain -ului, pe care îl consider o tehnologie inutilă. Am investit în Bitcoin în ciuda faptului că se bazează pe blockchain, nu din cauza asta. Avem nevoie de sisteme care să faciliteze tranzacțiile rapid, ieftin și sigur. Mai mulți matematicieni inteligenți lucrează pentru a rezolva unele dintre aceste probleme fundamentale ale tehnologiei blockchain, dar nu au reușit încă. Cu fiecare zi care trece, consider că este mai puțin probabil să reușească. Cu toate acestea, dacă reușesc, va fi o situație nouă, dar probabil că nu o vom mai numi tehnologie blockchain atunci. Poate cuvântul „cripto” va supraviețui și vom vedea cum încet încet cum toată lumea va renunța să mai folosească cuvântul „blockchain”.