Programul experimantal al radioului info-trafic realizat de catre Administratia Nationala a Drumurilor (AND) va putea fi functional in primul trimestru al anului viitor, a declarat, miercuri, pentru Capital Online, directorul de comunicare al Administratiei, Stefan Szobotka.

UPDATE:

„Sistemul e destul de simplu. Nu este nevoie de cumpararea unei frecvente radio, pentru ca este vorba de o frecventa pentru siguranta, care va face patre din Sistemul Inteligent de Transport (ITS)”, a declarat, pentru Capital Online, Stefan Szobotka. El a precizat ca investitia pentru acest proiect nu este una foatre mare si se ridica la „cateva milioane de euro„.

Potrivit reprezentantului AND, programul experimental va avea parte de primele teste pe Drumul National 1 si pe cele doua autostrazi. Acest lucru se va intamplpa in primul trimestru al anului 2009, iar scopul proiectului este acela de a informa conducatorii auto si a-i preveni cu privire la starea drumului, conditiile de trafic, precum si alte informatii de ultima ora necesare soferilor.

„La nivel European, peste 10% din timpul petrecut in trafic este consumat in ambuteiaje. La noi inca nu s-a ajuns aici, insa solutia o reprezinta managementul informatizat al traficului. Radioul info-trafic va face parte dintr-un sistem informatizat, care va culege informatiile din teren, le va transmite intr-un centru de analiza, unde vor fi procesate si apoi aceste informatii vor fi transmise participantilor la trafic prin intermediul radioului”, a explicat reprezentantul AND.