Ce riscă acum Rusia după cele mai noi acţiuni întreprinse de Evgheni Prigojin şi grupul Wagner?

Cum va fi tratat grupul Wagner de acum încolo în Rusia?

Dan Dungaciu este de părere că autorităţile ruse îi vor ţine acum din scurt pe cei din Wagner şi nu le vor mai oferi autonomia de până acum. Problema este că dacă s-ar dori eliminarea lui Prigojin, nu se ştie cum vor ajunge să reacţioneze oamenii săi.

Întrebat de Ionuţ Cristache cum vedere viitorul Wagner, în perspectiva păcii şi dacă este mai bine ca o grupare militară să se ducă sub radar, Dan Dungaciu a afirmat:

„Aici este o problemă, logica de constituire Wagner a fost o armată de acoperire. În momentul în care îi tragi prea aproape de tine, o să-și fie imputate, tot ce a făcut Wagner va fi imputat. Nu știu cum vor juca rușii cartea asta, este un risc să-i ții prea aproape.

Asta urmează să vedem, probabil că or să-i țină sub contract, ca să evite pe viitor să le dea prea multă autonomie.

Comunitatea asta își construiește un tip de simbolistică pentru care își dau viața. Dacă l-ai lăsat pe unul să crească, se pune problema cum îl scoți din joc, când le omori șeful, nu știi care vor fi reacțiile.”

Care este viitorul lui Prigojin?

Cât despre persoana lui Evgheni Prigojin, Dan Dungaciu nu îi mai dă vreun viitor acestuia, după încercarea de revoltă împotriva lui Vladimir Putin.

„Nu cred că mai are un viitor, el a fost legat doar de episodul Bahmut. Belarus este un teritoriu străin, unde poți să justifici de ce nu l arestezi imediat.

Sunt foarte mulți oameni care au făcut mult mai puțin decât Prigoin și au fost arestaţi. Rusia încearcă să explice de ce nu-l arestează.

Formalismul astă al Rusiei a schimbat zona. Dacă-l ai în Rusia și nu-l arestezi, lucrurile sunt complicate, dacă îl arestezi toată atenția e pe el și a occidentului”, a afirmat Dan Dungaciu.

Lukaşenko şi relaţia dintre Belarus şi Rusia

Expertul în spațiul ex-sovietic a comentat şi care este rolul jucat de Aleksandr Lukaşenko în toată această poveste, liderul din Belarus lăudându-se că a reuşit să pună capăt crizei, convingându-l pe Prigojin să renunţe, iar apoi l-a primit în ţara sa.

„Într-un mod paradoxal, Belarus și multe state din zonă, Belarus a primit acorduri economice, are o piață, se îmbogățește că este un terț, vinde ce nu poate Rusia, statele acestea sunt traderi pentru piața rusă.

Problema UE este că sancțiunile țintesc terții, în principiu este regulă că vrei să nu mai ajungă marfă în Rusia.  În mod paradoxal, businessul funcționează în zona aia.

Belarus crede că Rusia nu va pierde războiul. Faptul că s-au mutat arme în Belarus este o garanție de securitate majoră. Există în UE arme nucleare, e logic nu le controlează nimeni.

Belarus o țară mică, fără o identitate pregnantă care să o facă să se rupă de Federația Rusă. Piața din Rusia le permite să prospere, ceea ce Republica Moldova, a făcut eforturi pierzând piața Rusia.

Belarus în acest moment arată că se apropie, Rusia trebuie să fie atentă, în acest moment a fost resemnat că acest tratat de uniune statală Belarus, Rusia să nu încalce suveranitatea Belarus.

Nicun lider, de genul asta, Voronin, Lukașenko nu și-a dorit să fie aruncați în brațele lui Putin”, a mai spus Dan Dungaciu.