Dan Dungaciu, sociolog şi analist de politică externă, a fost invitatul de miercuri, 3 mai, al jurnalistului Ionuţ Cristache, în cadrul podcastului găzduit de canalul de YouTube al EVZ Capital.
Este războiul din Ucraina pe punctul de a se încheia? Va declara pe 9 mai Putin “victoria” și încetarea “Operațiunii Speciale” ? Ce a castigat și ce a pierdut Putin în Ucraina? Care e planul Ucrainei și când am putea sa vedem o contraofensiva? Ce se întâmplă de fapt în Ucraina și ar trebui sa ne mutam atenția pe zona asiatica, următorul punct fierbinte pe harta politica a lumii? A fost războiul din Ucraina un exercitiu util pentru China și pentru intențiile sale imperialiste?
Acestea sunt câteva dintre subiectele analizate de către Ionuţ Cristache şi invitatul său.
Dan Dungaciu: Oficialii SUA au transmis că trebuie evitată cu orice preț o alianță între China și Rusia
Dan Dungaciu este de părere că, în mod evident, Statele Unite sunt cele care au experienţa mult mai mare a războiului, însă China începe, uşor-uşor, să joace mult mai tare şi avertizează că toate puterile lumii ar trebui să-şi respecte sferele de influenţă.
„Eu cred că nu (vom avea un conflict Rusia-China împotriva SUA – n.r.), ăsta e semnalul pe care îl dă America de fiecare dată. Oficialii americani au spus că trebuie evitată cu orice preț o alianță între China și Rusia.
Trump spunea același lucru, spunea că ar fi mai bine să ne aliem cu Rusia decât cu China. Donald Trump a fost primul care a dat arme letale Ucrainei.
Americanii spun că trebuie evitat războiul împotriva Rusiei și Chinei. China devine în acest moment un actor. Statul care are războaie în picioare este America, știe cum este cu războaiele… China nu știe.
Dar politic, China începe să joace. Războiul este la umbra Chinei, nu China este la umbra acestui război. China susține ideea de globalizare împotriva SUA. Cel mai des folosit cuvânt în administrația Clinton a fost „globalizare”. De fapt era „americanizare”, dar i-a zis „globalizare”.
„Domnule, va fi globalizare peste tot. Aducem Rusia și China cu noi, le civilizăm prin comerț”. Încercările au eșuat. De aceea, SUA și Occidentul militează acum pentru o deglobalizare.
China a sesizat că America încearcă o idee de deglobalizare. Președintele Xi: dezvoltare globală, securitate globală, civilizație globală. Inițiativa de civilizație globală: sunt civilizații diferite care trebuie să se respecte reciproc – notă de subsol: dacă vă legați de comunismul chinez, vă legați de cultura chineză.
Te duci, faci business, dar nu le schimbi sistemul politic. China spune: „Nu vă atingeți de noi, nu mai comentați”.
China spune că toate țările ar trebui să-și respecte sferele de influență, ceea ce amintește de Planul Medvedev, plan pus pe masă prin Medvedev, pentru că dacă era să eșueze, nu trebuia să eșueze prin Putin.
Ăla a fost planul, plan care a căzut pentru că americanii nu au avut încredere în el și în apropierea europeano-rusă”, a explicat analistul Dan Dungaciu în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube „HAI România!”.
Animozitatea multor ţări împotriva SUA şi câştigul observat de China pe această direcţie
Dan Dungaciu a mai atras atenţia că Beijingul profită acum foarte mult de pe urma animozităţii multor ţări importante de pe glob la adresa SUA şi încearcă să se apropie şi să profite prin noi relaţii strânse cu acestea.
Întrebarea cea mai importantă este cum se va situa Uniunea Europeană în tot acest joc de şah la nivel global, adaugă analistul de politică externă.
„Acum China încearcă asta. Nu știu în ce măsură cred ei asta, dar asta încearcă. Acum Occidentul nu mai vrea o globalizare, vrea o regionalizare. Se construiește un soi de regionalizare în spațiul euro-atlantic, în confruntare cu acel rest pe care China încearcă să și-l aducă. De-asta se apropie de Arabia Saudită… ea spune că vrea să aducă și pacea în Ucraina, dar ea își face jocul.
În timpul lui Trump, s-a spus să lase Orientul Mijlociu în pace. Președintele Biden a lăsat Orientul Mijlociu fără nicio proiecție. Chinezii au sesizat asta și au sesizat o nemulțumire, o dezvrăjire a Occidentului. State care înainte se uitau la occidentali într-un fel de uită acum altminteri.
Există o animozitate față de Occident, pe care China a sesizat-o și atunci încearcă să atragă această animozitate. A Americii de Sud, a Orientului Mijlociu, a Africii… China nu este la nivelul SUA, să fim serioși.
În politică, unu plus unu nu fac neapărat doi. Dar lumea încearcă să se așeze, să se amenajeze, să își facă alianțe. Această lume nu a inventat ceva nou. Occidentul nu a pierdut sudul global, nu l-a avut niciodată în mod real.
E clar că sudul global devine din ce în ce mai revendicativ. La fel și statele medii: Turcia, Brazilia… Nu mai avem o supremație morală a Occidentului.
Animozitatea față de Occident a devenit în unele state atât de mare, încât ele se fac că nu văd colonialismul Federației Ruse, inclusiv în Ucraina.
Din punctul nostru de vedere, este interesant inclusiv cum se mișcă Uniunea Europeană. Și aici încep să apară mișcările pe care China le vede, le simte și le instrumentalizează”, a mai spus Dan Dungaciu, în ediţia de miercuri a podcastului realizat de Ionuţ Cristache.