Ministrul Mircea Fechet,  în platoul ”HAI România!”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost invitat într-un nou episod al podcastului ”Esențial”, difuzat pe canalul de YouTube ”HAI România!”.

Într-o discuție cu redactorul șef al revistei Capital, Sorin Andreiana, oficialul a abordat mai multe teme de interes major printre care problema urșilor, a salariilor și bonusurilor de la Romsilva, programul RetuRo și situația pădurilor din România.

Nu în ultimul rând, s-a vorbit și despre programul Rabla din acest an.

Ce se poate face cu privire la situația urșilor din România?

Ministrul Mircea Fechet a declarat că nu există o soluție universală care să ofere un rezultat sigur în proporție de 100%, indiferent de câtă legislație este elaborată la minister și câte măsuri sunt aplicate.

El a subliniat că nimeni nu poate garanta unei persoane care se află în pădure că nu se va întâlni cu un animal sălbatic, indiferent de ce tip de animal este vorba, dând de exemplu și lupi sau vipere.

Totuși, ministrul Mircea Fechet a precizat că atunci când o persoană este atacată în fața blocului, statul are obligația de a lua noi măsuri.

Pe de altă parte, spune acesta, dacă legislația actuală ar fi fost aplicată corespunzător, situația nu ar fi escaladat în acest mod. În acest sens, a menționat existența Ordonanței de Urgență 81, în vigoare de peste patru ani, care prevede că primarul are trei opțiuni clare atunci când un urs intră în comunitate: să îl alunge, să îl reloce sau să îl împuște.

Dând de exemplu anul trecut, oficialul spune că cele mai multe decizii în privința urșilor care au creat probleme sau care au ajuns în comunități au fost de relocate.

”E adevărat că nu există o soluție universală care să dea rezultat 100%, indiferent câtă legislație scriem noi la minister și câte măsuri urmează a fi aplicate. Nimeni nu poate garanta unei persoane că atunci când se află în pădure nu se poate întâlni cu un animal sălbatic, fie el urs, poate lup, poate viperă.

Atunci când ești, însă, în fața blocului să-ți plimbi câinele sau pur și simplu te întorci acasă, cum s-a întâmplat în Predeal, și ești într-un oraș sau într-o comună, într-o stațiune și ești atacat, desfigurat (…) cred că statul este obligat să ia noi măsuri.

Probabil că dacă legislația actuală ar fi fost aplicată așa cum trebuie, poate că nu s-ar fi ajuns aici. Pentru că avem lege pentru situație de urgență, OUG 81, în vigoare de peste patru ani, și acolo primarul știe foarte clar ce are de făcut atunci când ursul intră în comunitate – fie îl alungă, file în relocă, fie îl împușcă – sunt cele trei posibilități”, spune ministrul Mircea Fechet.

În context, ministrul este de părere că s-ar putea ca unii dintre urșii care au ajuns să atace oameni s-ar putea să fi fost relocați de o parte pe cealaltă a muntelui, mutând astfel problema dintr-o parte în cealaltă, în loc să o rezolve.

Cine ia decizia cu privire la soarta ursului?

Pe fond, jurnalistul Sorin Andreiana a întrebat cine ia decizie cu privire la soarta animalului.

Ministrul Mircea Fechet a explicat că decizia privind intervenția în cazul prezenței unui urs într-o localitate aparține primarului. El a precizat că, potrivit Ordonanței de Urgență, măsurile trebuie aplicate într-o anumită ordine, nefiind permisă împușcarea ursului din prima.

Totuși, înainte de a lua o decizie, trebuie realizată o evaluare la care participă, alături de primar, Jandarmeria, un vânător sau paznicul de vânătoare de la Fondul Cinegetic, precum și alte instituții. Evaluarea trebuie să stabilească dacă ursul este agresiv sau are antecedente.

Fechet a subliniat că rolul acestei comisii este de a lua decizii, indiferent de faptul că măsura împușcării poate fi considerată nepopulară.

El a insistat că viața omului trebuie să fie prioritară. Nimic nu poate fi mai important decât protejarea acesteia.

În acest context, ministrul a afirmat că, atunci când urșii ajung să se plimbe prin mijlocul satului și pun viața oamenilor în pericol, soluția corectă este împușcarea lor.

”Este decizia primarului (…) la început, OUG spune că trebuie să aplici aceste măsuri într-o ordine. Nu poți să împuști ursul din prima, dar trebuie să evaluezi pentru că, alături de primar, e întotdeauna Jandarmeria, un vânător/paznicul de vânătoare de la Fondul Cinegetic, există alte instituții care asistă primarul în luarea deciziei, dar acolo trebuie să evaluezi – ursul e agresiv sau nu, e cu antecendente

(…) eu cred că rolul acestei comisii este de a lua decizii și dincolo de faptul că măsura împușcării poate fi nepopulară sau unii sunt împotriva unor astfel de măsuri.

Eu cred că întotdeauna trebuie să plecăm de la premisa că viața omului are prioritate – nu poate fi nimic mai important decât viața omului.

Atunci când discutăm despre urși care ajung să se plimbe prin mijlocul satului, eu cred că soluția corectă este cea de împușcare a lor atunci când ei pun viața oamenilor în pericol.

E foarte greu să spui că nu pune viața oamenilor în pericol un urs care se plimbă liber pe stradă”, a mai adăugat acesta.

mircea fechet
SURSA FOTO: Capital.ro

Un urs problemă va rămâne mereu un urs problemă

Nu în ultimul rând, ministrul a mai precizat că un urs problemă va rămâne întotdeauna așa, indiferent de cât de mult alt fi relocat în alte părți.

”Eu cred că, în cele mai multe situații, singura modalitate în care elimini riscul respectiv este acela de a-l împușca.

Și când îl reloci, au existat multe situații în care traseul urșilor a fost analizat. Ursul relocat este de fiecare dată e crotaliat, uneori este microcipat pentru a-i putea urmări traseul, însă, întotdeauna, un urs problemă, rămâne un urs problemă.

Un urs problemă, un urs care atacă gospodăria oamenilor, dacă îl reloci într-o altă comună, într-un alt loc, va ataca altă stână, altă gospodărie”, spune acesta.

Întregul podcast poate fi vizualizat mai jos.